početak GRADSKA Прослава Савиндана у ужичким школама

Прослава Савиндана у ужичким школама

od nedelja
3,4K pregleda

nada matić sveti sava užice16
У Првој основној школи „Краљ Петар Други“ обележена је крсна слава. Пред ученицима и њиховим редитељима, у фискултурној сали, говорио је директор Никола Бацетић. Он је том приликом рекао:
– Поштовани гости, уважене колеге, драга децо… Данас је велики празник за нашу школу и српски народ уопште. Прослављамо нашег заштитника Светог Саву. Прва основна школа се може се похвалити да је једна од првих образовних установа у ужичком крају, па и Србији, која је у новије доба почела да прославља овог светитеља. До процвата светосавског култа у новије доба дошло је са стварањем модерне српске државе. Још почетком 19. века спевана је позната Химна Светом Сави, а законом из 1840. године 27. јануар постаје општа школска слава у Србији. Свети Сава се прославља све до 1945. године, када се укинда одлуком комунистичких власти. После полувековне забране Савиндан почиње да се слави у Србији 1991. Већ 1992. године Савиндан је прослављен у школи у Качеру, нашем издвојеном одељењу, у тадашњој ОШ „Андрија Ђуровић“. Поменутој манифестацији се приступило са пуно радости и ентузијазма. Том приликом руководилац издвојеног одељења, учитељ Илија Јелисијевић је договорио сарадњу школе са Штампаријом „Рујно“ која се налази у непосредној близини. Штампарија је поклонила школи уметничку слику а ђацима свеске са ликом њихове школе и прибор. Посебну пажњу изазвало је присуство народног посланика Ивана Милутиновића који је одржао пригодан говор са освртом на значај села у неговању народне традиције. Уз славске обичаје, одржана је приредба где су ђаци представили школу у најлепшем светлу. Организована је и изложба сликара аматера из тог краја.
Директор се осврнуо и на на протекли период:
– Наша школа у протеклој деценији бележи велики пораст ђака. Данас, са укупно 1303 ученика, она је највећа у граду. Последњих година бележимо запажене успехе, како на завршном испиту тако и на готово свим такмичењима. Осим поменутог, протеклу годину, уз велику подршку и материјалну помоћ Града, обележили су значајни инфраструктурни радови на школи. Због великог пораста броја ученика у току је израда пројекта за проширење школе и изградњу фискултурне сале.
Ђачки хор Прве основне, препознатљив по својим наступима, месецима увежбаван од стране проф. музичке културе Јасминке Гајић, отпевао је на почетку приредбе химну Св. Сави, а након тога ученици су имали фолклорни наступ. Осим поменутих проф. Јасминке Гајић и Марије Милановић приредбу су спремили вероучитељи у Првој основној Бранко Росић и Јован Тимотијевић. Техничку подршку је пружио професор разредне наставе Десимир Поповић.
Домаћица славе била је професорица енглеског језика Ивана Јовичић, која је том приликом рекла:
– Славећи Савиндан чувамо сећање на првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саву. Осам векова касније, имамо задатак да симбол Светосавља и љубав према знању, преносимо на ученике и да, обављајући овај племенит позив, поштујемо вредности које је утемељио родоначелник српске духовности и културе. Част ми је што сам данас домаћица славе. Користим прилику да вас све поздравим, нека нам је срећна слава и да славимо још много година. Живели!
Славу су обележили и ученици и запослени у Екомској средњој школи, у присуству некадашњих колега, пензионера и представника градске власти коју је представљао члан Градског већа града Ужицца Бранко Гавриловић, на челу са директорком Милицом Прљевић. Након поздравних речи, она је рекла:
– Свети Сава је наша вечита прича, никад до краја испричана и завршена. Он је, како је рекао Владика Николај „најлепше српско дете, које је даривано Богу, али и најлепши српски лик кроз који се Бог нама показује.“ Према себи је целог живота био строг, а другима благ. Све што је имао давао је другима. Живео је за друге. Могао је многима да влада, али он је изабрао да служи свима. Љубав је ширила његово биће до немогућих размера. За живота је учинио много, али то је мало у односу на оно што чини у животу после живота. Од Светог Саве нико нас није лепше свету представљао и са светом помирио. Где се он појавио, тамо су туђини постајали сродници, непријатљељи пријатељи, разбраћени браћа. Свети Сава је оплеменио нашу душу врлинама православља – наше Светославље. Научио је свој народ шта су љубав, част, достојанство, знање, истинољубље, мирење, праштање. Нека је срећан и благословен данашњи велики празник – Савиндан. Срећна нам школска слава Свети Сава. – закључила је дриектора Економске школе.
Школска слава обележена је и у Гимназији. Ученицима и професорима обратио се градоначелник Ужица Тихомир Петковић.
– Данас је дан када треба да се подсетимо великог рада и труда највећег српског просветитеља Светог Саве и значаја образовања за целокупни развој и просперитет сваког друштва, па и нашег. У историји појединих европских народа постоји и онај велики тренутак када ступају у на историјску позорницу. Примајући хришћанство, по правилу, захваљајујући раду и жртви једног великог проповедника, просветитеља и на крају светитеља, ови европски народи и државе улазе у велику цивилизацијску породицу. Код нас Срба, тај просветитељ и реформатор је Растко Немањић. Милош Црњански каже да у српској прошлости тешко шта може поредити са овом духовном грађевином Светог Саве, а Матија Бећковић „да је сигуран да је Растко Немањић тај који је успео усмери Србе у сваком погледу и поставио темеље њеихове просвећености државности и вери. Због Светог Саве, који је осамостаљивао српску цркву, изграђивао српску државу на темељима образовања и духовне надградње, данашњи дан је прилика да се подсетимо оних основних вредности на којима треба да почива једна заједница која тежи бољој будућности.
Ове године град Ужице ће доделити захвалнице радницима који су се истакли у свом послу, преданошћу мисли образовања и педагошког рада са децом и младима. Надам се да ће ова признања бити додатни мотив просветним радницима да и у наредним годинама безрезервно преносе знање младима, инспиришући их на велика дела у корист свих нас. Срећна вам крсна слава. – закључио је градоначелник.
Након тога он је доделио признања награђеним просветним радницима.

Милан Ђокић
Фото: Данијела Марковић и Игор Ђорђевић

Прослава славе Светог Саве у ОШ „Стари град“
Слава Светог Саве прослављена је и у ОШ „Стари град“ ломљењем колача и културно-музичким програмом. Ту су свештеници ужичке цркве Љубан Петровић и Благоје Додић освештали славски колач, а затим је свештеник Додић преломио колач са домаћином наставником Предрагом Цветићем. Као гости испред градске самоуправе су били Петар Вујадиновић, начелник Градске управе и Зоран Ковачевић, члан Градског већа. Директорка школе Станимирка Смиљанић Раонић пожелела је добродошлицу гостима и свим пристуним честитала славу.

З. Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.