početak AKTUELNO Брука и срамота

Брука и срамота

od nedelja
3,9K pregleda

ALEKSANDAR OBUĆINA

Александар Обућина- одборник Демократске странке у Скупштини градске општине Севојно

– Руководство Севојна док не схвати да мора да иде ђоном на своје партијске колеге у Ужицу да би обезбедило већа средства, Севојну никада боље бити неће –

Демократска странка и Уједињени региони Србије имају јединствен одборнички клуб у Скупштини градске општине Севојно, будући да га чине свега три одборника. Један од њих, Александар Обућина, члан ДС-а, део је поменутог одборничког клуба који је практично једина опозиција владајућој СНС, НС, СПС, ПУПС, ЈС, ДСС коалицији у Севојну која броји 12 одборника.

Поводом усвајања буџета градске општине Севојно, изгласаног на последњој седници Скупштине нове општине, Обућина најпре истиче да би руководство општине поступило коректно, да је позвало медије да информишу јавност о буџету Севојна, али и да чују мишљење опозиције о новом буџету.

– Градска општина Севојно има исту територију коју је обухватала и месна заједница Севојно, а од нових надлежности није добила ништа- најпре упозорава Обућина.

– Месна заједница је укинута на задњој седници Скупштине града Ужица, али тим актом није конституисана градска општина Севојно. Она није основана ни у Агенцији за привредне регистре и не постоји као правно лице. За то није одговоран град, већ општинска власт у Севојну. Буџет јасно показује да нису преузели ни једну једину надлежност која припада једној градској општини. Свега 8.300.000 динара износи буџет до краја године, а расходи за плате 6.300.000 динара! Осталих 2.000.000 динара је предвиђено за реновирање општине! У буџету за инфраструктуру и било које друге радове, средства практично не постоје.

И према ономе што говори и што ради руководство општине Севојно, каже наш саговорник, “суштина усвајања оваквог буџета своди се на задовољство руководства општине да почне да живи од плате коју ће примати као запослени у општини Севојно.”

– И то је њима изгледа најбитније у свему овоме. Статутом општине је децидирано предвиђено да општинско веће треба да броји пет чланова, а имамо ли у виду да су председник и заменик председника општине по аутоматизму чланови већа, потпуно је супротно статуту општине да се изабере пет нових чланова већа, што значи да их сада имамо укупно седам. Ми смо поводом тога реаговали, написали амандмане, али ти амандмани су одбијени. Осим тога, члановима већа је без и једног динара на позицији у буџету, дата могућност 80% примања од просечне републичке зараде, а да ствари буду још горе, поред привреде која је у Севојну доминантна, једна од њених значајнијих грана је пољопривреда, пошто сви знамо да севојничко поље храни готово половину градског становништва, у општинском већу немамо члана задуженог за пољопривреду- каже Обућина и додаје да је план људи окупљених око Демократске странке био потпуно супротан.

– Сматрамо да чланови већа треба да примају само надокнаду за седнице којима присуствују, као и одборници, јер није то ни градско веће, нити градска скупштина, на којој има о пуно чему да се расправља. Потуно је бесмислено давати накнаду некоме ко за узврат неће урадити ништа. У том буџету нема никакве пројекције везане за некакаве планове или пројекте, а председник општине Севојно каже да ће ти чланови већа правити пројекте. Није ми јасно из којих средстава, када новца у буџету нема? Или је планирао да то плаћа из свог џепа? Од свих радњи које предузима у Севојну, то су чишћење потока, садња цвећа по жардињерама и кошење траве. Мислим да се тим пословима обесмишљава разлог за формирање градске општине, јер нам је председник у том случају много скуп комуналац. Ако председник и заменик председника општине косе траву и чисте поток, чак не ни цео, већ само део, није ми јасно за шта ће нам градска општина, када је то могао да ради и било који председник месне заједнице? Ми смо и кренули у иницијативу за формирање градске општине Севојно, јер смо се доста накулучили и нарадили добровољног рада. Суштина је да заживе институције у Севојну, а видимо на примеру републике, када се за све пита један човек, да држава не функционише како треба, али тај синдром се изгледа са врха државе преноси на локалне самоуправе. Дакле, појединци узурпирају право за себе, не поштујући закон и не поштујући институције. Незадовољство опозиције оваквим начином рада није незадовољство само опозиције, већ свих грађана Севојна, па чак и самих чланова владајуће Српске напредне странке у Севојну, који су огорчени бахатим понашањем руководстава општине Севојно. Наш предлог је био да се до усвајања буџета за наредну годину стопирају било каква плаћања у општини Севојно за чланове већа и да имају обичну одборничку дневницу, што је сасвим пристојно.

