početak DRUŠTVO Само 2 посто човечанства има висок IQ

Само 2 посто човечанства има висок IQ

od nedelja
926 pregleda

МЕНСА У УЖИЦУ
Менса Србије је део светске Менсе, међународног удружења људи са високим коефицијентом интелигенције. Она пружа прилику да се особе високог коефицијента интелигенције нађу, разговарају, размене мишљења и искуства и наравно, забаве. Менса је латинска реч за “округли сто”. Назив удружења је одабран у складу са његовим принципом да су сви чланови равноправни. Једини услов за пријем је на тесту постигнут резултат такав, да је коефицијент интелигенције (IQ) већи од 148 по Кателовој скали. Статистички, њега може да постигне само 2% укупне популације.
Циљеви Менсе су: рад на препознавању интелигенције, њеном развијању и употреби ради добробити човечанства. Данас Менса важи за највећу и најстарију волонтерску организацију. Чланство у Менси је добровољно. Свима који су тестирањем стекли право на пријем, упућује се позив да постану чланови удружења. Једном положен тест даје доживотно право на чланство у Менси Србије, али и било којој другој Менси у свету.
Количник интелигенције IQ је мера која дефинише релативну бистрину или интелектуалне могућности једне особе. IQ је потенцијал чија је горња граница превасходно одређена урођеним факторима, али чије остварење у великој мери зависи од интеракције са средином. IQ представља однос између резулата који испитаник постиже на тесту интелигенције и резултата који постиже просечна особа исте старости на истом тесту под истим условима.
Није потребно предзнање или припрема за полагање теста, јер је графички, тако да не захтева никакво предзнање. Осмишљен је да не фаворизује ни један пол, професионалну, расну, социјалну или било коју другу групу. Тест се састоји од 36 задатака. Сваки задатак се састоји од матрице са сликама димензије 3×3, у којима недостаје девето поље. Испод задатка је понуђено осам одговора, од којих је само један тачан. Задаци су креирани тако да их свака особа може решити, једино што је ограничавајући фактор време за попуњавање теста – 40 минута. Доња старосна граница и то је 17 година. Менса Србије не организује тестирање за млађе узрасте. Тестирању могу приступити особе које нису излазиле на Менсин тест претходних годину дана и којима је ово један од укупно три покушаја.

sa-aleksandrom-borovic-predsednik-mense-srbije

МЕНСА КОД НАС

Менса Југославије основана је званично 16. децембра 1989. године. Због нестабилне политичке ситуације, Менса Југославије престала је са активностима, али је у Новом Саду формирана Менса војвођанске регије са скоро 350 чланова. Обнављање Менсе Југославије отпочело је тестирањем, које је одржано 22. новембра 1997. год. у Новом Саду, под супервизијом Менсе Словачке. Данас Менса Србије има преко хиљаду активних чланова, а око 7 хиљада људи у Србији је остварило услов за приступ организацији. Прошле године Менса Србије је била организатор конгреса директора светске Менсе (IBD), на којем је било око 150 гостију из целог света. Колико је у питању престижан догађај говори и податак да се ове године исти конгрес се одржава у јапанском граду Кјоту, а пре Новог Сада су то били Лондон, Калгари, Дубровник…

volonteri-mense-pripreme-za-predavanje-dr-ranka-rajaovic
Србија ове године има Leadership Exchange амбасадора у светској Менси. Држећи предавања на највећим светским окупљањима Менсе, један од његових задатака је промоција развоја умних способности кроз специјализоване игре.
Менса Србије више од 10 година има свог представника у одбору светске Менсе за даровиту омладину. Ове године наш представник покреће пројекат “Менса за родитеље” на међународном нивоу.
Србији је поверена организација највећег европског окупљања Менсе (EMAG), па ће 2018. године Београд имати прилику да угости више од 500 чланова Менсе из целог света.

КАКО ПОСТАТИ ЧЛАН?

Кандидати који на Менсином тесту интелигенције остваре резултат који их сврстава у горњих 2% популације, стичу право на учлањење у Менсу. Једном задовољен критеријум за чланство (постигнут резултат) важи трајно а статус члана је на годишњем нивоу и стиче се уплатом чланарине. Особе које су задовољиле критеријум за чланство, а желе да то право искористе и придружите нам се, могу то учинити у било ком тренутку, уплатном чланарине. Менса као организација наплаћује чланарину на годишњем нивоу, за календарску годину. Сврха постојања Менсе је успостављање контакта међу особама сличних интелектуалних потенцијала. Једина заједничка карактеристика високо интелигентних особа је – широко поље интересовања. Управо из тог разлога, у оквиру Менсе постоје многобројне могућности за окупљање чланова, на различитим нивоима и према различитим сферама интересовања. Сви чланови који имају конструктивне идеје и замисли, позивају се да их остваре у оквиру Менсе. Менса им, као организација, пружа помоћ у оквиру својих могућности. Ипак, ангажовање самог појединца игра битну улогу у оваквом случају. Он је носилац пројекта, а не сама Менса. Дакле, на вама је да начините први корак. На нама је да вам помогнемо колико можемо.

pripreme-za-predavanje-dr-ranka-rajaovic
Најважнији начин удруживања у оквиру Менсе су такозвани СИГ-ови. СИГ је скраћеница од кованице групе специјалних интересовања. У питању су групе особа које повезује заједничко интересовање за одређену тему. Теме могу бити различитог карактера: од врло озбиљних (екологија, наука и технологија, економија), преко опуштенијих (фотографија, музика, туризам) до врло забавних (боравак у природи, друштвене игре, екстремни спортови и сл.). Интерни часопис Менсе Србије се зове MozaIQ. Додатне информације можете добити посетом интернет странице: www.mensa.rs.

mensa-srbije

Тестирање коефицијента интелигенције ће се организовати у Ужицу 26.11.2016. године, у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, ул. Немањина 52, са почетком у 16 часова. Пријаве кандидата се врши на дан тестирања од 15:30 часова. Цена тестирања за запослене је 1.000 динара, а за повлашћене категорије (ученици, студенти, пензионери и незапослени) износи 700 динара. На тестирање је потребно понети лични документ, као и доказ о повлашћеном статусу. Међународна акција “Дан интелигенције” покренута је и код нас, са идејом да се обележи дан оснивања организације 1. октобар. Због великог броја активности акција траје током октобра и новембра. Осим бројних предавања и радионица за децу, организују се тестирања широм Србије.
Организатор тестирања у Ужицу је Ана Пешић, која је рођена у Ужицу, где је завршила Ужичку гимназију, природно – математички смер. Апсолвент је Економског факултета у Београду. Члан Менса Србије је од јануара 2015. године, а након годину дана је ангажована у координационом тиму Локалне Менсе Београд. Пише за часопис МozaIQ. Тренутно је члан организационог одбора Дани интелигенције 2016. Организацију тестирања у Ужицу је покренула из жеље да се, пре свега, омладини, али и осталим заинтересованим суграђанима, пружи могућност додатне едукације, размене искуства и дружења. На крају, Ана Пешић каже да жали што нико из градске власти није показао трунку интересовања за ову идеју, која је усмерена првенствено ка младима, као и свим осталим житељима Ужица и околине.

Приредио Тони Станковић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.