početak GRADSKA Што нас питате какву воду пијемо

Што нас питате какву воду пијемо

od nedelja
549 pregleda

АКЦИЈА ЦРТЕ
Центар за истраживање, транспарентност и одговорност – ЦРТА у уторак, 25. септембра 2018, на градском тргу је организовао акцију „Недеља права јавности да зна“. Павле Димитријевић из ЦРТЕ рекао је да је ово прва недеља ове акције која траје од 24. до 28. септембра. Прва акција је претходни дан одржана у Пријепољу.
– Акција се води под именом „Ако желиш информације од јавног значаја, зашто не пишеш Деда Мразу?“ и грађани могу да преко Деда Мраза пошаљу писмо у којем ће тражити одређене информације од јавног значаја. Најављене су промене Закона о доступности информацијама од јавног значаја које иду у два правца. Први део је да ће већина јавних предузећа бити изузета од закона, као што су железнице, Коридори Србије и слично, а други проблем је што институција, уколико грађанин поднесе захтев, може да одбије тај захтев, а онда када повереник наложи да се пружи информација, и тада институција то не мора да уради, и онда једино што преостаје је да се покрене управни спор – рекао је Павле.
Уколико дође до измене закона, постоји могућности да се право злоупотребљава. Нарочито ће бити отежано и практично онемогућено истраживачко новинарство.
Иван Радојевић из ЦРТЕ рекао је да у Ужицу могу да дођу информација, али уз отежане околности.
– Овде су главна питања око пијаће воде и тим поводом Деда Мраз дели шоље на којима пише „А што нас питате какву воду пијете“ – рекао је Иван.

З. Г.

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.