početak AKTUELNO Прочитај нешто, бре!

Прочитај нешто, бре!

od nedelja
758 pregleda

Пише проф. Биља Грујичић
Реците „Добар дан“, драги моји, поздравите Међународни дан писмености, 8. септембар. Докле смо стигли? Ја нећу овога пута о укусима, о списку литературе, о мојим препорукама. Ко сам то па ја да вам било шта препоручујем? Интересује ме шта нам је то донело описмењавање. Људи су се извукли из оне примитивне фазе заосталости, релативно описмењени могу да потписују чекове, читају рецепте и упутства за коришћење беле технике. Не треба да се заваравамо да то није напредак. Колико је човеку потребно да прочита књига да би поступао у дозвољеној сфери морала, обичаја и размишљања? Колико је култура данас значајна? Она једино може да се прода кроз индустрију забаве, која од културе прави робу као и сваку другу. Да ли је књига средство за преживљавање? Да, у затвору. У стварном свету? Кажите ви! Потрошачко друштво, нажалост, утишава глас писца. Интересантна је самоувереност савременог човека који сматра да живи у веку информација и да је напредовао у односу на људе који су живели пре 100-150 година. Међутим, обухват онога што нам се сервира у спољашњем свету је све већи, али је схватање мање. Да ли култура помаже човеку да буде бољи? Не знам, нисам сигурна, али да се боље носи са свим недаћама и залама спољашњег света, свакако да. Учинимо да планета поново постане боље место. Није фраза и није преписано из америчког уџбеника. Иако ме интимно вуче жеља на сајам књига у Москви, који је и овог септембра тамо, јер знате како кажу, све је у Москви литература.
Оно што ми је истински покварило дан је избор Рамуша Харадинаја, нисам имала коментар, нисам волела политику, а нисам желела ни да је схватам, пред очима ми је искакао некадашњи Рамуш у војничком оделу. Пратила сам и Ирму, која је стигла до Флориде и иселила 430 000 домова. Зар нисмо само мала капља, иако се често представљамо као страшно битни и важни? Природа нас демантује, иако се трудимо да јој доскочимо. Онда једна вест за мог Уредника, смањена је референтна каматна стопа на 3,75%; повећано је поверење у динар који је ојачао, текућа инфлација је мања у односу на мајску пројекцију. Све ово и не звучи тако лоше, драги моји! Међутим, не заборавите да човека најпре може изневерити око и надање!ММФ мисија стиже данас у Београд, извесно је да ће повећања плата бити, само се не зна у ком проценту. Наши економисти говоре да повишице не могу бити веће од 5-6%. Хајде да видимо шта ће одлучити за нас! Здравство, просвета, војска, полиција!
Толико од мене овога пута! Љутеница, пинџур, ајвар, кувани парадајз, поштујмо домаће! Септембар је, воли вас Ваша БИЉАНА!

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

prle 7. октобар 2017. - 09:05

Čitam samo tekstove koji imaju pasuse.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.