početak GRADSKA Свакодневни хероји

Свакодневни хероји

od nedelja
671 pregleda

ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ 14. ЈУН
Поводом Дана добровољних давалаца крви 14. јуна, Немања Нешић, заменик градоначелника, и Видоје Дрндаревић, члан Градског већа, примили су осам добровољних давалаца крви „Црвеног крста“ Ужице и уручили пригодне поклоне. Због хуманости којом спашавају животе људи, поклоне су примили Милан Јањић (61) из Биоске, радник „Првог партизана“ од 1978. године и давалац крви 87 пута; Марина Цветковић (33) из Ужица, запослена у Полицијској управи Ужице, крв дала 9 пута; Миодраг Синђић (56), запослен у Ваљаоници бакра, крв дао 66 пута; Борисав Грбић (64), запослен у „Јединству“ Севојно и крв дао 60 пута; Срећко Милић (49), који је крв дао 42 пута; Миленко Радојичић (45), запослен у „Златиборцу“, крв дао 76 пута; и двоје младих, Маша Чорбић (18), ученица Гимназије, крв до сада дала два пута и Лазар Челиковић (19), ученик Гимназије, крв дао такође два пута.

– Добровољни даваоци крви кроз један прави приступ помажу својим суграђанима и онима којима је помоћ потребна. Добро је што у нашем граду постоји неколико организација добровољних давалаца крви, који промовишу ту истинску вредност. Подједнако је важно што су млади људи укључени у акцију добровољног давалаштва крви – рекао је Нешић, који се захвалио доборовољним даваоцима крви.

Једна од најмађих доборовољних давалаца крви, Маша Чорбић, захвалила се Граду Ужицу, организацији Црвеног крста и Служби за трансфузију крви, што су она и Лазар као најмлађи даваоци крви добили поклоне, јер су на тај начин показали да цене њихову хуманост.
– Драго ми је што видим да вршњаци у мојој околини све више дају крв и што они виде колико је то битно. Надам се да крви у нашем граду никада неће недостајати. Одлучила сам се да дајем крв зато што сматрам да је хуманост једна од битнијих особина код човека и када неком спасите животе, продужите свој – рекла је Маша.
Дугогодишњи давалац крви Милан Јањић рекао је да је крв прво дао мајци, а после наставио некад редовно, некад прекоредно да даје крв.
– Крв треба да да свако ко се осећа здравим – поручио је Јањић.


Др Иванка Филиповић из Службе за трансфузије крви ужичке болнице честитала је свим даваоцима крви њихов дан и захвалила се на сарадњи,
– У Златиборском округу има 35.000 добровољних давалаца крви. Они су свакодневни хероји, који обезбеђују крвне продукте и чине то више пута, и брину о другима исто као и о себи – рекла је др Филиповић и додала да је лето кризни период када су у питању залихе крви.
У претходној години крв је дало око 6.000 људи, који су се одазвали разним акцијама и на позив у Службу трансфузије крви, а на апел за давање крви одазвало се око 8.000 људи. Према речима др Филиповић тренутно је несташица негативних крвних група, али ни позитивне крвне групе нису на неком завидном нивоу.

Михаило Обрадовић, председник комисије ДДК Црвеног крста рекао је да ова организација има преко хиљаду чланова из више организационих јединица по предузећима и институцијама, и да у граду постоје још два независна удружења добровољних давалаца крви. Он је додао да чланови Црвеног крста дају крв само у Ужицу и да та крв не иде нигде из Ужица.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.