početak GRADSKA Упаљач и оловка или шоља чаја

Упаљач и оловка или шоља чаја

od nedelja
699 pregleda

фото Тони Станковић

СЕВОЈНИЧКА ПРЕДИЗБОРНА МЕДЕЦИНА
28. јануара 2018. године у Дому здравља у Севојну Министарство здравља организовало је акцију превентивних прегледа грађана а СНС акцију обиласка грађана на кућним праговима по Севојну, питајући их дали су чули за поштапалицу чудног назива “Зато што волим Севојно-Александар Вучић”, делећи им притом упаљач и хемијску оловку.
Акција превентивних прегледа показала нам је како нам функционише здравствени систем у 21 веку, а акција или акције посећивања грађана на кућном прагу “Зато што волим Севојно-Александар Вучић” како нам функционише политички и друштвени систем у 21. веку.
У време епидемије малих богиња и грипа,  у време компјутера, информационих технологија, кол центара и чега све још, Министарство позива грађане да им је омогућило превентивне прегледе, а здравствено особље на “радну ацију” у недељу која радна није, да искључе компјутере, забораве на картоне и извештаје, забораве на правила и процедуре које су научили и које примењују. Да изађу у ходнике и холове, да пронађу згодно место за сто и две-три столоце близу врата (наравно, ако је могуће где је мања промаја) и да се на “радној акцији” довикују са грађанима који су од раног јутра навалили да долазе. Пуно је ту папира, писанија, прозивања, довикивања, удисања, издисања, душу дало за клице, вирусе, епидемије…
А грађани, њих 200-300, евиденција ће рећи колико их је било, дошли у недељу, ко пред цркву, ко на вашар, да потраже лека и савета за своје бољке и проблеме. И тако цео дан, не зна се да ли су болеснији или нервознији грађани или преморене сестре, тек савремени систем борбе за здравље и гласаче, јединствен у Европи, пушта дубоке корене.
У акцији не приметих, или се не огласише они који воле Севојно или воле Вучића, да болесним грађанима понуде шољу топлог чаја, уместо оловки и упаљача које деле на кућним праговима.
Када се резултати “радне акције” унесу у компјутере, уреде и доставе Министарству да направи анализе и извештаје добро ће доћи у пропагандне сврхе за неке следеће изборе. А шта је било са грађанима који су били на прегледима? Они којима су резултати прегледа задовољавајући биће задовољни, они којима су “превентивни прегледи” откриле нешто што нису знали, лечиће се. А шта здравствено особље мисли о “радним акцијама” могу само да замислим, јер они гласно не смеју да коментаришу, посао и егзистенција је у питању.
А сад поново да се вратим на “акцију” поделе упаљача и оловки и на оне што “воле Севојно” и оне што “воле Вучића”. Нећу да помињем Закон о изборном систему, чланове, тачке и подтачке Закона, јер их не знам и не треба да их знам, има оних којима је дужност да то знају и поштују, али има нешто што у том Закону сигурно не пише, па ћу да поменем.
Обилажење кућних прагова грађана само пред изборе и никад више, и доласци министара и “активиста” пред изборе да пресецају врпце и “отварају” већ усељене и упрљане зграде и никад више, то је у најмању руку омаловажавање и понижавање грађана. Обилажење кућних прагова грађана од стране партијских “активиста” није дозвољено, улагивање са упаљачима и шта ја знам са чим још, није дозвољено, није демократски. Ношење копије Бирачког списка и обележавање грађана разним бојама и знацим је противзаконито, обележавање “наших” и “њихових”, “ових” и “оних” доводи до вештачких подела, до свађања, мржње, жигосања, што сигурно не доноси добро ни “нама”, ни “њима”.
О томе би требало да мисле прво ови “горе”, али и сами грађани којима се манипулише. А о ношењу копије бирачког списка од прага до прага требало би да се позабави Изборна комисија, али и “ови што воле Севојно“ и „они што воле Вучића“, али и грађани да се успротиве, а не само да „ломе“ прсте, а кад „они“ изађу, да се међусобно згледају без коментара, заборавивши и упаљач и оловку.

Радован Радовановић
Севојно

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.