početak GRADSKA Од Мачката до „Лазаревих конака“

Од Мачката до „Лазаревих конака“

od nedelja
533 pregleda

АКЦИЈА ПД „РУЈНО“ ЗА 2. МАЈ – 22 ГОДИНЕ ОД ОСНИВАЊА
Планинарско друштво „Рујно“, поводом 22 године од оснивања (ПД „Рујно“ основано је 26. априла 1996. године) и шест година од преране смрти члана Милисава Миша Ћосовића, који је био песник и уметник у камену (преминуо 2. маја 2012. године), 2. маја организује акцију планинарења од Криве реке, преко Мачката, до Лазаревих конака у Качеру и назад на Белу земљу.
– Очекујемо учешће од 80 до 100 планинара из Ужица, а у госте смо позвали наше пријатеље из планинарских друштава из Чачка, Косјерића, Пожеге, Прибоја и Ивањице. Скуп је у 9.20 на Златиборском путу и аутобусом се иде до Мачката, а око 10 сати крећемо из Мачката. Маршрута је дуга око 10км и има око 100м успона и 100м силаска. Пошто је ово велика група, прилагодили смо стазу свим учесницима – рекао је вођа пута Иван Обућина, из ПД „Рујно“.
Од Криве реке (670 м надморске висине) иде се поред цркве у Мачкату, одатле макадамом преко брда се силази и долази до испод моста према „Златиборцу“, а онда стазом поред речице Криваје, која иде из Криве реке. Испод моста се наставља пут низ Кривају и ту се иде тзв. црквеним путем, који је некада служио да мештани из Качера, пошто нису имали своју, иду у цркву у Мачкат. Затим се пењу на Чоловића брдо, а након тога силази се до речице Запреграда и долази се у Качерско поље. Иначе, речица Запреграда, заједно са реком Кривајом прави Гумур речицу, која се улива у Сушицу. Одатле планинари настављају до „Лазаревих конака“. Тај део стазе дуг је око 5 км и све укупно ће се прећи за око 2 сата. Код „Лазаревих конака“ планирана је пауза, а за учеснике је обезбеђен специјалитет ужичког краја, комплет лепиња, коју је даровао „Блу мун“. Након тога, следи повратак и на почетку се враћа истим путем до Запреграде, а онда лево, путем за Златиборску ноћ. Прелази се преко „Рашковог моста љубави“ и излази се где је бензнинска пумпа код „Златиборске ноћи“. И тај део стазе је дуг око 5 км.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.