početak DRUŠTVOINTERVJU Сви на протесте!

Сви на протесте!

od nedelja
799 pregleda

ИНТЕРВЈУ: ВЕЛИМИР ИЛИЋ, ПРЕДСЕДНИК НОВЕ СРБИЈЕ
УН: Господине Илићу, реците нам каква је сада ситуација у Новој Србији када је у питању чланство и одбори, с обзиром да су скоро цели одбори прешли у СНС? То се исто догодило и са ужичким одбором, па бих Вас замолила да прокоментаришете тренутну ситуацију у Градском одбору НС у Ужицу?
– Нова Србија је политичка странка која је у последње четири године претрпела најжешће ударе од стране СНС-а и њених сателита. Пошто нисмо желели да подржимо распад свих државних институција и државе Србије, супротставили смо се диктаторском режиму Александра Вучића. Зато су и жестоко ударали по нама. Претње, притисци и уцене према свим члановима Нове Србије били су на свим нивоима, од посланика, одборника, чланова већа, запослених у јавном сектору, и по дубини и по ширини. Тако је било и у Ужицу.
– Председнику Извршног одбора Нове Србије који се усудио да мисли другачије него СНС – уручите отказ, а онда и ноћ после председничких избора отпустите његову ћерку, а касније без посла остане и његова жена. Тако Ужички СНС доживљава демократско вршење власти! Не само да уништите онога који мисли другачије, него и његову породицу. Не сећам се да је било ко раније радио тако брутално. Ваљда то довољно говори и о њиховим људским квалитетима. Тиме су послали јасну поруку свим осталим члановима Нове Србије у Ужицу, да ће проћи као Аџић и његова породица, уколико не буду слушали шта им се каже. Зато су и неки чланови Нове Србије, да би задржали своје позиције, други зато што су се уплашили, напустили Нову Србију. Наравно, има и оних који су показали храброст и који су упркос претњама остали доследни. Зато ћемо ускоро у Ужицу имати новог повереника, који ће заједно са неким старим члановима, али и новим, млађим људима, бити матица око које ће се окупити сви они који мисле својом главом, и који прихватају програм Нове Србије.

УН: Основан је и Национални центар. Kоје су све странке, покрети и опције у Националном центру и које су главне програмске тачке?
– У Националном центру су своје место пронашле све организације и појединци који су дубоко опредељени за очување Државе Србије, за поштовање Устава и Закона Републике Србије, а против овог диктаторског режима Александра Вучића. Нова Србија је стожер оваквог окупљања, а у саставу Националног центра су: „Српска Народна Одбрана“, „Народни раднички покрет“, „Српско – руска партија Вукови“, “Народни покрет Динара – Дрина – Дунав”, „Српски четнички покрет“, “Београдски фронт“. Национални центар није затворена организација, већ очекујемо све оне који у оваком виду организовања препознају основну идеју заштите и очувања државе Србије и њених интереса. Напомињем да смо странка националне оријентације, али и они који се залажу за државу Србију, која штити колективна права српског народа, националних мањина и етничких заједница.

