početak GRADSKA СПС је преживео!

СПС је преживео!

od nedelja
1,8K pregleda

СПС У УЖИЦУ ПРОСЛАВИО 30 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА
Химном Боже правде и Интернационалом у Ужицу је почела свечаност обележавања 30 година Социјалистичке партије Србије (СПС). Присуствовао је велики број ужичких социјалиста, оснивача странке и старих чланова КПЈ, бораца, мањи број привредника, потпредседник СПС Србије и потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић и члан ИО Игор Брауновић.
„30 година ми стојимо постојано“ је овогодишњи мото СПС-а.
Председник Градског одбора СПС Ужице Неђо Јовановић истакао је да у Србији не постоји странка која толико дуго траје, а да није себе уткала у сва државна организовања до сада. Рекао је да је протеклих 30 година испреплетена судбина СПС-а и државе Србије.

 
– И то је једна врста нашег индетитета, политичког значаја. После свих катарзи и голгота, искушења опстала је Социјалистичка партија и на политичкој сцени и постали политички фактор који се ни у једном случају не може заобићи. С поносом можемо да кажемо да стојимо постојано 30 година и не само толико, већ знатно дуже заснована на социјалдемократским тековинама које су носили Драгиша Лапчевић, Димитрије Туцовић, Комунистичка партија, Савез комуниста и они су део наших идеја и идеолошког рада. То нас је позиционирало као странку левице, која се бори за социјалну правду – рекао је Јовановић и подсетио на разне етикете које је СПС добијала од комуњара до банде.
Рекао је СПС неће дозволити да се историјске чињенице прекрију велом заборава, неће заборавити како су настали, кроз шта су прошли, ко је био са њима, шта су урадили, као ни своје грешке, али ће се зато увек позвати на своја искуства и искуства других, да би, како каже Јовановић, грађанима Србије било боље.
Председник ужичких социјалиста подсетио је да је СПС настала 16. јула 1990. године уједињењем Социјалистичког савеза радног народа и Савеза комуниста Југославије.
Говорећи о НОБ-у и антифашистичкој борби вратио је сећања на многе ужичке хероје, а посебно је истакао хероину Даницу Дану Милосављевић, чија су одликовања предата Народном музеју Ужице на чување, а њене књиге је њен брат поклонио СПС-у да дарује надарене младе социјалисте. Јовановић је посебно поздравио Даниног сестрића, који је био присутан на прослави, Вукадина Симовића, директора Ужичке гимназије. Поздравио је представнике СУБНОР-а, Клуба 3 и ратне војне ветеране.
Народни посланик Неђо Јовановић подсетио је и на стварање СПС-а у Ужицу.


– Први председник СПС је био Слободан Вермезовића, а после њега странку су водили Милан Маринковић, Владан Николић, Милан Миросављевић и Никола Гогић, док су председници општине из редова социјалиста били Зоран Вујовић и Душан Недељковић – рекао је Јовановић.
За привреду у време када је СПС била супериорна, Јовановић каже да је цветала, а потом се осврнуо и на период бомбардовања под кампањом „Милосрдни анђео“.
– То је највећи злочин од Другог светског рата над недужним народом, у коме је страдало 3.000 грађана Србије, а наводно због свргавања Слободана Милошевића бачено је 15 тона осиромашеног уранијума или 170 реплика атомске бомбе која је бачена на Хирошиму. Од тог осиромашеног уранијума и данас умиру наши грађани – рекао је Јовановић.
У даљем току историје СПС-а, Јовановић каже:
– Петог октобра Слободан Милошевић је изгубио власт, ухапшен је и предат Хашком трибуналу, ако се може рећи да се ради о неком суду. Падом Слободана Милошевића пала је и СПС. О Милошевићу као државнику историја ће дати своју оцену. Свако од нас има право да гају емоцију према том човеку, јер је он део СПС. Овде у Ужицу 6. октобра у просторијама СПС-а остало је само неколико људи, међу којима Никола Гогић. Тај период су сачували и овековечили СПС, а наша просторије су тада хулиганским атацима биле руиниране. Али, ми смо се подигли из пепела, онда када су други мислили да ћемо бити сахрањени, да ћемо бити на политичком гробљу. Захваљујући ономе који нас данас води, политичком визионару, министру спољних послова, првом потпредседнику Владе и нашем председнику Ивици Дачић, ми смо се подигли – рекао је Јовановић.
Грађанима Србије је поручио да предстоји кампања.
– СПС и ми у Ужицу нећемо дозволити да се о Ужицу одлучује било где осим у Ужицу, а то значи да се неће одлучивати у Чајетини, тамо где нема Ужичана. Ужице припада Ужичанима, а не Чајетини. Ми смо спремни да Ужице одбранимо од неких којима свакако не припада, јер то је наше. Ако ће неко да води овај град то право треба превасходно да имамо ми, јер смо способни за то, имамо стручне и искусне људе, који ће да стану пред грађане и кажу да ће се борити за њихове интересе – завршио је Неђо Јовановић свој говор, пожелевши да СПС слави још 30 година постојања.


