početak NAJNOVIJE Otvaranje u tri faze

Otvaranje u tri faze

od Mila Filipović
2,6K pregleda

Bronks

Covid-19 u SAD – Dan trideset treći
Krizni štab za pademiju coronavirusa juče je građanima predstavio “Uputstva za otvaranje Amerike”, koja će zemlju uvesti u novu normalnost u tri faze. Odluke su ostavljene guvernerima američkih država i teritorija, uz obećanje da će im savezna vlada stajati na raspolaganju i pružati adekvatnu pomoć u opremi, materijalu i savetima.
“Istina, broj preminulih u pandemiji u Americi je niži od očekivanih prema postojećim modelima, ali ne postoji optimistična prognoza smrti, jer je i jedna žrtva prevelika. Ipak, stekli su se uslovi da počnemo sa postepenim otvaranjem zemlje, po fazama i prema stanju na terenu, koje se, od države do države, značajno razlikuje, i vođeni naukom i zdravom logikom” – rekao je naciji predsednik Tramp. Biće to, kako kaže, važno za očuvanje vitalnosti američke ekonomije i obnovu zemlje na putu ka sudbinski određenom uspehu.
U prvoj fazi stari i bolesni će i dalje morati da ostanu kod kuće, poslodavci će omogućiti zaposlenima da rade od kuće, ako je to moguće, a vratiti se u firme u fazama, sva putovanja koja nisu neophodna svesti na najmanju moguću meru, uz striktno pridržavanje fizičkog distanciranja. Neće biti moguća okupljanja grupa većih od 10 ljudi, škole će ostati zatvorene, zabranjene posete starima u staračkim domovima i bolnicama. Biće dopušteno otvaranje restorana, uz dodatne mere predostrožnosti i pooštrene mere higijene i socijalnog distanciranja. Barovi će ostati zatvoreni.
U drugoj fazi putovanja će biti dozvoljena, škole i vanškolske ustanove za decu će moći da nastave sa radom, barovi, teretane i veće lokacije će moći da budu otvorene, uz poštovanja pravila o fizičkom distanciranju. Verski hramovi će takođe morati da poštuju socijalno distanciranje, a lekari će početi da obavljaju i operacije i intervencije koje nisu hitne. Biće zabranjena okupljanja za grupe veće od 50 ljudi.


Treća faza, koju nazivaju i nova normalnost, podrazumevaće otvaranje teretana, barova i drugih većih lokacija uz stroge mere higijene i predostrožnosti, praktično neka vrsta povratka normalnom životu, i dalje uz restrikcije za stare i bolesne.
Sve faze povratka Amerike u život, kao i prelazak iz jedne u drugu fazu, u svakoj državi, okrugu, gradu i lokalnoj zajednici, biće uslovljena na osnovu prikupljanja podataka o smanjenju simptoma coronavirusa, dokumentovanim podacima o broju testiranih i procentu obolelih u roku od 14 dana, kao i potvrdu da bolnice imaju kapacitete da tretiraju zaražene bez uvođenja vanrednih, kriznih mera. Biće uključena i rapidna testiranja zdravstvenih radnika, uključujući i testove na antitela.
Izlazak iz pandemije kroz pomenute faze logičan je protokol i prirodan sled stvari, naročito u Americi, zemlji sa više od 350 miliona stanovnika i različitom dinamikom populacije u različitim sredinama. Odluke su donete na osnovu podataka i naučnih analiza, a ne na osnovu emocija i političkih stavova. Prema rečima zvaničnika, 29 država je spremno za prelazak u prvu fazu već sutra, o tome će svoje građane obavestiti guverneri svake države poanosob, a neke države, kao što su Njujork, Nju Džersi, Ilinois, i druge na otvaranje će morati još da pričekaju. guverner Njujorka je juče odredbu za ostanak kod kuće produžio do 15. maja, a guverner Viskonsina, recimo, do 26. maja. O konkretnim datumima više ćemo saznavati u danima koje dolaze, uz detaljnija uputstva od državnih, gradskih i lokalnih vlasti, i naročito poslodavaca, koji će pripremiti i svoje mere zaštite zaposlenih.
Predsednik Tramp juče je ragovarao i sa liderima Grupe 7, sa svih 50 guvernera Amerike, a u Beloj Kući je primio i predstavnike autoprevoznika, koji u ovim danima sa 3 i po miliona svojih kolega (među njima je i mnogo naših sunarodnika) širom zemlje razvoze hranu, lekove i medicinsku opremu, i koji su “pešadija na točkovima”, savremeni heroji za volanom.
Juče je u Americi bilo 668.000 zaraženih i 33.000 umrlih od posledica pandemije. U jednom staračkom domu u Joliet, u blizini Čikaga samo u jednom danu je umrlo 23 ljudi, takodje u staračkom domu u Nju Džersiju preminulo je njih 19, zaposleni su zaraženi, a ostali štićenici prebačeni na druge lokacije. Stručnjaci potvrđuju da jeste, neophodno je oživeti ekonomiju, vratiti se poslovima i otvoriti Ameriku, ali će otvaranje svakako ubrzati pandemiju, povećati broj zaraženih, a moguće je i doneti novi talas na jesen. Tada ćemo, svi se nadamo, biti makar malo pripremljeniji, opremljeniji, i svakako znati sa kakvim neprijateljem imamo posla.


