početak GRADSKA Са 4Д ХД лајв апаратом у нову еру гинекологије

Са 4Д ХД лајв апаратом у нову еру гинекологије

od nedelja
2,3K pregleda

ДР РАДЕ МАРКОВИЋ – КЛИНИКА „ХИПОКРАТ“
У оквиру поликлинике „Хипократ“ ради гинеколошко-акушерска ординација са најсавременијом опремом и особљем на коме би многе клинике у Србији позавиделе. О раду ординације и шта се све ради у њој разговарали смо са примаријусом др Радом Марковићем.

УН: Шта ову ординацију одваја од других?
– Радимо комплетне гинеколошке и акушерске прегледе, детекције и дијагностику. У суштини, ординација највише ради на унапређењу здравља жене. Пацијенткиња када дође код нас осетиће комфор, пријатељску атмосферу, жена се осећа пријатно, биће прегледана најсавременијим апаратима и биће дочекана и испраћена осмехом.

УН: Којом опремом располажете?
– Апарат који ми поседујемо нема ниједна клиника у земљи, ниједна болница. Наш ултразвучни апарат 4Д ХД лајв поседује један од најсавременијих софтвера. Поред тога, радимо видео колпоскопију, која омогућава да се утврде промене на грлићу материце, као на пример рани карцинома грлића материце и да све што лекар види, види и пацијент на монитору. Све се то снима, па снимак може и сутрадан да се види. Ради се и Папаниколау тест и све друге врсте тестова, брисеви на грам позитивне и на грам негативне бактерије, на хламидију, микоплазму и уреоплазму. Такође, ту је и биопсија грлића материце, класична конизација и лупконизацију са термокаутерима, отклањање кондилома, минимална инвазиона хирургија, која у свом циљу има превенцију, радимо хистероскопију, дијагностичку и операциону, и офис хистерескопију. Све се ради амбулантно и жена после може да иде кући и не мора, као у болници, да лежи три дана. Такође радимо и ЦТГ, акушерски преглед, кардиотопографију…
– Код нас су резултати Папаниколау теста готови истог дана и сестра позива пацијенткињу, да по доспећу резултата може доћи и подићи их. Сестра ће позвати и када стигну резултати и за друге брисеве и тестове, као и за биопсију. Дакле, код нас је брза дијагностика и иде се на једнодневну хирургију.

УН: Реците нам нешто више о ултразвуку-4Д ХД лајв?
– Један од циљева наше ординације је праћење нормалне и високоризичне трудноће. При том акценат стављамо на ране детекције аномалија. Зато се раде неинвазивне и иванзивне методе. Неинвазивне методе су ултразвук 2Д, 3Д и 4Д, 4Д ХД лајв, крвни тестови и пернатални тест. Ултразвучне прегледе 2Д, 3Д и 4Д ХД лајв радимо на два модерна ултразвучна апарата, од којих је један најмодернијих генерација. Овај апарат омогућује уочавање свих детаља од бебе. Квалитет слике овим апаратом је висока резолуција. На екрану се показује фигура бебе, која може да се гледа из било ког угла. Спољашњи изглед плода се сасвим лепо види и може се анализирати. Одређени детаљи се могу снимити и касније посматрати и анализирати. Али, најбитније је да жена долази на редовне заказане прегледе. Битно је да се дође од 10 до 12 недеље да се утврди да ли је у питању један или два плода, да се одреди старост плода, да се уради 4Д са скринингом на Даунов синдром и друге тестове, као и предлог да се уради пернатални тест уколико је потребно, Од 15 до 17 недеље трудноће заказује се следећи преглед и већ се види развијенија анатомија, виде се руке и ноге, а код нас то све може да посматра и породица. Од 22 до 24 недеље ради се фетално срце на нивоу који знате. Ако се примети неки ризик, при чему се води рачуна на оптерећеност пацијента лековима, наслеђу, болешћу и све што је ризично, упућујете пацијента даље у болницу или клинику, где ће конзилијум лекара дати своје мишљење или послати на анатомски ултразвук. Сви ти тестови су потребни да се уради да бисмо ми знали које би пацијенте пребацили у инвазивне тестове. Потребно је да се детекцијом аномалија види што раније и неке аномалије већ се могу видети са 12 до 15 недеља. Касније, од 22 до 24 недеље ради се једна детаљнија ехо анатомија плода и тада ако се примети нешто, упућује се у терцијалне центре. Касније, око 32 недеље види се лепа анатомија плода и пацијенти уживају гледајући своју бебу. Значи, ту је разлика између медицинског корисног ултразвука и оног када пацијент ужива у томе. Увек бих урадио 4Д. Битно је да пре свега имате знање за 4Д ХД лајв, а које ја сигурно имам, јер сам ишао на многе семинаре и сарађујем са људима који раде на софтверима овог апарата. Такође је битно посветити се дуго пацијенту, открити, указати и ако откријете нешто, да пошаљете даље. Значи, треба спречити злоупотребу ултразвука у естетске и маркетиншке сврхе, И на крају да закључим, пацијенткиња која види своју бебу, рукицу, ногицу, срце, плућа, усне и нос, њој је лепо и одлази задовољна, а то је најбоља терапија. Иначе, 4Д ХД лајв има и другу намену, о којој ћу касније причати.