УН: Да ли Нова Србија подржава Савез за Србију и шетње? Зашто се Ви, као познати опозиционар, нисте прикључили овом опозиционом блоку?
– Протесте и шетње широм Србије не организује ни Савез за Србију, нити било која друга политичка странка. Воде их незадовољни, обесправљени и понижени грађани. Све више је оних који не могу да поднесу ово „благостање” у коме живимо, како нам то сваки час показује председник државе. Зато сам и позвао све чланове, симпатизере и све друге умне људе да се прикључе и подрже овакав вид исказивања револта Србије. Ове протесте је изазвао сам Александар Вучић својим увредљивим и безобразним коментарима против грађана чије би интересе требало да заступа. Он је грађане истерао на улицу упркос хладноћи и снегу. Протести се шире целом Србијом, јер их подржавају универзитетски професори, академски грађани ове земље, млади и стари, просто су натерани да траже одлазак Вучића. Биће нас ускоро и пет милиона, само што ће онда Вучић покушати да замени народ, да би он остао велики вођа.
– Што се тиче сарадње са Савезом за Србију, сетите се да смо и њих, као и све остале странке праве опозиције, позвали да бојкотују локалне изборе у Лучанима, јер је то било једино исправно решење. Уверили смо се на терену у невиђени терор и опсаду целог Драгачева, још два месеца пре расписивања локалних избора од стране СНС-а и њихових активиста. Од пописивања имена, занимања, запослења, жеља и захтева по свим домаћинствима, преко притиска на радном месту телефонских позива и узнемиравања, до отворених претњи и уцена о губитку посла и слично. Такозвани активисти СНС-а из Панчева, и других места у Војводини, односно њихових јавних предузећа су два месеца боравили у Драгачеву потпомогнути са криминогеним структурама са севера Косова и Метохије у џиповима без регистарских ознака, које нико није смео ни да пита шта ту раде. Наравно, и на сам дан избора у Лучанима државни секретар у МУП-у Дијана Хркаловић, у тренерци и патикама, спремна за напоран теренски рад, диктира свим напредњацима и изборним комисијама шта треба да раде, да би онај који највише воли Драгачево – Александар Вучић победио. Показало се да је наш позива за бојкот оваквих избора једино исправни решење, али га, на жалост, тада Савез за Србију није прихватио. После избора у Лучанима и Савез за Србију је подржао наш став и истакао захтев да на изборе, под оваквим условима не треба излазити. Ако Вучић распише изборе – нека трчи сам. ЗАТО СВИ НА ПРОТЕСТЕ.

УН: Неки медији су пренели Ваш жесток напад на Бошка Обрадовића. Да ли је све то тачно што сте навели за Обрадовића и чиме сте били испровоцирани да тако реагујете?
– Стотинама пута сам био мета вербалних напада, медијског линча, али и покушаја ликвидације. Био сам повређен неколико пута, оперисан. То је већ свима познато. Богу хвала, преживео сам, издржао и сада ми не пада на памет да одустајем. Они који су негативном кампањом, односно кампањом против мене и Нове Србије градили свој политички рејтинг прешли су границу, када су ми напали и породицу. Какав је карактер поруке да се сви Илићи протерају из Чачка, и слично, на сваком је да процени.
– Ја сам увек у својим иступима на основу информација и чињеница које имам говорио конкретно. Именом и презименом, без подвала лажи и подметања. У породицу никада ником нисам дирао, јер сам тако васпитан. Зато су и моји одговори на нападе на моју породицу били увек оштри. Тако ћу се понашати и убудуће без обзира на то, ко их, и са које стране, и из ког разлога буде чинио. Судски процес против Бошка Обрадовића је решен у моју корист, па ће и други мало размислити, и схватити да морају имати границу у својим изјавама и порукама.

УН: Ваше виђење тренутне политичке ситуације у држави?
– Србија је тренутно дубоко подељена. И јавност, а и политичка сцена Србије, дубоко је поларизована: ЗА или ПРОТИВ Вучића. Главни кривац за то је управо Вучић. Он је данас и председник Србије, и председник Скупштине Србије, и премијер, и председник суда, и главни одговорни уредник свих медија у Србији. Још мало, па ће нам бити и собни старешина. Стотину пута сам до сада указивао на узурпацију надлежности које председник чини. Он, и само он, води преговоре о будућности Србије, о будућности народа на Косову и Метохији, без икакве платформе Скупштине Србије. О чему преговара, у ком правцу иду преговори, не пита се ни Влада Републике Србије, САНУ, СПЦ и грађани Србије. Сви државни ресурси су монополизовани од стране политичко – тајкунске олигархије и њихових интереса. Грађани Србије то знају и не могу више да трпе свакодневне лажи и обмане.
Тражио сам хитно заседање Скупштине Србије поводом најаве о укидања граница између Албаније и тзв. Косова, јер се тиме директно крши и Резолуција 1244, Кумановски споразум и Устав Србије. Управо председница Скупштине Републике Србије која је, као и остали посланици, положила заклетву и обавезала се да ће штитити Устав и интегритет Републике Србије, требало би да такву седницу и сазове. Јасно је свима нама, да и она, и било која друга институција ове државе раде само оно што им Вучић нареди. Пошто СНС има апсолутну већину, како у републичком, тако и у највећем броју локалних парламената, зна се ко је једини одговоран за овакво стање у Србији. Ровови су ископани, протести су отпочели. Грађани неће одустати, ма колико им Вучић тестирао кондицију и упорност. Њему није важно да ли су захтеви грађана оправдани, већ само колико нас има. Зато ће и даље бројати сваког петог грађанина, који учествује у протестима, забрањивати медијима да објаве реалан број, а камоли захтеве и циљеве незадовољних грађана Србије. ЗАТО СВИ НА ПРОТЕСТ!

