početak KULTURA Otvorena izložba “I u vekove vekova”

Otvorena izložba “I u vekove vekova”

od nedelja
653 pregleda
Direktor Narodnog muzeja u Užicu, Nikola Gogić

Direktor Narodnog muzeja u Užicu, Nikola Gogić

Sinoć je u prepunoj izložbenoj sali Narodnog muzeja u Užicu otvorena izložba “I u vekove vekova”, u okviru koje su izloženi drvorezi episkopa Justina.

“Ova izuzetna izložva prvo je organizovana u muzeju u Kraljevu, a potom u Čačku, mestu rođenja vladike Justina. Izložbu su priredili kustosi Narodnog muzeja Dragana Obradović i Dragan Tomanović”, rekao je prilikom otvaranja direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić.

Puna izložbena sala

Puna izložbena sala

Kustos muzeja i jedan od organizatora izložbe, Dragana Obradović, kaže da je kada prvi put videla skulpture episkopa Justina, pomislila na dve reči, “sloboda” i “Klint”.

Jedan od radova

Jedan od radova

“Zašto sloboda? Zato što nam autor kroz svoja dela pokazuje potpunu umetničku slobodu, i to slobodu u formi i slobodu u građenju dela spajanjem i nadovezivanjem, lepljenjem različitih vrsta i delova drveta. Svaki komad drveta je obrađen onakav kakav jeste, sa svim savršenostima i nesavršenostima. Dakle, ostavljene su sve pukotine, svi čvorovi koji su uklopljeni tako da naglašavaju delove lica ili tela”, rekla je Dragana Obradović.

 

 

 

 

Izložbu je zvanično otvorio gradonačelnik Užica, Tihomir Petković.

Tihomir Petković

Tihomir Petković

“Umetnost vekovima spaja ljude, budi emocije i podseća nas da je naša najveća snaga sposobnost da volimo, poštujemo jedni druge i živimo sa verom u ljubav. Svi radovi koje večeras imamo priliku da vidimo su duborezi u drvetu, plemenitom materijalu koji nam na poseban način šalje poruke u potrebi da svuda oko sebe tragamo i pronalazimo inspiraciju i način da se stvaralački izrazimo”, rekao je Tihomir Petković.

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.