početak GRADSKA Роса школа родитељства у Ужицу

Роса школа родитељства у Ужицу

od nedelja
876 pregleda


ЗА БУДУЋЕ РОДИТЕЉЕ
У Центру за мајку и дете ужичког Дома здравља Видоје Дрндаревић, председник Савета за здравство Града Ужица и др Снежана Пантић Аксентијевић, руководилац Групе за јавно здравље и програмску заштиту у Министарству здравља отворили су реновирану и освежену Школу родитељства, која ће се звати Роса школа родитељства. У овој школи будући родитељи ће добијати стручне савете и подршку током трудноће и првих година одрастања детета.
Нада Филиповић, представница Роса воде, рекла је да је ова Школа родитељства је осамнаеста од укупно двадесет школа које се отварају у Србији.
– Школе родитељства су места где будуће маме и тате проналазе сигурност у сналажењу и у новим улогама. Велику захвалност дугујемо грађанима што подржавају иницијативу Роса воде и Министарства здравља, јер куповином флашице воде, одваја се један динар за нове школе родитељства – рекла је Нада Филиповић, представница Роса воде.
Др Снежана Пантић Аксентијевић рекла је да се Школа родитељства отвара у партнерству са Министарством здравља у оквиру иницијативе покренуте 2015. године.
– До сада је кроз овакве отворене овакве школе у Србији годишње прошло преко 5.000 беба. Заједно са Роса водом створили смо платформу која пружа сигурност у периоду проширења породице, што је предуслов за здраво одрастање и васпитање деце – рекла је представница Министарства здравља.
Роса школе родитељства налазе се у комплетно реновираним и опремљеним просторијама у домовима здравља. Родитељи имају прилику да добију стручне савете о току трудноће, значају дојења правилној исхрани, порођају и нези бебе, али и да добију одговоре на сва питања и недоумице.
Др Гордана Лучић, заменик директора Здравственог центра Ужице рекла је да ће тим који ће радити у Школи родитељства чинити педијатар, гинеколоког, стоматолог и патронажне сестре, који пролазе акредитовану обуку Градског завода за јавно здравље, која је у складу са последњим професионалним стандардима у овој области.
– Тим ће формирати Дом здравља. Они имају своје кадрове, који ће проћи додатну обуку, која мора да буде усаглашена са стандардима које даје школа родитељства. За неколико месеци родитељи ће имати ужитак да причају са неким ко је прошао обуку и ко је већ радио – рекла је др Гордана Лучић.
Ана Мијатовић Ристовић, гинеколог у Дому здравља, рекла је да у Ужицу већ 25 година постоји Школа родитељства, али да је ово моменат када се осавремењује и укључују најмодернији трендови у овом савременом простору, који је Роса вода обезбедила.
Видоје Дрндаревић се захвалио Роса води и министарству, и рекао да је ово у складу са политиком коју води Град, а то је повећање броја деце. Он је додао да су локална самоуправа већ подржали акцију за треће дете, која у акцији заједно са јавним предузећима и установама и многим привредницима и предузетницима у граду даје разне попусте на треће дете.

З. Г.
       

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.