početak DRUŠTVO Дани блуза у Ужицу

Дани блуза у Ужицу

od nedelja
728 pregleda

„IN WIRES“ Ужице
У петак и суботу, 16. и 17. јуна, у Градском културном центру одржаће се фестивал „IN WIRES“, у организацији љубитеља блуза и рока „Глас искуства“ (VOX EXPERIENCE). Ово је 16. по реду фествал, који је једини ове врсте у Златиборском региону, укључујући и Републику Српску и Црну Гору..
– Удружење „Глас искуства“ годишње организује више мањих догађаја, а највећа манифестација коју организује једном годишње је блуз и рок фестивал „IN WIRES“. Фестивал траје два дана, где се поред музичког дела програма приређују и други садржаји везани за блуз и рок културу, као што су изложба слика, музичке радионице, изложба фотографија, промоција књига, CD издања, перфоманси итд – најавио је Милош Миливојевић, извршни продуцент фестивала.
До сада су на фестивалу наступале све актуелне блуз групе из Србије и то: Raw Hide, Di Luna Blues Bend, Pera Joe Blues Bend, Point Blank, The Highlanders, Bootleg Blues, Blue Family, Šinobusi, Zona B, Texas Flood, Nick Dragg, The Gamblers… Такође су наступала имена и позната имена наше рок сцене: Деца лоших музичара, Електрични оргазам, Night Shift, Дејан Цукић…
Од шестог фестивала наступају и врхунске европске и америчке блуз групе: Jefferson Starship – САД, Joshua Blуe – Велика Британија, Little G. Weevil Band – Мађарска, St. Johnny Band – Република Чешка, El Kachon – Словенија, Nick and The Backbone – Грчка.
– У оквиру пратећег програма фестивала трибине су одржавали и наши познати музички критичари и новинари Жикица Симић, Петар Пеца Поповић, Петар Јањатовић, Зоран Пановић и Бане Локнер, излагали су сликари Саша Стојановић, Војислав Станојчић и Радован Маринковић, своје књиге су промовисали Дејан Цукић, Дамир Малешев, Горан Живановић, Ивко Живковић, Жикица Симић, Михаило Пантић и други – рекао је Милош и додао да је организацијом овог фестивала Ужице постало препознатљиво као град који даје свој допринос културној децентрализацији и квалитетној културној понуди региона.

Програм фестивала:
петак, 16. јун
20:00 – Отварање фестивала, изложба рок фотографија “Моћ музике“” Марина Пешић, промоција књиге поезије Riccardo Staraj “Midnight man”;
21:00 – концерт два локална бенда „Испитни рок“ и „Nо Cod“, а затим наступају
Riccardo Staraj & Midnight Blues Band – Ријека, Хрватска и Blues Mašina – Београд.
субота, 17. јун
17.00 – Радионица гитаре – предавач Микица Милисављевић, гитариста групе „Смак“;
18.00 – Промоција књиге „Непознати и град“ од Зорана Илића 18:00
21.000 – Концерт – The Backdoor Band – Охрид, Македонија, Октава – Крагујевац, Moonshine Alligators – Нови Сад и локални пожешки бенд „Теорија завере“, коју предводи свештеник.
Марина Пешић, ауторка изложбе рекла је да је њена изложба скуп рок фотографија у последње три године.
– Ово је моја прва самостална изложба. На овим фотографијама сликала сам музику – најавила је Марина и додала да никада не може да фотографише неку групу уколико не воли ту музику.
Директор фестивала Александар Ђокановић рекао је да је улазница за једно вече фестивала 300 динара, а за обе вечери 500 динара. Он се захвалио Граду Ужицу на подршци, који је овај фестивал подржао са 140.000 динара, а захвалио се и амбасади САД у Београду, која је 2012. и 2013. године подржала фестивал и уз чију су подршку наступиле две легендарне групе: Big Brother end the Holding Company & Jefferson Starship из Сан Франциска.
– Њихови наступи су по значајности превазишли локални и регионални оквир и у том тренутку су били највећи културни догађај у Србији. Њихове наступе је пратило преко 1.000 посетилаца, а било је акредитовано 20 новинара и фоторепортера из Србије и окружења – рекао је Ђокановић.
З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.