početak KULTURA Otvorena izložba “Vaskršnji čuvari”

Otvorena izložba “Vaskršnji čuvari”

od nedelja
489 pregleda
Radovi učenika Umetničke škole

Radovi učenika Umetničke škole

U sredu, 8. aprila, u izložbenom prostoru Jakonovića kuće, a u organizaciji užičkog “Narodnog muzeja” otvorena je izložba “Vaskršnji čuvari”.

– Manifestacija „Vaskršnji čuvari“ odigrava se u našem „Narodnom muzeju“ već četvrtu godinu za redom. U pitanju su radionice koje radimo sa decom različitog uzrasta i cilj nam je da kroz razne načine i tehnike prikažemo simboliku Uskrsa – rekla je Ivana Todorović, kustos muzeja i jedna od organizatora manifestacije i izložbe.

Manifestacija „Vaskršnji čuvari“ realizovana je kroz radionice sa profesorima i učenicima Umetničke škole, na kojima su oslikavana drvena jaja, a drugi deo manifestacije sačinjavali su priloženi likovni radovi učenika okolnih seoskih škola.

Na otvaranju izložbe

Na otvaranju izložbe

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti. Jaja koja se farbaju za Vaskrs, imaju određenu simboliku kod mnogih naroda su im pripisivana raznovrsna magijska i ritualna svojstva. U našoj tradicij, jaje simboliše život, zato je prvo jaje koje se boji za Vaskrs crvene boje, koja je boja krvi, te boja života.

Izložba je otvorena do kraja aprila.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.