УН: Да ли је председнику Александру Вучићу на првом месту држава или странка, и на основу чега то закључујете?
– Није Вучић творац изреке „Држава, то сам ја“. Он је примењује у Србији. Не поштује Устав, не поштује законе, не занимају га институције. Он одлучује, оптужује, хапси и пресуђује. Он нам саопштава ко није убица, па онда сигурно зна ко јесте. Хиљаду пута понавља како му је држава на првом месту, па тек онда његов СНС и, на крају, он као личност. У стварности је обрнуто. Он објављује хапшење сто педесет криминалаца, а не објављује да је сто четрдесет приведених одмах ослобођено. А где су ту тужилаштво и суд… Он најављује нове законе, иако у скупштину предлози таквих закона још нису стигли. Он довози 1.300 аутобуса у Београд на СНС-ов дочек председника Русије Путина. Срамоти и државу и народ који је за дневницу, два сендвича и флашицу воде, притиснут претњама локалних СНС моћника морао да дође у Београд. Схватио је то и председник Русије, па није желео да учествије у таквом циркусу, да нас даље понижава и изговорио само четири речи. А све ће то СНС платити нашим парама. Шта је сто милиона, кад тако добро стојимо. Хвали се пријатељством са Макроном, а он га ставља у магарећу клупу, на прослави у Паризу. Грли се са Себастијаном Курцем и наглашава како му је он, велики пријатељ. Па, како онда Аустрија свим силама „гура“ Косово у Интерпол. И сам Дачић, тријумфално рече да су тако прошли, преко кога су ишли (Себастијана)… Да није трагично, било би смешно. Меркелова му је, како каже главни ослонац у Европи, а она нам јасно поручује да нема промена граница тзв. Косова, јер их је она и прва признала. А, Ердоган има посебно место у нашој спољној политици, ваљда због тога што подржава све оно што Вучић ради, без обзира што Изетбеговић, штићеник Ердоганов, захтева ревизију Дејтонског споразума и укидање Републике Српске.
– И наравно, за све његове грешке и промашаје, Вучићу је крив неко други, односно опозиција у којој су ,,лопови, криминалци, тајкуни, издајници“, сви су криви осим њега, али ваљда је свима јасно да га морамо отерати што пре, јер ће последице његове владавине бити катастрофалне.
– У Србији је сиромаштво све израженије. Више од 1/3 становништва је у ризику од сиромаштва, а просечна примања има 1/3 запослених, а половина запослених прима најнижу зараду у Европи (испод 330 евра). Ово су вам прави подаци. Минимална зарада у Србији је од јануара ове године 27.000 динара (била 24.800), па Вам то показује да 300.000 – 350.000 запослених ради за минималац од 227 евра месечно. Статистика каже да је просечна потрошачка корпа 70.000 динара, а да је просечна зарада 50.000 динара (значи 30 % мања од потрошачке корпе)? Слушамо хвалоспеве о нашем динамичном расту БДП-а, а петогодишњи просек каже да смо најгори у региону, да смо три пута слабији од Румуније, да су нас Црна Гора и Албанија претекле, сви осим Македоније. Наравно, овај други део не објављују, а и зашто би, то су само подаци Светске банке. Држава даје 10.000 евра субвенције по новозапосленом раднику страним инвеститорима, даје им земљу, и све што треба – а они иако ослобођени од пореза у прве две, три године плаћају радника 250 евра. Постали смо јефтина, робовска радна снага. Које су то „високе технологије“ стигле у Србију…? Где се то запослише, у Србији, млади и школовани инжењери и ИТ стручњаци? Па не би из Србије одлазили. А пољопривреда пропаде. Како да обрађујете земљу, уз рало и волове, када је литар дизела 170 динара, са највећим акцизама на свету. И онда када обрадите и сачувате од штеточина, ако град не убије, откупна цена шљиве је 4 динара, малине 120 динара, јабуке и крушке у бесцење. Па, за 5 литара млека у откупу, не можете да купите литар дизел горива. Ко то може да издржи!? Зато смо и тражили да се укину акцизе на гориво за пољопривреду, да се измени Закон о порезу на имовину, поготово за пољопривредно земљиште. Ако ОВИ остану на власти, промениће то, али када распродају сву земљу, као ПКБ – разним АЛ ДАХРА-ма, ТЕНИС-има… Доћи ће време када ћемо сазнати, ко су прави инвеститори Београда на води, са нашим парама. Што пре, то боље.
А наши макроекономски показатељи су такви да треба да им се дивимо. И сам председник државе, каже, да је и он изненађен таквим резултатима – као Шојић. А наш спољни дуг је исти као 2012. године, 23 милијарде евра. Не кажу, да су и све земље ван еврозоне, али и остале државе у окружењу, имале и стабилност курса, и ниску инфлацију, али и далеко бољи привредни раст него Србија. Не говоре нам, ни Вучић, ни Мали министар да је Европска централна банка упумпала за претходне 4 године 2,6 билиона евра, да су камате на кредите у претходних 6 година биле 4-5 пута мање него пре светске економске кризе. И Србија и остале земље региона су осетиле те подстицаје. Али, Европска централна банка најавила је прекид таквих подстицајних мера, закључно са 2018. годином, па ће се заоштрити кредитна политика, и повећаће се камате… А, шта ће то донети нама, осетићемо на својој кожи.
Домаћи привредници данас су третирани као у комунизму. Ако иоле раде, онда да им се што више отме, преко пореза на добит, преко збирне стопе пореза на зараде од 62 %, а стране ослобађамо или умањујемо. Имамо још увек много и признатих привредника и предузећа на европском нивоу. Колико пута сам позивао, тражио, домаће привреднике да се удруже, да заједно учествују на тендерима. Мислим, на оне праве, савесне и одговорне, да удружени парирају великим светским компанијама. Шта се дешава са ,,Путевима“ из Ужица, са ,,Планумом“, са ,,Мостоградњом“, ,,Енергопројектом“? Њихове референце су биле јаче од многих европских компанија у области нискоградње, односно грађевинарства. А где су сада? Садашња власт хоће да их уништи, да их замени страним компанијама које ће плаћати државним парама. Али ће произвођачи бити СНС-ова предузећа…Е, то је образац! Тако је и у осталим областима, не само у грађевинарству…

