početak GRADSKA Омаж музичком великану

Омаж музичком великану

od nedelja
853 pregleda

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА
У среду, 21. септембра 2017. године, у препуној великој сали Скупштине града, представљене су књиге „Тако је живео и стварао Драгиша Недовић“ и „Песмарице 1“ од професора др Драгана Батавељића, у организацији Удружења естрадних уметника „Ере“ Ужице.
Драгиша Недовић је аутор многих песама које су остале за сва времена: „Стани, стани Ибар водо“, „Хармонико моја“, „Лепе ли су нано Гружанке девојке“, „Сиромах сам друже“, „Коме шумиш, ој Мораво“, „Јутрос ми је ружа процветала“, „Прођох Босном кроз градове“, „Кад си била мала Маре“, „У лијепом старом граду Вишеграду“…
Аутор књиге, проф. др Драган Батавељић, редовни професор Правног факултета у Крагујевцу, рекао је за Ужичку недељу, да Ужице много воли, јер је десет година радио у њему као професор на Учитељском факултету.


– Дошао сам на позив Милана Јевтића из удружења естрадних уметника Ужица и председника Скупштине Брана Митровића. За сада сам написао две књиге о Драгиши Недовићу. Прва књига је издата 2003. године и има 200 страна, а ова друга 2016. године и има 400 страна. Спремам и трећу књигу на основу документације и архивске грађе, коју сам добио од породице покојног Драгише Недовића, а светлост дана ће угледати у наредних 5 до 6 година и имаће 800 страна. Та књига ће заокружити дело великог текстописца. На овај начин желим да дефинишем и систематизујем дела Драгише Недовића и да се једном за свагда каже шта је написао. Он је доста поткрадан и прекрајан. Желим да заштитим његов лик и дело, и да заузме место које заслужује. У 1999. години поставили смо спомен плочу на његовој родној кући, организовали смо најпре једнодневну манифестацију посвећену Драгиши Недовићу, а сада се организује дводневни фестивал „Дани Драгише Недовића“ у Крагујевцу, добио је улицу у једној месној заједници. Поднео сам захтев да му се подигне споменик. Мислим да ће то пре урадити Вишеград и то на Бикавцу, да му се на тај начин одужи. На мој предлог, пре две године Недовић је добио статус заслужни грађанин града Крагујевца – рекао је професор Батавељић.


Аутор књиге је још рекао да је „Недовић задужио своју државу“ и истакао да „он није српски, већ југословенски текстописац, односно песник, јер његова дела су права поезија. Он је путовао по целој бившој Југославији и написао је много песама, које се и данас певају у свим републикама бивше Југославије“.

На питање шта га је подстакло да се бави ликом и делом Драгише Недовића, наш саговорник каже:
– Подстакла ме прво неправда, јер је Недовић доста поктрадан, а његова дела прекрајана и преправљана. Ево, сада сам издао његових 50 најпознатијих песама. Ту сам с једне стране ставио његове оригиналне песме у рукопису, а с друге стране, како се те песме данас изводе. Види се да су те песме прекрајане, па ако оригинална песма има пет строфа, она која се изводи има три или две строфе. Неке су урађене да би било у складу са аранжманима, а неке су покрадене. Већ 10 до 15 година водим борбу са његовим живим савременицима, који желе да прикажу да су нека дела написали. а када им покажем његове рукописе, онда је прича готова. Исто тако, многи мисле да су неке песме народне, а написао их је Недовић – рекао је професор Батавељић.


Председник Скупштине града Ужица захвалио се аутору што ће сачувати многе песме од заборава.
– Његове песме су све више популарне, без икакве рекламе и медијског циркуса. Захвалан сам професору што је успео да од заборава отргне велика дела народног генија Драгише Недовића – рекао је Митровић.


Већи део времена се уживало у песмама које је написао овај велики текстописац, а које су изводили Марко Јанковић, Александар Бели Савић и Зоран Вуковић Трунто.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.