početak EKONOMIJA Ове године мало више меда него прошле

Ове године мало више меда него прошле

od nedelja
624 pregleda

ПЧЕЛАРИ
Од 27. до 29. септембра на платоу испред „Белог двора“, отворена је традиционална јесења продајна изложба Удружења пчелара Ужице. Око 15 ужичких пчелара је изложило своје производе.
Један од пчелара, Томислав Прокић, каже да је ова година, када је у питању производња меда, мало боља у односу на прошлу годину, а била би још боља да пролетос није било мразева, а летос врућине.


– Када смо преселили пчеле у Војводину првих 12 дана су радиле добро, али после, ваљда због врућине, повукле су се у кошницу, како би одржавале температуру кошнице да се не прегреје. Температура у кошници мора да буде 35 степени, и зато пчеле лети хладе, а зими греју своје кошнице – објаснио је Прокић.
Према речима Петра Лукића, председника удружења, 2017. годину пчелари оцењују као половичну у погледу приноса за багрем и ливадски мед. Цене на изложби су 700 динара за сунцокретов мед, 800 динара багремов, 800-900 ливадски и 1000 динара шумски мед.
Ове године ужички пчелари славе 80 година постојања и рада. Он некада 11 пчелара, када је давно у децембру 1937. године одржана прва Скупштина пчелара, данас ово удружење броји 186 чланова.
– Све више је младих пчелара и то је оно што нас радује. Овај јубилеј прославићемо низом манифестација и свечаном академијом – рекао је Лукић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.