početak DRUŠTVO Штрајк упозорења: Oво није добро за целу нацију!

Штрајк упозорења: Oво није добро за целу нацију!

od nedelja
753 pregleda

bolnica užice štrajk upozorenjaЈЕДНОСАТНИ ШТРАЈК ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА
У ужичкој болници данас, 3. фебруара 2016. године, од 11 до 12 часова одржан је штрајк запослених, који је иницирао Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије, на коме је речено велике НЕ Закону о систему плата.

štrajk upozorenja bolnica užice

Др Горан Тошовић, члан Републичког одбора тог синдиката, рекао је да је синдикат у разговорима са ресорним министарством и представницима Владе Србије увидео да не постоје јасне идеје како да се реши кадровско јадно стање у здравству Србије, јер нема више занављања кадрова.

bolnica užice štrajk upozorenja4– Ово не иде никоме на добро, ово није добро, не само за нас, већ за целу нацију. Постоји несклад између новог Закона о систему плата и Закона о раду. У овом другом дозвољен је, на пример, регрес, а у овом новом није, или, на пример, плаћање за годишњи одмор. Ми смо Влади Србије постали само бројеви, јер се само говори о бројевима вишка и то онако како је зацртао ММФ – рекао је Тошовић.

bolnica užice štrajk upozorenja2

Говорећи и лошој ситуацији у здравству осврнуо и на број запослених спремачица.
– Ако на одељењу хирургије има једна спремачица, а три пацијената се исповраћа и нема ко да очисти, имаћете клостридију код пацијената, а лечење од клостридије кошта колико шест плата чистачице, а да не говоримо о томе колико пацијената може да умре од ове бактерије – рекао је Тошовић.
Ивана Милосавчевић, потпредседник синдиката за Златиборски округ, говорила је због чега се одржава овај штрајк упозорења.

DSCN2521– Синдикат је јасно и недвосмислено поручио надлежним државним органима да неће прихватити даље умањивање права запослених. Ставови министра финансија Душана Вујовића, поводом Закона о систему плата запослених у јавном сектору, за наш синдикат апсолутно су неприхватљиви. Неолиберални концепт наведеног закона, који је изнео министар финансија, оспорава, пре свега, права запослених на минули рад, накнаду зараде у складу са Законом о раду, накнаду трошкова за исхрану, право на регрес за коришћење годишњег одмора … Уколико би овакав текст наведеног закона био усвојен, запослени у делатности здравства и социјалне заштите били би дискриминисани и додатно би им се погоршао радно-правни и материјални положај. Имамо најниже плате у Европи и не прихватамо неолибералне законе! Не пристајемо на мања права од оних гарантованих Законом о раду! – рекла је Ивана Милосавчевић.

bolnica užice štrajk upozorenja3

Она је објаснила да то значи да би физички радник запослен у здравству, у случају када оде на боловање, имао право на накнаду зараде за време одсуствовања са рада због привремене спречености за рад до 30 дана у износу од 65 посто основне плате, односно, примао би накнаду плате у износу од 10.104 динара, уместо 15.604 динара, запослени који одржавају чистоћу, уместо 17.972 динара, имала би 10.681 динара, медицинске сестре, уместо 30.710 динара, имале би 19.961 динар, лекар, фармацеут, биохемичар, уместо 55.005 динара, имао би 35.753 динара, лекар специјалиста, уместо 64.226 динара, имао би 41.747 динара, док би лекар субспецијалиста, уместо 71.520 динара. имао 46.488 динара.

DSCN2526

– Мисли ли министар да се са оваквим месечним примањима може преживети? Зар је заборавио прошлогодишње смањење плата за 10 посто? Одобрио је повећање давања из буџета за политичке странке, а за здравство, социјалну заштиту, просвету, културу, полицију, шта остане… Морамо показати снагу – не дозволимо да нас даље понижавају! Питамо министра финансија, да ли мисли да онај ко је због болести спречен да ради, не треба да живи! Такође, драстично ће се умањити накнада зарада за време коришћења годишњих одмора. На тај начин, накнаде плате ће бити умањене у износу од неколико хиљада до 30 хиљада динара, а од регреса ни трага, ни гласа! Празан стомак, а годишњи одмор је мисаона именица! Према речима министра финансија, минули рад треба да буде у коефицијенту, а надаље ће се обрачунавати ако се за то стекну услови, значи никад! Дакле, јасно нам је поручено да хоће да нам укине и минули рад! У случају да радимо потпуно бесплатно, вероватно би тада буџет био у складу са захтевом Светске банке!

DSCN2533

Желе да нам у коефицијент уграде топли оброк и регрес. Одузели су нам права још 2001. године, уз образложење да ће пропис важити само шест месеци. Од тог периода прошло је пуних 15 година, а и даље покушавају да их оспоре и не признају. Дакле, накнада за исхрану у току рада је нула динара, а регрес је такође нула динара. Нaдлежнима је најбитније да испуне налоге ММФ-а, а да ли ће народ имати основних средстава за живот, њима је потпуно небитно! – рекла је Ивана и позвала све запослене у здравству и социјалној заштити да подрже синдикат.
Др Тошовић је рекао да су преговори у току и у колико Влада усвоји овакав закон да ће почети још јача борба синдиката.

DSCN2527

Један од присутних лекара, др Раде Марковић, рекао је да се на ТВ-у, од министарке Кори Удовички, чуло да је већ све договорено са синдикатом, па се упитао чему све ово. На то му је др Тошовић одговорио да он нема никакве информације о било каквом договору. Представник Републичког одбора синдиката је и рекао да се нада да се овај једносатни штрајк није одржан само у ужичкој болници, као прошли пут, када су протествовали против смањења плата, већ да се штрајк одржао и у другим установама Златиборског округа и у Србији.

DSCN2530

На то је реаговала једна од медицинских сестара и додала да руководство синдиката мора да притисне Владу Србије, јер од празних прича нема ништа, док је др Тошовић рекао да то само руководство не може, ако нема подршку запослених и навео пример како је на једном заказаном скупу у Нишу дошло само 10 запослених.

DSCN2528Милош Бјелић, председник Независног синдиката, питао је зашто нико од руководства Здравственог центра није дошао да подржи овај једносатни штрајк упозорења и истовремено да одговоре на више питања, као на пример, зашто у дому здравља у Новој Вароши има само једна чистачица.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Dunja 4. фебруар 2016. - 09:36

Tesko je materijalno stanje u javnom sektoru, ali kod bilo kog privatnika situacija je daleko nepovoljnija po radnike. Uprkos svemu, postujem kod Vuciceve vlade otvorenost i transparentnost. Najnepopularnije poteze Vlada vuce u sred izborne kampanje. Drugi bi pricekali da prodju izbori radi glasova od strane zdravstvenih radnika.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.