početak GRADSKA Обележен светски Дан срца

Обележен светски Дан срца

od nedelja
624 pregleda

bazar-zdravlja-12

БАЗАР ЗДРАВЉА
На градском тргу данас је обележен светски Дан срца под слоганом „Волите своје срце. Оснажите живот“. Према речима др Мирјане Филиповић из Завода за јавно здравље, партнери овој акцији су Завод за јавно здравље Ужице, Дом здравља, Црвени крст Ужице, Апотекарска установа Ужице и ОШ „Стари град“.
– Циљ нам је да пошаљемо поруку грађанима да је важно знати који су ризици по њихово здравље, посебно за срце и крвне судове. Данас овде меримо холестерол, триглицериде, шећер у крви, крвни притисак, рачунамо индекс телесне масе, јер све те повишене вредности представљају факторе ризика и предуслове за болести срца и крвних судова – рекла је др Филиповић.

bazar-zdravlja-2

Она је истакла податак да су болести срца главни узроци умирања код нас и у свету.
– Годишње у свету прерано умре 17 милиона становника, а очекује се да ће до 2030. године број умрлих од срчаних болести порасти на 23 милиона. По броју оболевања и умирања, срчани и мождани удар су на првом месту и сваки други грађанин у Србији има неку болест срца и крвних судова. Доста погађају све млађу популацију, а главни разлози су начин на који живимо, физичка неактивност, не водимо рачуна о исхрани, пушење и слично – упозорила је др Филиповић.

З. Г.

bazar-zdravlja-3 bazar-zdravlja-4 bazar-zdravlja-5 bazar-zdravlja-6 bazar-zdravlja-7 bazar-zdravlja-8-2 bazar-zdravlja

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.