početak DRUŠTVO 29. новембар: Рођена земљо, јеси ли знала…

29. новембар: Рођена земљо, јеси ли знала…

od nedelja
968 pregleda

KADINJAČA 29112015

Ту је погинуо батаљон цео…
Поводом 74. године битке на Кадињачи, на спомен обележју на овом брду удаљеном 14 км од Ужице, одржан је парастос и подсећање на изгинуле борце Радничког батаљона 29. новембра 1941. године.

KADINJAČA 2911201510

На Кадињачи се окупило више стотина потомака палих бораца, Војске Србије, полиције, локалне самоуправе, поштовалаца НОР-а из целе Србије, као и делегације коју чине Словенци, Французи и Италијани.
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић подсетио је на битку у којој су изгинули скоро сви борци Радничког батаљона 29. новембра 1941. године и на постојање Ужичке републике. Тада се око 300 радника, пекара, опанчара, супроставило око 3.000 добро наоружаних Немаца.
KADINJAČA 291120153

– Они су на Кадињачи пре 74 године дали своје животе, бранећи одступницу Врховном штабу, партизанским одредима и партизанској болници. Преко 300 бораца, укључујући делове Посавског одреда, супроставило се далеко надмоћнијем непријатељу, који је спроводио офанзиву на једину слободну територију у Европи, Ужичку републику. Радничким батаљоном руководио је Андрија Ђуровић, а четама партизанског одреда Душан Јерковић. На Кадињачи су изгинули скоро сви борци Радничког батаљона са својим командантима, али је задатак извршен. Врхвном штабу и партизанским снагама обебеђено је време да се повуку из Ужица ка Златибору. Борбе су почеле рано ујутру, а предвече 29. новембра 1941. године Немци су успели да уђу у Ужице – подсетио је Петковић.

KADINJAČA 2911201512

Он је рекао да је Ужице поносно на својих 67 слободарских дана, на Ужичку републику, на своје хероје Радничког батаљона.
– Они који су жртвовали своје животе на Кадињачи заслужују наше највеће поштовање. Клањамо се сенима тих храбрих људи који су пружали снажан отпор непријатељу руковођени антифашистичком идејом и дубоко верујући да вреди погинути за одбрану свог града, одбрану кућног прага, и слободу коју ће дочекати и у њој живети њихови потомци. Сваке године, 29. новембра овде на Кадињачи евоцирамо сећања на велику битку и одајемо пошту палим борцима Радничког батаљона.

KADINJAČA 291120154

Милан Поповић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекао је да самим присуством великог броја људи на спомен облежју Кадињача потврђује се да бранитељска крв није узалуд пала.
– Стојимо пред овим спомен комплексом где ветрови хује, а можда нам се од хука ветра и на помисао на партизанске Спартанце, учинило да чујемо те храбре кораке припаднике Радничког батаљона на челу са командантом Андријом Ђуровићем. Нису знали да корачују у сигурну смрт, јер њих је било 243, а Немаца 3.000. Неки историчари сматрају да су они жртвовани, да би се заштито Врховни штаб, јер како схватити такву храброст борбе прса у прса са далеко надмоћнијим непријатељима. Како схватити да су тог 29. новембра 1941. године, на 14 км северозападно од Ужица, борци Радничког батаљона, заузели положаје и скоро одмах откривени од надмоћнијег непријатеља, који је имао и тенковске јединице и велику артиљерију, и који их је убрзо опколио. Битка на Кадињачи није дуго трајала, изгинули су скоро сви борци Радничког батаљона, а непријатељ је мучки убио свакога уоченог рањеника. Немачке трупе окупирале су Ужице и на тако бруталан начин окончали раздобље Ужичке републике – рекао је Поповић.

KADINJAČA 291120155

– Ми, данас, самим присуством, потврђујемо да бранитељска крв није узалуд пала. Непријатељ није успео да угуши слободарски дух нашег народа. Нису узалуд пали, доказали су својим отпором и жртвовањем да слобода нема цену. Њихова крв тече нашим венама и данас се поклањамо њиховим сенима. Захваљујући њиховим слободарским сенима, Србија доказује да је увек била на правој страни, на страни победника. То је пут којег се Србија данас држи и недозвољава да је у томе било ко поколеба. То је антифашистички пут, пут очувања мира, слободе и демократије – рекао је Поповић.

KADINJAČA 291120159

Палим борцима Радничког батаљона поклонила се делегација из Словеније, Француске и Италије. Лука Чипијен из Пирана из Словеније, каже да су дошли овде да се поклоне борцима које не треба заборавити.
– Били смо прво у Јајцу где је био АВНОЈ, а затим били у Сарајеву и сада дошли на Кадињачу. Доста година путујем по Босни и евоцирам успомене на храбре борце пале у Другом светском рату, који су се борили против фашизма. Њих никада не треба заборавити, не смемо заборавити шта су за нас урадили наши дедови и да не дозволимо да се фашизам икада поново појави – рекао је Лука.

KADINJAČA 291120156

Са њим је била и Соња Франчич, из истог града, која каже да су дошли да одају пошту страдалим борцима Радничког батаљона.
– Према њима гајимо посебно осећање, јер су то људи највеће вредности, који су дали своје животе у првим данима рата, који су се први дигли против фашизма. Они су били узор читавој поробљеној Европи и били су прве масовне жртве који су пружили отпор – рекла је Соња.

Kadinjaca - iz Slovenije i Italijan 2015

Италијан Дијего Верзењаши, из околина Трста, дошао је на Кадињачу са оригиналном заставом бригаде Гарибалди.
– Мој отац је био командант бригаде Гарибалди из Трста, а од главног команданта Рикарда Ђакузија наследио сам ову заставу, коју са поносом носим – рекао је Дијего.
И чланови борачког удружења из Барајева Душан Шаула и Симић Добривоје, носећи југословенску тробојку поклонили су се палим борцима.

Звездана Глигоријевић

KADINJAČA 2911201513

KADINJAČA 291120158

KADINJAČA 2911201511

KADINJAČA 291120157

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.