početak GRADSKA Поново „Жестивал“

Поново „Жестивал“

od nedelja
749 pregleda

zestival-brane-mitrovic-umanjen

Фестивал ракије у Великом парку
Када је пре десет година у Ужицу отворен први фестивал ракије (на Ракијској пијаци, уз мали број учесника, који је већ наредне године прекинут), нико није очекивао да ће традиција овог градског фестивала икада више бити настављена. На изненађење Ужичана, председник Скупштине града Ужица и председник организационог одбора „Жестивала“ Бранислав Митровић, ове године је, у оквиру програма обележавања Дана града, најавио регионални фестивал воћних ракија под истим називом „Жестивал“, који ће се одржати у недељу 2. октобра, у времену од 10 до 17 часова у хали Велики парк у Ужицу.
– Ми смо схватили да је добро да се „Жестивал“ обнови, јер је реч о привредно-туристичкој манифестацији. Циљ фестивала није да се промовише алкохолизам, нити пијење ракије, јер и они који уживају у доброј воћној ракији кажу да се она не пије, већ дегустира. Зато ми позивамо наше суграђане, да дођу 2. октобра у Велики парк, на дегустирање најквалитетнијих воћних ракија нашег краја.
Митровић је истакао да је последњих година у нашој земљи најактуелније питање како људи могу да се запосле, како да направе нову вредност и зараде неки новац.
– Ми сматрамо да је наша шанса у пољопривреди, а кључна реч за справљање добрих воћних ракија јесте „традиција“. Постоји податак да је 1892. године у Бриселу, Ужичанин Тома Наумовић, излагао „Ужичку клековачу“ и да је те године у Ужице дошао са бројним дипломама и медаљама. Од тог дана до данас, у ужичком крају се на породичним газдинствима справља квалитетна воћна ракија. Већ после Другог светског рата, изникао је велики број комбината, који су се бавили производњом добре и квалитетне воћне ракије и снабдевали домаће, европско и светско тржиште. Они су после 2000. године уништени, али на њиховим темељима су изникле значајне породичне дестилерије које су пронашле пласман на инострано тржиште. Циљ „Жестивала“ је и да остали, који то нису успели, нађу пут до купаца- истакао је Митровић.
У недељу, на „Жестивал“, долазе сви велики произвођачи ракије из нашег краја, „Стара Соколова“, „ББ клековача“, „Дестилерија Зарић“, „Тим“, „Косјерска“, „Митровача“… а, поред њих биће ту и бројни индивидуални произвођачи из свих општина Златиборског округа и Ивањице. Незаобилазни су и произвођачи пратеће опреме, казана, дрвених, прохромских и керамичких посуда, пасирки. Појавиће се и произвођачи природног меда, сокова, сушеног воћа. Гости из Воћарског института из Чачка даваће савете произвођачима, а биће уприличена и предавања професора са Пољопривредног факултете из Београда, који ће уједно бити и оцењивачи 70 узорака воћних ракија. Презентацију ће имати и једна фирма која се успешно бави производњом и дистрибуцијом жестоких пића. Биће и богат културно-уметнички програм и наградна игра. Будући да учесницима „Жестивала“ град није наплаћивао котизације, они ће своје производе донирати у фонд за наградну игру. Како су истакли организатори, очекује се велика посећеност Ужичана на овој манифестацији и никада већа медијска покривеност неког фестивала.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.