početak NAJNOVIJE Стаматовићу дошли извршитељи

Стаматовићу дошли извршитељи

od nedelja
616 pregleda

milan stamatović čajetina

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ
У уторак, 11. октобра 2016. године приватни јавни извршитељи дошли су на врата породичне куће Милана Стаматовића на Златибору, председника општине Чајетина и, како је недавно најавио, кандидата за председника Републике Србије, да заплене имовину. Повод доласка је неизмирена казна (објава у новинама пресуде у целости), за изношење чињеница да је позната златиборска порoдица правним махинацијама присвојила језеро у центру Златибора и 200 хектара земљишта око језера, тренутно највреднијег дела земље на Златибору.
Подсећања ради, на дан избора за председника општине Чајетина 9. маја, у оквиру свог четвртог узастопног мандата, Милану Стаматовићу стигла је правоснажна пресуда у спору са том породицом.
Апелациони суд у Крагујевцу донео је пресуду, којом је потврђена пресуда Основног суда у Ужицу, коју је досудила судија Видосава Даниловић. Овом пресудом Милан Стаматовић у обавези је да на име одштете плати казну у износу од 300.000 динара.
„Досуђено ми је да платим казну, јер сам штитио интерес народа, супротставио се крађи државног земљишта на Златибору, а кажњен сам за клевете и увреде. Нечувена је ефикасност у поступку извршења наплате судске пресуде и ненајављеног доласка извршитеља на кућни праг“, истиче Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.
Суд није уважио горе поменуто, уз образложење да Стаматовић није успео да докаже да су његове тврдње тачне и истините, не обазирући се при том, да је спорно земљиште узурпирано и стечено криминалном пресудом, где се правобранилац одрекао тужбеног захтева, а не правно ваљаним поступком.
„Суд није хтео да узме у обзир оне чињенице и аргументе које сам изнео на суду, већ је узео у обзир супротну страну и стао на њихову страну и обавезао мене, као приватно лице, да платим казну од 300.000 динара, док му је, уз казну, наложено да плати објављивање овакве пресуде у штампи. Добио сам казну, а радио сам свој посао и обавестио јавност о неким пропустима и кршењу закона, ништа лично у вези са дотичном породицом. На самом суђењу, када сам износио своју одбрану, он ми је претио и рекао судији да ће он то решити на свој начин, како год они донели пресуду. Ја сам реаговао, а судија није хтела то да унесе у записник, правдајући се да није чула да је то рекао. На истом том рочишту и сам је негирао да је то рекао.“
„Данас ме је затекла ова ситуација, да долазе извршитељи, да пописују имовину, а ја постављам питање, да ли је овај напад, још један у низу покушаја локалних моћника, да покушају да ме застраше, због једноставно речено, истине.
Платио сам казну по пресуди, објављена је у новинама изрека пресуде, али, правни је преседан, да је тражено објављивање целе пресуде. Заплена имовине односи се на необјављивање пресуде у целости, што је нечувено. Незамисливо је у новијој српској историји и у правосуђу да се на овај начин доносе пресуде. Ја нећу стати са овим, увек ћу коментарисати и износити аргументе и чињенице, што је моја дужност и обавеза.“

(прим.ред. Из текста је избачено презиме супротне стране, а коју је господин Стаматовић поменуо у саопштењу за јавност)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.