početak POLITIKAODBORNICI GOVORE ODBORNICI GOVORE – DANICA MARJANOVIĆ

ODBORNICI GOVORE – DANICA MARJANOVIĆ

od nedelja
3,1K pregleda

Odbornik 1

Даница Марјановић, СПС

Одлазак младих горући проблем

– Ми сматрамо да би већина проблема које сваки град има, па и Ужице, били лакше решиви када би се млади и образовани људи вратили у овај град и своју енергију и знање усмерили ка развоју Ужица –

Који су то горући проблеми Ужица и како наша власт ради, за Ужичку недељу говори Даница Марјановић, млада одборница Социјалистичке партије Србије.  Како коментаришете то што је градоначелник казнио надлежне након дојава грађана о пропустима jавних предузећа на друштвеним мрежама?
– Добро је што је јавност Ужица у току и што прати рад јавних служби и јавних предузећа. Уосталом, све јавне службе постоје ради задовољења потреба грађана Ужица и одговорност jавних предузећа мора се подићи на највиши могући ниво. Ту је и одговорност градоначелника који у складу са законом координира и контролише њихов рад. Сходно томе, градоначелник користи своја овлашћења да кажњава и награђује, процењујући квалитет рада сваког предузећа и сваког појединца који врши јавну функцију.

Које је ваше мишљење о градоначелнику Петковићу и Градском већу Ужица?
– Коалиционим договором место градоначелника припало је Српској напредној странци и актуелни градоначелник је њихов предлог. Ми тај предлог подржавамо због тога што препознајемо енергију коју градоначелник уноси у свој рад и озбиљност којом води Градско веће.

Имали смо прилике да видимо да у овогодишњем буџету нема пуно инвестиција. Шта мислите због чега је то тако? Да ли мислите да је градска власт способна да пронађе инвеститоре у овој години?
– Као што је већ познато, Влада Републике Србије је 2015-у годину прогласила годином штедње и рационализације на свим нивоима. Самим тим, и буџет Града Ужица конципиран је на смањењу задужења преузетих од раније. Сви трошкови у јавном сектору настоје се свести на најмању могућу меру, а без угрожавања функционисања јавних служби и јавних предузећа. Сматрамо да су најбитније инвестиције и то оне инвестиције које доприносе очувању здравља грађана, а то су фабрика воде на Церовића брду и санација језера Врутци. За те потребе су у буџету издвојена одређена средства, а у реализацији ових пројеката очекује се и значајна помоћ Владе Републике Србије. Посебан значај има изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, како са становишта задовољења еколошког стања-превасходно заштите здравља људи и животне средине, тако и са аспекта препознатљивости Ужица као локалне самоуправе којој су оваква инвестициона улагања неопходна. Градска власт чини све да доведе инвеститоре у наш град, али за то су потребни и одређени предуслови који не зависе само од Ужица. Пре свега, мислим на саобраћајну повезаност коју сваки инвеститор захвета. Због тога је врло битно да све политичке структуре Ужица, било да су на власти или опозицији, раде на томе да аутопут не заобиђе наш град.

Odbornik 2

Који су највећи проблеми града Ужица и да ли мислите да је власт спремна да се ухвати у коштац са њима?
– Велики број младих људи који оде на студије не враћа се у Ужице. Самим тим, град остаје без квалитетних и паметних младих људи који би требали да поспеше развој овог града. Ми сматрамо да би већина проблема које сваки град има, па и Ужице, били лакше решиви када би се млади и образовани људи вратили у овај град и своју енергију и знање усмерили ка развоју Ужица у привредном, спортском, културном и сваком другом погледу. Социјалистичка партија Србије има поверења и пружа пуну подршку младима и настоји да их што више укључи у своја политичка деловања, што се може видети из састава нашег одборничког клуба, као и органа партије. Та тенденција се у последње време примећује и у извршној власти и код наших коалиционих партнера. Мислимо да ће нова енергија и нове идеје анимирати већи број младих људи да се укључе у политичко деловање и да ће тиме добити могућност да учествују у креирању будућности свог града.

Шта мислите о опозицији у нашем граду?
– У политичком деловању сасвим је нормално да одређени временски период будете и опозициона странка. Социјалистичка партија Србије је једно време била у опозицији, али је и тада својим деловањем настојала да унапреди квалитет живота у Ужицу. Свака опозиција је добра уколико своје деловање усмерава ка решавању заједничких проблема. Мислимо да је политичка свест свих странака у Градској Скупштини сазрела и да о најбитнијим стварима постижемо концензус. Посао опозиције јесте да критикује, али се у тим критикама не види лоша намера. У интересу грађана, однос између власти и опзиције је сасвим коректан.

Да ли мислите да ће универзитет у Крчагову икада бити отворен?
– Као што већ и знате, камен темељац за студентски дом у функцији потреба универзитета у Ужицу, као будућег универзитетског града, поставио је наш председник Ивица Дачић, тадашњи председник Владе. То јасно говори да је Социјалистичка партија Србије у свом деловању решена да истраје у реализацији овог пројекта. Ми ћемо сигурно инсистирати на томе, али то не зависи само од жеље Социјалистичке партије Србије, већ и од нашег утицаја на креирање политике образовања и високог школства у Републици Србији. По оснивању Универзитета у Ужицу, помогло би се не само младим академцима западне и шире Србије, већ и држави имајући у виду неспорну чињеницу да Град Београд као највећи центар, а потом и Нови Сад и Ниш, немају довољно смештајних капацитета за студенте у студентским домовима. Осим тога, сви они који би природно били оријентисани на студирање у Ужицу, а то су млади са територија које гравитирају ка нашем граду значајно би допринели смањењу трошкова из породичних буџета тих студената. Ужице би на тај начин доживело свој препород, а посебно афирмисало ревитализацију привреде и других сегмената друштвеног живота у граду.

Шта мислите када ће нам бити боље?
– Биће боље када се сви, у складу са својим могућностима, укључимо у решавање проблема како би овај град учинили лепшим. Сви се морају тргнути из летаргије и покушати нешто да промене у свом окружењу укључујући се у друштвена дешавања. У Ужицу је већ дуго присутна привредна, друштвена и егзистенцијална „анемија“. Једина терапија за такву врсту анемичности јесте нова енергија коју сви заједно морамо акумулирати како би кренули путем напретка, прогреса, а самим тим и бољег живота.

Н. Кутлешић

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Mile 8. јун 2015. - 16:05

Lepo je Nedjo Jovanovic odgovorio na ova pitanja i potpisao ovu lepu devojku. 🙂

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.