početak AKTUELNO Otvorena izložba “Memorijal Milana – Miša Vergovića”

Otvorena izložba “Memorijal Milana – Miša Vergovića”

od nedelja
743 pregleda
Otvaranje izložbe "Memorijal  Milana Miša - Vergovića"

Otvaranje izložbe “Memorijal Milana Miša – Vergovića”

U sredu 10. septembra u Jokanovića kući, pred mnogobrojnim gostima, otvorena je izložba “Memorijal Milana – Miša Vergovića”. Cilj izložbe, koju je organizovao Narodni muzej Užice, je da se svi podsetimo umetničkog stvaralaštva Milana Vergovića, prvog akademski obrazovanog vajara iz užičkog kraja. Izložba je Užičanima predstavila vajarske radove umetnika-vajara koji žive i rade u Užicu i Užičkom kraju, ali i radove onih umetnika koji su na neki način bili inspirisani lepotom skulptorske misli i forme radova Milana Vergovića.

Radovi Vladimira Mitrovića

Radovi Vladimira Mitrovića

Umetnik kome je ova izložba priređena u čast je rođen 5. februara 1928. godine u Užicu. U našem gradu je završio Gimnaziju, da bi se posle toga preselio u Beograd, gde je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Ilije Kolarevića. Samostalno je izlagao u Užicu i Beogradu, a učestvovao je na više od 20 grupnih izložbi. Pored toga što ste njegove radove mogli da vidite na značajnim izložbama srpske i jugoslovenske umetnosti, Milan Vergović je svoje radove predstavio i na međunarodnim izložbama.

"Bez lica", Nataša Tanović Marković

“Bez lica”, Nataša Tanović Marković

Koncepciju izložbe koju svi zainteresovani mogu da pogledaju u Jokanovića kući, priredio je mr Dragan Dimić, muzejski savetnik, a pored njega, autorka postavke je i Stanojka Milivojević. Pored radova Milana Vergovića, izloženi su i radovi Miroslava Protića, Miluna Vidića, Branka Tijanića, Dragana Dimića i drugih.

Mr Dragan Dimić, koji je organizovao izložbu, otkrio je u intervjuu u katalogu, da su se radovi i autori za izložbu sami nametnuli. “Mi smo postavili neke osnovne principe, kao što su zavičajna pripadnost, uticaj na mlađe umetnike i autodiktate”, otkrio je Dragan Dimić

Direktor Narodnog muzeja je prilikom otvaranja izložbe pozvao sve zainteresovane da istu obiđu u Jokanovića kući, a potom je i najavio da će prva sledeća izložba biti organizovana 9. oktobra za Dan grada.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.