УН: Критични сте према раду институција у држави. Које су то институције и због чега?
– Рекао сам већ стотину пута да не постоји Скупштина Србије, не постоји Влада Републике Србије и не постоји Уставни суд! Све институције су уништене. Све је у рукама једног човека и уске групе СНС-ових челника. Наше друштво и држава трпи приватизовање свих ресурса од стране политичко – мафијашке клике. За пет година ће 5 породица у Србији бити власници половине државе – АКО СЕ ОВО ЗЛО НЕ ЗАУСТАВИ!
Обични људи, привредници, немају никакву заштиту од институција државе, од тужилаштва, судова, од разноразних агенција, ако неким својим потезом угрозе послове и намере политичких моћника и њихових извођача и подизвођача. Разне државне агенције и инспектори само пишу тужбе против опозиционих странака. Рекло би се – добро, па раде свој посао. Па, прекршаји морају да се кажњавају. Али зато, нема никакве тужбе, или прекршајне пријаве против СНС-а. Како то, а СНС на поклон од свог члана доби пословни простор вредан пола милиона евра. Добра ли човека – још боље странке. А, Закон каже колико је дозвољен износ поклона на годишњем нивоу – 200 просечних месечних зарада (за правно лице)?! И нема реакције, нема корупције, нема криминала… Ко плаћа оних 1.300 аутобуса плус по два сендвича (минимум) плус 1.500 динара дневнице плус млеко – 100 милиона?!
– Е, зато на протесте, морамо их отерати, и онда ће институције са одговорним људима на челу, са ауторитетом – водити те исте институције, које раде свој посао, без уплива политике и мафије.

