početak GRADSKAINFO ШТРАЈК АДВОКАТА

ШТРАЈК АДВОКАТА

od nedelja
1,K pregleda

slobodan despotovic

Адвокати су у праву

Одлуком Скупштине Адвокатске коморе Србије организован је протест са обуставом рада адвоката на целој територији Србије почев од среде 17.09.2014 год. до испуњења одређених захтева.

Адвокати захтевају да се по хитном поступку (јер су на такав начин и усвојени ) измене одредбе Закона о јавном бележништву, Закона о промету непокретности, Закона о изменама и допунама Закона о ванпарничном поступку и Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа . Овим законима у правни систем Републике Србије уводе се јавни бележници – нотари. Адвокатура нема ништа против нотара, али је против монопола и ексклузивног права нотара на сачињавање одређених уговора који им је наведеним законима додељен . На тај начин је суштински угрожено и ограничено право слободе уговарања и право грађана на правну помоћ коју на основу чл.67 Устава може пружати само адвокатура и јединице локалне самоуправе.

Други моменат је узурпирање дела судске власти. Нотари од сада преузимају део надлежности судова и поступају по правилима судских поступака (парнични, ванпарнични и извршни поступак) . Грађани због тога више немају право и могућност избора где ће сачинити и оверити одређену исправу.

Такође, адвокати захтевају смањење пореза и доприноса, при том имајући у виду непостојање инфлације, смањење платежне моћи становништва, колапс привреде, општи раст незапослености и тешко економско стање у земљи . На све то додатно утичу и вишеструке (неуспеле) реорганизације судова .

Адвокати траже и смену Министра правде због неуспеле реформе правосуђа, предлагања неуставних закона и очигледне дискриминације адвоката у односу на јавне бележнике – нотаре. Министар мора сносити одговорност за стање у којем се правосуђе тренутно налази.

У погледу оправданости захтева и обуставе рада, адвокати имају велику подршку пре свега стручне јавности. Поруке подршке су стигле из скоро свих адвокатских комора земаља Европске уније. Својим саопштењем огласило се и Друштво судија Србије које такође сматра да се ради о противуставним законима.

Адвокатска комора је због свега тога покренула и поступак оцене уставности наведених закона пред Уставним судом по хитном поступку.

Адвокати су у праву и због тога морају истрајати у својим захтевима.

Адвокат Слободан Б.Деспотовић, Ужице

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.