početak GRADSKA Преполовили дуг

Преполовили дуг

od nedelja
687 pregleda

65 ГОДИНА РАДА ВАЉАОНИЦЕ БАКРА СЕВОЈНО
Ваљаоница бакра Севојно на Свете тројице обележила је 68 година од полагања камена темељца и 65 година од почетка производње.
Генерални директор ВБС Милија Божовић истакао је да ова фабрика сваке године остварује све боље резултате, а прошла година је била најбоља у претходних десет година.
– Имали смо оперативни профит од 7,5 милиона евра и благовремено смо сервисирали све обавезе према запосленима, држави и добављачима. Успоставили смо и стратешки однос са РТБ Бор, као и са добављачима цинка, секундарних сировина и стратешким купцима. То је гаранција за успепно пословање у будућности. У првим кварталу ове године постигли смо изнад 60 одсто од финансијског плана и поставили велики циљ у смислу инвестиционог улагања од око 12 милиона евра за модернизацију опреме, како бисмо били способни да одговоримо захтевима за квалитет наших потрошача.


Политика фабрике је да се ради што профитабилнији производи и уштеда у трошковима и повећање секундарних сировина. То има за последицу повећење финансијског плана. Физички обим произвоидње био је око 23.000 тона и од тога 90 одсто извоз највећим делом у западну Европу и то за потрошаче у области електо-индустрије, грађевинске, аутомобилске и наменске индустрије – рекао је Божовић и додао да Ваљаоница бакра запошљава 1.130 радника и просечна плата је око 50.000 динара.
На свечаној прослави у Дому радника, многобројне званице је дочекао и један од директора Небојша Ћирић.
– Обележавамо годишњицу са радницима, купцима, добављачима и руководством фабрике. Са задовољствим могу да кажем да је ситуација сваке године све боља и у финансијском и социјалном смислу што се тиче радника. Очекујемо да ћемо ове године имати још боље резултате. Претходних неколико година, уз редовно инвестициоино одржавање, инвестирали смо скоро два милиона евра. И ове године планирали смо инвестицију од два милиона евра, а следеће године минимални ниво инвестиција биће око 3 милиона евра. Осим финансијске консолидације, посвећујемо пажњу и инвестицијама, што је важно због подизања квалитета редовне производње – рекао је Ћирић.
Ћирић је нагласио да су у 2017. години имали раст производње од 7 одсто, а у плану је да ове године буде до 8.


– Очекујемо да ове године буде остварена укупна производња од око 23.500 тона различитог асортимана. Прошле године ниво прихода је био око 130 до 140 милиона евра, а ове године очекујемо, због цене бакра, да тај износ неће бити мањи – рекао је Ћирић.
Када је реч о старим наслеђеним дуговима, насталим пре 2014. године, односно пре него што је Ваљаоница променила власника, Небoјша Ћирић каже да се њима континуирано баве.
– Тај дуг је значајно смањен. Био је преко 60 милиона евра, што није нешто што може преко ноћи да се смањи, а сада је на нивоу од око 30 милиона евра и тај дуг фабрика ће моћи да сервисира. Оно што је важно да последњих годину и по дана имамо стабилно финансирање, прате нас локалне банке, што показује да имају поверења у нас. Дуг се стално смањује и очекујем да ћемо га свести на минималну меру – рекао је Небојша Ћирић, генерални директор “Ист Поинт Холдинга”, који је са Деском Никитовићем, директором неких фондова од раније, сувласник Ваљаонице бакра.


Менаџмент и руководство фабрике су положили цвеће на бисте у кругу фабрике Слободана Пенезића Крцуна и бивших директора Душана Зарића и Влајка Брковића. За све госте је приређен богат културно-уметнички програм, у оквиру кога је наступио КУД Севојно.
Ове године Ваљаоница бакра је први пут доделила награду „Влајко Брковић“ најбољем раднику за изузетно постигнуте резултате у раду, која се састоји од 50.000 динара и плакете. Ова награда је додељена раднику Драгану Томићу из организационе целине Ваљаоница. Поред тога, уручено је још 25 награда за најбоље раднике, као и 203 јубиларне награде за раднике који су у овој фабрици навршили 5, 10, 15, 20, 25, 30 и 35 година радног стажа, од којих је чак 38 радника напунило 35 година стажа.

Звездана Глигоријевић


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.