УН: Били сте на челу Министарства за инфраструктуру, па из тог угла како би сте оценили садашњи рад Министарства за саобраћај?
– Био са министар у Влади РС у више наврата. По струци сам ижењер. Грађевином сам се бавио као приватник и пре политичког ангажовања. Рођен сам и живим у Чачку, а не у Београду. Истичем то, јер сам се увек залагао за децентрализацију Србије. Зато сам и покренуо и реализовао велики број пројеката, управо за Србију, ван београдског круга двојке.
– Изградња ауто-пута Хоргош – Пожега, односно Коридора 11, била је моја преокупација и приоритет. И, био је потписан Уговор о концесији за ауто пут Хоргош – Пожега, са укупном ценом од 1,9 милијарди евра са предвиђеним завршетком радова 2012. године. Уз гаранције Дојче банке. Е, то нам оборише, упропастише, прогласише ме лоповом, итд… А данас ће изградња ауто пута, само од Београда до Прељине прећи вредност од 2,6 милијарди евра. А колико још од Прељине до Пожеге, колико од Београда до Хоргоша, израчунајте сами? Биће то 3 или 4 пута скупље, али и наших јефтино потрошених десетак година живота.
– Вучић нам саопшти да је Европско – инвестициони оквир за Западни Балкан доделио Србији бесповратна средства од 40 милиона евра за изградњу аутопута Ниш – Мердаре – Приштина (деоница од Ниша до Плочника) у дужини од 33 км. Како каже, укупна вредност је 212 милиона, па пошто смо добили на поклон 40, остаје још да МИ платимо 172 милиона евра. Али ако будемо добри и кооперативни, за ту деоницу до Приштине, даће нам још нешто од EIB и EBRD. Значи ли то нешто Ужичанима, Прибојцима, Пријепољцима, Новој Вароши, Чајетини…? Треба да знамо сви, да је тај политички заокрет, у ствари одустајање од стратешког пројекта ауто пута Београд – Јужни Јадран, односно Коридора 11. То је била и планирана траса кинеског пута свиле кроз Црну Гору и Србију, а сада је стратешко опредељење ове власти ауто пут Ниш – Приштина – Тирана – Драч. Још и ако Црногорци преусмере своју деоницу десно према Рожајама и Приштини, нема никаквог интереса да се аутопут ради даље од Пожеге. Онда ће Западна Србија остати забит. А, сетите се шта сам то заједно са вама Ужичанима радио? Ауто пут са леве стране Ужица, веза преко обилазнице око Ужица и тунелом испод Кадињаче са Бајином Баштом, и наравно веза са аеродромом Поникве. Зашто заустависте аеродром Поникве, када је ту најдужа писта на Балкану? Једино на том простору имате земљиште од 500 ха, нигде ближе у околини Ужица немате ни 5 ари.


