početak AKTUELNO Намештање око газдовања водама?

Намештање око газдовања водама?

od nedelja
640 pregleda

NIKOLA JOVIČIĆ RIBOLOVAC

РИБОЛОВАЧКЕ МУКЕ
Представници преко 3.500 риболоваца 10 општина и градова западне Србије (Ужице, Пожега, Ариље, Косјерић, Ивањица, Бајина Башта, Љубовија, Чачак, Лучани и Горњи Милaновац), који представљају Заједницу организације рекреативних и спортских риболоваца „Западна Морава и Дрина“, сумњају да је дошло до намештања око избора газдовања водама слива Западне Мораве, Лима и Дрине, које је припало приватном предузећу из Пријепоља. Незванично сазнајемо да је реч о предузећу “Балкан еко тим“.
Ова тема је била једна од тачака на седници Управног одбора Заједнице, одржаног 12. јануара ове године. На седници, на којој су присуствовали Никола Јовичић – „Ђетиња“ Ужице, Драгољуб Кнежевић – „Морава“ Чачак, Миодраг Марковић – „Скрапеж“ Пожега, Милан Лугић – „Моравица“ Ивањица, Душко Веланац – „Рзав“ Ариље, Иван Јовановић „Скрапеж“ Пожега, а оправдано нису могли да дођу, али су подржали своје колеге, Оливер Ђурић – „Младица“ Бајина Башта, Жељко Симић – „Дрина“ Љубовија, Владимир Лончаревић – „Бјелица“ Лучани и Милош Ковачевић – Горњи Милановац, речено је да су се на конкурс, који је објавило Министарство пољопривреде и заштите животне средине за уступање на коришћење рибарског подручја “Западна Морава” 19. новембра прошле године, јавила два кандидата и то Заједница коју представља 10 општина и приватно предузеће из Пријепоља.
– Конкурс је отпочео 19. новембра 2015. године и пратиле су га очигледне нерегуларности, које се најпре огледају у накнадно одређеној бодовној листи за критеријуме предвиђене Законом. Одлука конкурсне Комисије о утврђивању бодовне листе донета је на састанку Комисије одржаном 30. новембра 2015. године и до окончања пријаве на конкурс није нам била позната, као учеснику конкурса. Ми смо своју конкурсну документацију предали поштом баш на тај дан. Такође, спорна је и Одлука о измени конкурса, којом је рок за пријаву продужен за 14 дана, али ни у овој одлуци објављеној 2. децембра 2015. године није објављена бодовна листа, као ни на званичном сајту Министарства, нити на било ком другом месту – речено је на седници Управног одбора.

ribolovci zajednica
Они су образложили да Закон о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда својим одредбама (чл.6 ) не предвиђа бодовну листу за критеријуме које прописује, па накнадно одређивање бодовне листе, која није јавно објављена и унапред позната учесницима конкурса представља повреду Закона, која не би постојала да је бодовна листа унапред одређена и објављена заједно са условима и критеријумима Конкурса.

риболовци ужице

– Затим је донета одлука 4. јануара ове године да се рибарско подручје „Западна Морава“, на основу очигледно необјективног, непринципијелног, погрешног и очигледно пристрасног става конкурсне Комисије уступи на коришћење у наредних 10 година приватном предузећу из Пријепоља (које је, према подацима из АПР-а основано са 5.000 динара оснивачког капитала и са регистрованом делатношћу – делатност ботаничких башта и зоовртова?). Ова одлука још није правоснажна и ми смо уложили приговор – рекли су представници Заједнице и додали да су тражили увид у конкурсну документацију и уочили да су у свему испунили више критеријума и били бољи, те да је одлука требала бити обрнута.

– остатак текста можете прочитати у новом броју Ужичке недеље, који је од 15. јануара на трафикама – 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.