УН: Ипак, да ли може понекад да се погреши овом методом?
– Сваком пацијенту препоручујем овај преглед, мада и он има своја ограничења, а то зависи од стање ултразвучног апарата, положај мајке, положај плода. Стопа детекције плода је 80 посто. И најбоље обучени лекари на овом апарату стално воде борбу да се нешто не поткраде, а истовремено радимо и на томе да едукујемо и пацијенте. Због тога сада радим на усавршавању срчаних аномалија код беба у стомаку, да не бих само рекао плус или минус, куца или не куца срце. Циљ ми је да видим да ли је нешто атипично, јер наш задатак је да видимо да ли има икакве сумње, па ако има да пацијента упутимо даље код специјалиста за то. Иначе, на овом апарату морају да се попуне све рубрике, јер те буквално пита и за мозак, срце, руке и све остало. Ако нешто изоставим, апарат неће избацити рипорт. Зато, када се пажљиво ради, такав преглед траје око сат времена. И да појасним, некада су се пацијенти са ризичним трудноћама слали код експерата, али та категорија више не постоји, постоји само анатомски ултразвук, јер и ти лекари нису смели себе да зову експертима, јер ко је на овом свету који може сто посто да каже да је све у реду, да све види. Ипак, ниво знања је подигнут на веома, веома висок ниво.

УН: Зашто је потребан пернатални тест?
– Ми радимо и тај тест. Са 4Д ХД лајвом и пернаталним тестом је већа сигурност за дијагностику. Сви ти тестови су потребни да се ураде да бисмо знали које би пацијенткиње пребацили у одговарујућу установу. Раде се инвазивни тестови од 8 до 10 недеље. Поред пернаталног теста, по потреби и ако пацијент прихвати, радимо и биопсију чупица постељице. То се уради под контролом ултразвука и пошаље се на анализу, која ће показати да ли беба има Даунов синдром или не. То је инвазивна метода и носи ризик прекида трудноће, јер се боде стомак, материца и посетљица. Друга метода је амниоцентеза, која је инвазивна метода, где се под контролом, иглом узима плодова вода, а потом је шаљемо на анализу и одређују се генетске аномалије. Такође, може да се ради хордоцинтеза, када се пунктира пупчаник, узима крв и пошаље на анализу. Ми хордоцинтезу не радимо и ако је потребно да се ради, пацијенткињу шаљемо у одговарајућу установу. Дакле, ако је нешто ризично, том је место на клиникама. Управо наш задатак је да селектирамо оно што је за болницу или клинику, а шта је за дневни рад и ми можемо да урадимо.

УН: У ординацији „Хипократа“ ради се на стерилитету. Шта конкретно?
– Радимо комплетан преглед брачних парова и ту сарађују гинекелог, биолог и уролог. Раде се анализе сперме, инсеминација, ради се комплетан СИС, а то је гледање проходности канала и то је безболно под контролом ултразвука. Наша ординација је једина у региону која ради овај преглед са контрастом. Радимо и хистероскопије, и дијагностичке и оперативне, хормонске анализе, брисеве. антра фоликул бројање и преглед фоликула и то може само са 4Д технологијом. Такође, овом технологијом радимо детекције аномалија материца, и то је највећа примена 4Д ХД лајв апарата. Са хистеросонографијом, дакле под контролом ултразвука, убацујемо физиолошки раствор у јајоводе и материцу. Ова метода даје могућност да видимо како изгледа материца, јајник, јајоводи, да ли су проходни. Свака жена, пре него што крене са стимулацијом овулације, треба да уради ту методу СИС, безболно, са физиолошком течношћу и по потреби са контрастом, да се види да ли су проходни јајоводи. Не вреди стимулисати овулацију, ако су запушени канали. Када се све то испита и ако има потребе, онда се хистереоскопски може интервенисати. То значи да се хистереоскопом уђе у материцу без ширења, без анестазије и гледамо, и ако видимо нешто, можемо одмах да га третирамо. Свака жена би требало да уради ову динамику и зато велики број жена из других градова долази код нас. јер имају могућност да брзо и ефектно одраде дијагностику, а не да се замарају носећи те кесе са брисевима и размишљањем када ће доћи на ред за ултразвук и хистероскопију. Дакле, 4Д ХД лајв није само за сликање бебе.

УН: Шта још радите у овој ординацији?
– Ради се силуетa ултразвуком, као и ултразвучни колор доплер, а то је техника за неинвазивно мерење циркулације крвних судова фетуса. Скидамо и кондиломе код жена и мушкараца, којих данас има доста код младог света. Са једном клиником у Швајцарској почели смо сарадњу, која се односи на терапију и инфекције раница грлића материца, да третирамо ранице.

УН: На крају, шта препоручујете женама?
– Жене не треба да иду код гинеколога само када су трудне и када крваре, него треба ићи бар два пута годишње на прегледе. Не желим много да се хвалим, али после мог великог искуства, мог усавршавања на многим семинарима, безбројних сарадњи са светским стручњацима, сигуран сам да могу пружити жени одговоран преглед.

Звездана Глигоријевић (Ужичка недеља 975)

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.