Никола Гогић је дан уочи свечаности изабран за председника Окружног одбора СПС.
– Повратак социјалиста на власт 2008. године је један од најрадоснијих тренутака од њеног оснивања. Просторије СПС-а после избора 2008. године нису могле да приме све повратнике у партију и госте. А пре тога је било јако тешко. У просторијама СПС-а 6. октобра остала су нас шесторица. Од 32 члана тадашњег ужичког одбора, што је била најјача листа на изборима 2000-те, њих 28 за једно вече поднело је оставку – рекао је Гогић.
Он је поменуо да су међу оснивачима СПС-а у Ужицу 1990. године поред њега били Видоје Дрндаревић, Блаже Чубрило, Балша Говедарица, др Мико Поповић и други.
– Социјалистичка партија Србије прошла је трновит пут од власти преко догађаја 5. октобра и данас социјалисти Златиборског округа излазе на изборе у коалицији са Јединственом Србијом. Надамо се добром изборном успеху 26. априла. Основно је да поштујемо програм СПС-а као изворно радничке партије. Гласајте за СПС, јер је сигурно сте са нама најсигурнији! За 30 година СПС-а издвојићемо тридесет програма које ћемо понудити грађанима као могућност за кога ће гласати – поручио је председник Окружног одбора Никола Гогић.
Присутнима се обратила и председница омладине социјалиста Ужица Јелена Средић. Као и остали говорници свој говор је почела са другови и другарице.
– За нас младе бити социјалиста јесте заиста нешто узвишено. Рођена сам 6 година након оснивања политичке партије Србије, а данас се поносим са две, за мене велике вредности. Прва вредност јесте та што су моји родитељи осведочени социјалисти од самог почетка оснивања странке и цела моја породица припада СПС-у. А друга вредност јесте та што се данас налазим међу оснивачима СПС-а и људима који су део свог живота поклонили СПС-у, за њу се борили и кроз ту борбу прошли различиту голготу, понижења и покушаја личне и професионалне дискредитације. За мене сви ти људи јесу једни велики хероји који се данас нису одрекли идеје левице и принципа социјалне правде, а то су управо идеје које ми млади морамо да понесемо – рекла је млада Средићка и у лично име обећала да ће се тих идеја придржавати и борити за СПС.


– Обећавам у име свих младих да никада нећемо дозволити да се велом заборава прекрије лик и политички пут првог председника СПС Слободана Милошевића (што је испраћено бурним аплаузом. прим аут.), човека о коме ће крајњи суд дати време и историја, коју ми млади морамо да сачувамо од заборава и сваког искривљавања. А на шта ви можете да будете поносни јесте што сте нас научили да нема пада без устајања – рекла је Средићка и додала да имају срећу да уче од најбољег, најмудријег, најспособнијег нашег председника СПС Ивице Дачића, кога је назвала човеком из народа, који је уз народ, младе, у коме виде симбол патриотизма и социјализма.
Посебно се захвалила Неђу Јовановићу, као човеку који је увек уз младе.


Потпредседник СПС-а Ђорђе Милићевић је такође говорио на овом скупу.
– Социјалисти су поносни на тековине политике вођене деведесетих на Резолуцију 1244 и Дејтонски споразум. Било ком социјалисти не може да се каже да је био против своје државе и народа, нити када је био опозиција, за разлику од данашње. Синоними деловања СПС-а су континуитет, истрајност, сигурност и стабилност и то је “најстарији бренд” на политичкој сцени Србије. Наша боја је црвена и увек ћемо је достојанствено бранити, а други имају разлога да црвене због различитих разлога! Социјалистичке идеје јесу основа наше државотворности. Много је политичких странака на сцени, али је једна Србија – рекао је Милићевић.
На крају свечаности угашене су свећице на торти.

З.Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.