Američka ekonomija je na kolenima, a prvi simptom kolapsa visoka stopa nezaposlenosti. Sada je ona 10%, bez posla je 22.034.000 ljudi, što je rekord posle velike depresije iz 1929. godine. Analitičari kažu da na svaki novi procenat nezaposlenosti dolazi 5.000 samoubistava, uz značajno povećanje bolesti zavisnosti, porodičnog nasilja, ubistava. Posledice pandemije su i za svet i za ovu zemlju već sada katastrofalne.
Danas su iscrpljena i sredstva saeznih fondova namenjena za pomoć malim i velikim preduzećima, Demokrate i Republikanci u svojim prljavim igrama još uvek o obezbeđenju 250 milijardi dolara pregovaraju, boreći se za svoje male partijske interese, a ni svi građani još uvek nisu dobili uplate od 1.200 dolara za pojedinca i 500 dolara za svako dete. IRS online sistem ne funkcioniše, uplate su otišle i nekim pokojnicima, koji jesu platili porez 2018, ali su umrli prošle ili ove godine, neke uplate su otišle na pogrešne račune ili pogrešne adrese, a netom kruži i priča o čoveku kome je umesto 1.200 dolara uplaćeno 1.200.000 dolara. Sigurna sam da će Uncle Sam grešku odmah ispraviti, jer kao što znamo, nigde nema besplatnog ručka.
Kina jos uvek ćuti o lažima i obmanjivanju svetske javnosti, sve je više ozbiljnih dokaza o tome da je virus nastao u laboratoriji (svejedno je da li je iz nje izašao slučajno ili namerno, jer se u svakom slučaju pokazao kao ubitačno biološko oružje) i da će Kina, koja je uzrokovala pandemiju i epohalni međunarodni skandal, zato i te kako morati da odgovara. Američki zvaničnici već najavljuju optužnice protiv komunističkog kineskog režima, svesni da će jedino snažnim pritiskom moći da dokažu originalnu lokaciju iz koje je pandemija krenula. Bio- laboratorija u Vuhanu je radila na eksperimentima, kako bi Kinezi dokazali da su u njima uspešniji od svojih američkih kolega, nalazi se u blizini stočne pijace, ali, kako ovdašnji mediji tvrde, na pijaci se čak nije ni prodavala vrsta slepog miša, na kome su u laboratoriji vršeni eksperimenti. Mnogo nepoznanica, mnogo neodgovornosti i strašne žrtve u pandemiji koja je promenila sliku sveta, još dugo će biti tema razgovora, analiza i optužbi.


U Njujorku je od danas obavezno nošenje maski ako niste u prilici da uspostavite fizičku distancu od 2 metra, nošenje maski je obavezno i u nekim delovima Ilinoisa, u kome je već više od 1000 preminulih. Guverner JB Pitcker ce u saradnji sa guvernerima Viskonsina, Minesote, Kentakija, Ohaja i Mičigena dogovoriti datum otvaranja, naglašavajući da je u Ilinoisu sada omogućeno masovnije testiranje pacijenata, čak i onih bez lekarskog uputa.
Ne znam da li će Krizni štab nastaviti dnevne brifinge, jer se predsednik juče zahvalio na saradnji potpredsedniku, Majku Pensu i doktorima Debri Brux i Toniju Faučiju, koji su od početka pandemije redovno obaveštavali naciju o kriznom stanju. Možda cemo to saznati sutra, kada će nam biti kako nam bude.

Iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.