– Постављам питања: Шта је било са обилазницом око Ужица? Што укочисте развој аеродрома Поникве (или вам Михаиловићка забрани)? Када ће почети радови на тунелу Кадињача? Е, ту се ви запитајте где вам је место, каква вам је перспектива?
– Када се се десила она ванредна ситуација са водом из Врутака, први сам био ту, и покренуо изградњу алтернативног водовода из Сушичког врела. Имали смо среће да те 2014. године у јануару буду изузетно добри временски услови и посао је урађен за месец дана, а Ужичани су добили воду за пиће из Сушичког врела. Извођачи су били ужичко „Јединство“ и Војска Србије… вредност преко 100 милона динара. Лично сам на дневном нивоу захтевао од Института “Јарослав Черни“ да уради пројекат за фабрику воде на Церовића брду, и лично сам га донео у новембру 2014. године. Требало је да радови почну одмах, да се заврше до краја 2016. године, а укупна вредност инвестиције је износила 3,2 милона евра.
– Прочитах пре неки дан да је министарка Михаиловић обнародовала да је укупна вредност 6 милона евра и да ће фабрика почети са пробним радом око фебруара? Значи, три године касније и три милиона евра скупље. Мало ли је!
– Због бројних пропуста, “надуваних” цена, рушења зидова, пуцања целих траса на тек изграђеним аутопутевима, поднео сам кривичну пријаву против министарке. Па да видимо шта ће тужилаштво и судови да предузму. Није се урушио тунел и мост у Овчар Бањи, није ни на Боровој глави, ено га и тунел Шарган, који је био изузетно тежак и опасан за извођаче… Није, хвала богу, али хвала и свим пројектантима, извођачима радова, стручном надзору…
– Никада ми неће бити јасно, зашто Ужичани отказаше Уговор о изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода у Горјанима? Био је то добар пројекат, не само због првих 15 милиона евра вредности, него и због друге фазе, наставка тог пројекта, где је требало исфинансирати секундарну мрежу на широј територији града Ужица. Пре око 4 године био сам на Белој земљи, и тада су ми показали место где се изливају фекалије, са тог тзв. „Ужичког Дедиња“. Ако се добро сећам то место се зове Чарапића бездан и желудац ми се преврнуо од онога што сам тамо видео. А ту се само један део фекалне канализације са Беле земље доводи, тај бездан је удаљен 1 км од ужичке бране, односно чувене ужичке плаже. Управо, из те друге фазе требало је изградити колектор за Белу земљу. Колико ја знам, од тога у претходних 4 године ништа није урађено, а када ће, не зна се. Ако у међувремену не избију нека епидемија. Део тих средстава за изградњу фабрике за пречишћавање, је требало да се употреби и за канализацију на Белој Земљи, око 1,2 милиона евра.
– Да се разумемо, нешто што је неопходно, мора да се уради – и ту нема пуно приче. Да после доброг пројектног решења, одговорни извођачи са правим стручним надзором, заврше посао. Само свако треба да ради свој посао, али само свој! Никада нико из Нове Србије није уцењивао, претио и рекетирао – зарад политике. А, сада – ако хоћете да наспете јаловину на сеоски пут од 300м, прво треба да се учланиш у СНС, толико гласова, па тек онда да јаловимо. Нисмо питали којој партији припадају породице којима су куће уништене у клизиштима и за годину дана изградисмо стамбену зграду за њихове потребе у Севојну, по цени од 350 евра/м2, по принципу кључ у руке. И још 11 кућа, у Трнави, Стапарима, итд… Кад год смо радили неки локални пут у ужичком крају, увек је било примедби и приговора зашто нисмо радили неки други путни правац. Увек је било потребно урадити више, да и људи на селу могу живети нормално, и тако нам села не би опустела. Значи, може да се ради и уради, само ако око себе имате стручан и ефикасан тим, одговорне људе. Криво ми је што нисам био још агресивнији у настојањима да и аутопут и обилазницу и Аеродром Поникве приведем крају. Онда би сами домаћи, па и страни инвеститори улагали, на здравим основама. Не би се из Ужица одлазило у бели свет, поготово млади и школовани.
– А, шта би са Универзитетом у Ужицу, што сте се ућутали? Наравно, не да Гашић да се високо школство развија ни у Чачку, а ни у Ужицу. Прво Крушевац, па ако нешто претекне… видећемо. Па то вам је у брк и саопштио, када сте му додељивали плакету града Ужица, ваљда да га одобровољите, али очигледно да му то није било довољно.
– Шта је капитално и шта је стратегија државе, шта је капитално за локалну власт до нивоа месне заједнице…? Такве одлуке доносе стручни и одговорни људи на свим нивоима власти и по тим стратегијама и плановима се ради док се послови не приведу крају. Ураде се пројекти, усвоје се буџети и извори финансирања, на тендерима се изаберу прави извођачи и обезбеди стручни надзор. Тако се једино може успешно радити и остварити зацртани циљеви. Као да градите своју кућу, нећете дозволити да вам пројектује и гради неко у кога немате поверење, и за кога нисте сигурни да ће квалитетно урадити посао.

