početak GRADSKA Отворена нова зграда Прекршајног и Привредног суда

Отворена нова зграда Прекршајног и Привредног суда

od nedelja
872 pregleda

ВЕЛИКИ ПРИВРЕДНИ УСПЕСИ
Министарка правде Нела Кубуровић отворила је данас новоизграђену зграду Прекршајног и Привредног суда у Ужицу.
– Ова зграда је једна од највећих инфраструктурних пројеката које је Министарство правде реализовало у последњих десет година. Средства за изградњу нове зграде издвојена су из буџета Републике Србије и износе око 215 милиона динара. Сама изградња зграде кошала је око 192 милиона, а остало је дато за опремање зграде – нови намештај, трошкови израде пројекта, рушење старе зграде и друго. Ова је трећа по реду у потпуности нова зграда коју је Министарство правде изградило за потребе правосудних органа. Пре зграде у Ужицу отворене су зграде прекршајних судова у Рашки и Пожаревцу, а до краја године биће завршена и потпуно нова зграда Прекршајног суда у Панчеву. Јачање правосудне инфраструктуре је од великог значаја за добро функционисање целог правосуђа. Пре свега, Минстарство правде ради на унапређењу положаја прекршајних судова, који, иако су уведени 2010. године у систем судова, нису имали адекватне услове рада. Прекршајни судови највише пуне државни буџет Србије. Од прекршајних судова прошле године за 4, 6 милијарди увећан је државни буџет, а Прекршајни суд у Ужицу је на основу наплаћених казни уплатио око 110 милиона динара. Ту праксу доброг рада настављају и ове године и за првих пет месеци су наплатили око 50 милиона динара – рекла је министарка Кубуровић и додала да је Привредни суд у Ужицу први пут добио своју зграду и да он то заслужује, јер је један од најажурнијих судова у Србији.


Министарка је истакла да се упоредо са побољшањем услова рада правосудних органа ради и на побољшању смештајних услова у затворима. Она је навела да се ради нови затвор у Панчеву капацитета за 500 лица, радиће се потпуно нова зграда у Крагујевцу, а у току је изградња и реконструкција нових павиљона у Пожаревцу.
Председница Привредног суда у Ужицу Зорица Брајовић подсетила је да Привредни суд у Ужицу постоји више од 60 година и када је основан био је надлежан за срез Ужице и срез Чачак. До сада је овај суд делио зграду са осталим правосудним органима у Ужицу (Основни и Виши суд, Основно и Више тужилаштво).
– Оно што карактерише Привредни суд у Ужице су добри резултати у раду. Годинама уназад и сада налази се међу најбољим судовима у Србији по ажурности и квалитету у раду. Такав резултат остварују захваљујући великом раду и посвећености свих судија и свих запослених – рекла је Брајовићка и захвалила се Министарству правде што су обезбедили боље услове за рад.
Председник Прекршајног суда у Ужицу Слободан Маринковић рекао је да овај суд покрива рад прекршајних судова у Ужицу, Бајиној Башти и Чајетини. Кроз овај суд пролази око 20.000 грађана, не само из Ужица и околине већ из целе Србије, али и грађани Босне и Херцеговине и Црне Горе, који најчешће чине прекршаје због преласка граничних прелаза.
– Судски процес у раду суда је непрекидан, ради се 24 сата дневно. До сада је овај суд био смештен у згради МУП-а и имао врло лоше услове рада, што је мало збуњивало грађане – рекао је Маринковић и захвалио се и садашњем и бившем министрима правде.


Тихомир Петковић се такође захвалио бившем и садашњем министрима, као и Влади Србије која, како каже, даје подршку Ужицу.
– Као Град ми смо у овом пројекту учествовали са скромних 1,5 милиона динара за партерно уређење. Ово су пројекти који појачавају значај Ужица као регионалног центра. Од Министарства правде смо прошле и ове године добили средства за три пројекта. Влада Србије ове године улаже 10 милиона евра у наш град, и тим новцем завршавамо студентски дом, радимо прву фазу реконструкције фабрике воде, проширење депоније „Дубоко“, завршетак аеродрома Поникве и друго – рекао је Петковић.
У новој згради судова нето површина је преко 2.800 м2, а бруто преко 3.200 квадрата, на првом и другом спрату је смештен Прекршајни суд, а на трећем и четвртом спрату Привредни суд.


Радови на рушењу старог објекта почели су 30. децембра 2015. године и трајали до фебруара 2016. године. После сређивања парцела у мају прошле године су почели радови на новој згради.
Прекршајни суд и одељење Апелационог суда имаће 12 нових судница, Привредни суд седам нових судница, док се у сутерену налази судница за ноћно привођење. На спратовима су распоређене писарнице, архиве, канцеларије за судске извршитеље, рачуноводство и друго.
Отварању нове зграде суда присуствовао је председник Прекршајног апелационог суда Зоран Пашалић и други представници институција и установа Ужица.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.