Укинута је месна заједница Севојно, а општина није заживела, наглашава Обућина.

– Значи ми немамо свој рачун, немамо статус правног лица и уопште ми није јасно како ће овај прелазак да се регулише. На позицији МЗ Севојно постоји 2.800.000 динара и из тих средстава је до краја године једино могуће нешто радити у Севојну, ако се уопште буде радило, с обзиром на политичка превирања у граду Ужицу и избор новог градоначелника, али потписник тога је био савет месне заједнице, када је додато мимо, тог никаквог буџета, 2,8 милиона динара месној заједници, када још није основана општина, али та средства су буквално блокирана, јер је потписник уговора савет месне заједнице! Осим тога, као опозициони одборник, морам да кажем да председник општине не познаје територију сопствене општине, јер одбија људе из појединих засеока који траже одређене интервенције на сеоским путевима. Шта више, на седници градског већа у Ужицу када се говорило о буџету и када га је један члана већа питао на основу ког члана статута нешто дискутује, рекао је да статут није ни прочитао. Таква неозбиљна власт није потребна ни Севојну, а ни граду Ужицу. А, да је у питању самовоља председника и његовог заменика, говори и то да нису формиране скупштинске комисије. На последњој седници уопште нисмо расправљали о формирању клуба омладине у Севојну. Ако председник општине сматра да су то страначке просторије Српске напредне странке, предлажем да он и плаћа тај клуб омладине, али сви знамо да то није предвиђено ни статутом ни буџетом града.

Када се буде креираоа буџет општине Севојно за наредну годину инсистираћу, каже Обућина, да он не буде потрошачки, већ развојни.

– Преузимање надлежности, рецимо за дечји вртић у Севојну или над домом здравља у Севојну, је одговорност, јер морате имати позиције одакле ћете то да финансирате, али то је посао у који се морате упустити, јер је најлакше не радити ништа и примати плату. Буџет од 8,3 милиона за шест месеци је брука и срамота за Севојно. Ми смо као месна заједница сваке године имали 20, 30 до 40 милиона динара и то све захваљујући људима који су били одборници из Севојна у градској скупштини. Руководство Севојна док не схвати да мора да иде ђоном на своје партијске колеге у Ужицу, да би обезбедило већа средства, Севојну никада боље бити неће. Ако ужичка власт у јеку највеће економске кризе од једне јавне установе може да направи јавно предузеће, као што је то случај са Великим парком, извините, али то не може да ради на рачун грађана Севојна, а да скине са позиције градског буџета откуп базена у Севојну. Значи грађани Ужица могу да добију и јавно предузеће у оквиру кога ради нови базен и да се ту запосли 25 људи, а Севојно не може да оспособи већ постојећи базен. Поражавајуће је што до краја године у буџету Дирекције осим поменутих 8,3 милиона динара, више не постоје средства за Севојно, а та сума је ништа за ужички буџет. Понављам, док руководство Севојна не притисне своје партијске колеге у Ужицу, Севојну никада боље бити неће. Неће се откупити базен, неће се окрпити постојећи, нити асфалтирати нови путеви и улице, нити ће започети пројекат спортске хале, нити ће функционисати спортски клубови у Севојну. А неко ће за то време само примати плате – закључује одборник Демократске странке, Александар Обућина.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

peka 30. август 2014. - 07:44

Bravo Aco bravo kralju,procitao si predsednika opstine u pokusaju i njegovu bandu…svaka cast samo tako nastavi

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.