УН: Ваш став и мишљење у вези ситуације на Kосову, односно о односу државе према Kосову?
– Косово и Метохија је по Уставу саставни део Републике Србије. Ако неко жели да мења, признаје, цепа, продаје део Србије, крши највиши правни акт наше државе. Зато се око овог питања води и велика игранка, и на релацији Европска унија – Србија, САД – Србија, све са циљем да се одрекнемо окупираног дела наше територије. Биће да нам је и то један од услова за пријем у ЕУ, али то ћемо схватити тек онда када отворима сва остала поглавља из агенде. Без обзира на притиске, са било којих страна долазили, Србија не сме прихватити отцепљење дела своје територије, јер то у историји ниједна суверена држава није учинила. То је став и Српске православне цркве, а и наша обавеза према онима који су Србију и стварали. Уколико неко жели да мења границе Србије, да мења Устав, постоји процедура по којој се могу извршити уставне промене, па нека изволи то учинити.
Председник Србије је приликом своје инаугурације обећао отпочињање унутрашњег дијалога о решавању питања Косова и Метохије. И заиста је водио унутрашњи дијалаг, али сам са собом. О којим “решењима“ је преговарао и преговара данас у Бриселу или на било ком месту, нико у Србији не зна. Оно што чујемо је из извора ЕУ и медија који прате Харадинаја и Тачија. Да ли је то некакво разграничење, мада не знамо ко се с ким разграничава, или нека размена територија, где наводно треба да дамо наш део територије, за део који “мање наш“. Или нешто сасвим треће, и четврто…Да ли је Скупштина РС донела платформу по којој поступа и Влада РС, али и председник? Нажалост, нема ни платформе, премијерка нема никаквог утицаја, на решавање кључног питања, како за Србе на Косову и Метохији, тако и за цео српски народ. Пита се само један човек, а какве ћемо последице трпети, осетићемо врло брзо. Без договора са свим чиниоцима РС, политичких странака, САНУ, СПЦ и подршке истинских пријатеља и државника у Уједињеним нацијама, неће бити решено ово кључно питање.

УН: И ове године је у организацији Нове Србије било ломљење чеснице. Шта то значи за Вас?
– Српска држава је опстала захваљујући свести српског народа, у чему је Српска православна црква одиграла најважнију улогу. Ценећи историјске заслуге СПЦ у неговању верске и националне свести, као и очувању културе, Нова Србија ће увек бити уз свој народ и уз своју цркву. Зато увек, увек славимо Божић, славимо своју крсну славу, у циљу очувања духовног идентитета нашег народа. Национална свест инспирише људе да се боре за напредак своје земље и за њену одбрану, зато смо увек били ту да подсетимо оне који су заборавили на историјску улогу у стварању српске државе од Немањића па надаље, без нарушавања људских, грађанских и верских слобода осталих држављана Србије.

Звездана Глигоријевић (Ужичка недеља 1004)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.