početak GRADSKA Пријављено више од 60 учесника

Пријављено више од 60 учесника

od nedelja
535 pregleda
19.1.2015. године

19.1.2015. године

ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ
У уторак, 19. јануара, на Богојављење, одржаће се осмо по реду пливање за Часни крст. Тим поводом, у малој сали Скупштине града Ужица, одржана је конференција за новинаре. Први се новинарима обратио члан Градског већа Драгољуб Костић:

DRAGOLJUB KOSTIĆ

– Као што знате, пливање за Богојављенски крст је постало традиционално. Оно се одржава под покровитељством града Ужица, у организацији Српске православне цркве и Јавног предузећа „Велики парк“, које, као и раније, подноси највећи део организације. Оно што је карактеристично за ову годину је да се најављују јако ниске температуре, тако да медицинском прегледу морамо дати посебан значај. Оно што је импозантно је да је до сада пријављен 61 учесник. То је, у овој ситуацији, ван свих очекивања. Пре неколико дана имали смо само 10-12 пријављених, а за викенд се број повећао на преко 60 људи. То су, свакако, јунаци града, који прихватају да у оваквим условима пливају за Богојављенски крст. То говори како појединци, а пре свега они, схватају значај ове манифестације. Мислим да ће Српска православна црква, као и претходних година, дати пун допринос, да ово протекне у свечаном тону, а да ће се Јавна установа „Велики парк“ потрудити да техничка организација буде на високом новиоу.
Након Драгољуба Костића, реч је добио отац Љубан:
– Наша црква, ујутру, на Богојављење, служиће у својим храмовима Свету литургију. Она ће бити служена у светим храмовима Светог Ђорђа у 7.30 и Светог Марка у 8.00. Након одслужене свете литургије свештеници ће са верницима кренути литију кроз град до реке Ђетиње. После доласка на обале реке извршиће се чин великог освећења воде, благосиљања воде и природе, као и људи који пливају за Часни крст. Након тога, један од свештеника проћи ће са леве стране реке и спустиће крст у воду. Само спуштање крста у воду означиће и старт пливања за Часни крст. Користим прилику да честитам свима наступајући празник, као и 2016. годину, да Господ дарује свако добро и благослов, да на овај празник стварно нас Господ све благослови. Особама које буду пливале за Часни крст желим свакога добра и здравља. Њихов подвиг спуштања у ледену реку и пливање за Часни крст нека Господ Бог награди великим благословом.
Након оца Љубана обратио се директор Јавног предузећа „Велики парк“ Бранко Богићевић:

BRANKO BOGIĆEVIĆ2

– Испред Јавног предузећа „Велики парк“, као техничког организатора и Српске православне цркве, могу да кажем да су сви технички услови припремљени за несметано пливање за Часни крст. До сада је пријављен 61 учесник. Морали смо да заузмемо став да не пливају малолетна лица, тако да ће за крст пливати само пунолетни грађани и то уз лекарски преглед. Лекарски преглед почеће да се одржава од седам сати ујутру у кафићу „Фокус“, односно некадашњем „Аласу“, на Плажи. То знају сви пливачи. Биће ту и једна девојка, Тина, која се и раније такмичила. Можда до краја пријављивања буде и још нека. Дародавац дуката, као и сваке године, је Златара „Карат“, која помаже организацију. Донатор је, такође, „Сретен Гудурић“, који, такође, помаже ову манифестацију. Обезбеђени су спасиоци и рониоци уз лекарски преглед. Могу да позовем све суграђане да дођу у 09.30 испред Цркве Светог Ђорђа, одакле креће литија, и испрате овај свети чин. Сви пријављени су осигурани, а колико ће их бити још увек не знам, јер није истекао рок за пријављивање. Наравно, нећемо знати и након тога одмах, јер ће се, сигурно, као и претходних година, десити да неко од пријављених не прође лекарски преглед. Раније смо имали више награда, али сада тога више неће бити, јер је један освајао све. Ово је један свети чин пливања за Часни крст. Сам Часни крст је највећа награда, сваком учеснику и пливачу који се спусти у ледену реку и преплива тих, симболичних, 33 метра. То је највећа награда.
На ове речи надовезао се и отац Љубан, који је рекао:

OTAC LJUBANJ

– Црква ће, у знак сећања на њихово пливање за Часни крст, доделити сваком учеснику по икону, да могу да се сећају да су тог дана, на Богојављење, учествовали у пливању и да их, са друге стране, подстакне, да у овом животу (какав је такав је) увек имају те снаге и жеље да чине добро и дају допринос и подвиг у овом животу.
Ово је осмо пливање за Часни крст у Ужицу и оно ће се обавити на истом месту где је било и до сад, односно непосредно испод велике бране на Плажи, на првом доњем воденом огледалу.

Милан Ђокић

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.