početak POLITIKAODBORNICI GOVORE ЛЕР не ради ништа

ЛЕР не ради ништа

od nedelja
3,9K pregleda

odbornica demokratske stranke

Наташа Стаматовић Јоковић – одборница Демократске странке

– Мој утисак о овом сазиву Скупштине града је идентичан утиску који дели већина грађана Ужица, а то је да се мање бави решавањем конкретних проблема грађана, док је за скупштинском говорницом више заступљена политизација – каже за Ужичку недељу одборница Демократске странке Наташа Стаматовић Јоковић, истовремено и одборница Месне заједнице Липа.
Она додаје да политиканство разних политичких партија изазива незадовољство код грађана који имају бројне проблеме, а поготово су разочарани када се небитним стварима даје примат.
– Ја сам више пута улагала амандмане када је реч о неким захватима који су се изводили на простору МЗ Липа и сви ти амандмани су били одбијени, да би касније кроз ребалансе и планове Дирекције били спроведени. Нису дакле прихваћени зато што сам опозициони одборник, али је владајућа већина накнадно нашла начина да то спроведе, што само говори о великој политизацији градског парламента.
На питање имају ли одборници уопште повратну информацију од грађана, колико су они задовољни радом извршне власти, али и Скупштине, Стаматовић Јоковић каже:
– Грађани су генерално врло незадовољни животом у овом граду. Конкретно у МЗ Липа горући проблем је улица Николе Пашића, која више није улица, већ магистрални пут регионалног карактера и јако небезбедан. Реконструкција ове улице је питање које се протеже годинама, а не спроводи се, јер је у питању скуп финансијски захват. МЗ Липа није прави репер стања у граду, јер је она махом уређена, али наравно да недостатак новца ускраћује многе ствари.
– Морам да каже да, када треба да се раде скупи пројекти, логично је да то не можемо да урадимо из локaлног буџета, али онда очекујемо новац са републичког нивоа, а сведоци смо да се та средства из године у годину ускраћују.
– Ако поредимо време до 2012. године, и последње три, чињеница је да се много мање ради. Језгро дотадашње власти је била Канцеларија за локални економски развој, да би задње три године та служба почела да се понаша као да не постоји. То је служба која треба да прати пројекте, да ради пројекте, да стално кандидује за пројекте из европских фондова, константно прати шта се расписује, а за ове три године није кандидовала ни један пројекат. Нису то морали да буду неки обимни пројекти, али увек постоје пројекти који се могу одрађивати и који могу бити мерљиви и видљиви. И зато смо, поред свега осталог, град губитника, јер тамо раде људи који, или нису спремни да раде, или се њихов рад нигде не види.
И јавна предузећа и установе у Ужицу, према речима наше саговорнице, углавном сервисирају дневне потребе грађанства, и ни ту нема неких великих пројеката.
– На жалост, врло често и ти текући послови се не раде ваљано, па добар део улица није осветљен као што је био, а грађани се жале и на рупе на улицама и путевима и на тротоаре који нису обезбеђени. Као и у целој Србији, и у Ужицу су људи у великој летаргији и јако јe мало личне иницијативе.
– С друге стране, грађани с правом очекују од опозиције да покрене ту иницијативу и да замајац променама, пре свега од ужичког ДС-а и ЛДП-а. Демократска странка је већ три године у једном немилом положају, уопште што се тиче атмосфере у Србији, и нема капацитете да промени кључне ствари, а моја утисак је и да становништво у Србији не жели истинске промене. Или, прецизније, људи желе промену, али не знају какву. Зато живе у некаквом лутању и магновењу, испуњени личним и егзистенцијалним страховима и нису спремни за велике тектонске промене.

Наташа Стаматовић Јоковић

На питање да се осврне на губитак 15,2 милиона евра које је град требало да уложи у постројење у Горјанима, а неће, Наташа Стаматовић Јоковић каже да је Град Ужице 15. октобра добио донацију од 15, 2 милиона евра за изградњу централног постројења у Горјанима, којој је претходила дугогодишња израда пратеће документације и исцрпан рад на изради акционих планова и студије изводљивости.
– Значи, није могла да се добије та донација зато што сте симаптични Де Жеру или немачкој банци. И, ако смо поред Крушевца и Врања, ми били међу једина три града која су добила ту донацију, нисмо никако смели да је испустимо. Осим што смо је испустили, ми ћемо плаћати пенале, а то је неких пола милиона евра камата на неповучена средства, плус досадашњи рад консултаната, а све то кошта. Ако су Врање и Крушевац успели 2014. године да распишу тендер, значи за две године, могли смо и ми да урадимо за две године све што је било потребно. При том, 2014. године је потписан уговор са Републиком Србијом, а тада је министарака енергетике била Зорана Михаиловић, и представницима немачке банке и ЕУ. Сваки човек када потпише уговор, зна на шта се обавезао. Значи, 2014. године власт је морала да започне да реализује тај уговор. Одговорно тврдим да су мештани пет села на чијој територији би се градио колектор били спремни да га прихвате 2012. године, да би за две године потпуно променили мишљење. Људи су изманипулисани и пројекат је пропао.
Као одборница опозиционе Демократске странке, али и као неко ко долази са територије једне од централних градских месних заједница, одборница Наташа Стаматовић Јоковић каже да су савети месних заједница постали затворена тела и да веома мало раде.
– Таква ситуација није била последњих десет, петнаест година. Прошле године је урађен у МЗ Липа Ускоковићев пролаз, за особе са инвалидитетом, за који сам се и ја залагала, и ништа друго није урађено.
Какве се активности одвијају у политичким странкама, поготово у ДС, поводом предстојећих локалних избора, наша саговорница одговара да је о томе преурањено говорити.
– Нису то чак ни предизборне активности, ни предизборна размишљања, али када се буде конкретизовао датум избора, мислим да ће те активности одмах бити покренуте. Данас је све берза, тргује се, лицитира се и са одборницима, и са њиховим именима, потребама, гласовима, и сходно томе већ постоје одређена престројавања и прегруписавања, и људи ће у зависности од својих афинитета и намера у одређеном тренутку знати да се преусмере. Грађанска свест се дефинитивно изгубила, а тамо где је има, међу мислећим светом, тај свет се најчешће опредељује да не иде на изборе. Вероватно зато што људи свакодневно чују како се прети отказима, губитком посла, већим порезима и другим наметима, животним стандардом који се срозава из дана у дан, и када сте ви у таквим бригама, не пада вам на памет да изађете на изборе и искажете другачији политички став, већ само бринете за личну егзистенцију.
Хоће ли Демократска странка изаћи из дугогодишњих страначких просторија у Курлагиној кафани, зависи од имовинско правних односа према којима се већи део овог објекта враћа правним наследницима, али, каже наша саговорница, има део који је споран, јер припада граду.
– Пошто је процес у току, ми нисмо добили решење о исељењу. Иначе статутом града је регулисано да парламентарним странкама које немају простор за своје деловање, град обезбеди просторије или плати закуп од највише 200 евра месечно. Демократска странка ће у сваком случају променити локацију, уколико добије захтев о исељењу- закључује одборница ДС.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

2 više komentara

Zoran 15. октобар 2015. - 17:25

A sta radi bivsa profesorka u Obnovljivim izvorima energije, pita li se ko kada dolazi na posao, kada odlazi sa njega i sta uopste radi, a zna da kritikuje koliko vidim?!

ponovi
Ivo Andric 15. октобар 2015. - 21:47

Dodju tako vremena kad pametan zacuti, budala progovori a fukara se obogati! Ko razume shvatice!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.