početak GRADSKA Тако раде наше службе

Тако раде наше службе

od nedelja
623 pregleda

TIHOMIR DJURDJIĆ

СУДСКИ СПОР ДУЖИ ОД ДЕСЕТ ГОДИНА
Наш суграђанин Тихомир Ђурђић, као председник кућног савета зграде у Улици Димитрија Туцовића 95, годинама покушава да истера правду везану за подрум ове зграде, али је и сам упао у непријатности због стане његове ћерке у Дечанској улици.
– Моја ћерка и зет тренутно нису у Ужицу, у иностранству су на послу, и мени су оставили да бринем око стана. Тај стан је у Дечанској улици у згради поред које се прави нова зграда. Тај њен стан је на последњем спрату и испод крова, а инвеститор је баш на том крову направио отвор, који је потом покрио сандук покривком, којом затвара прозоре на кухињи и купатилу, чиме спречава присутност ваздуха и светлости, а наравно да спречава и испарења из тих просторија. Када сам се распитао да ли има грађевинску дозволу за градњу, прво ми је речено да је добио дозволу за три спрата, па касније још за два спрата. Ајде и то, али како је смео да на кров друге зграде постави сандук? Све то ради у одсутности моје ћерке и зета – рекао је Ђурђић.
Он каже да је три пута обавестио начелника Комуналне инспекције и да му је начелник тражио писани захтев да би интервенисали, што је Ђурђићу несхватљиво. Поред Комуналне инспекције, обавестио је и начелника Грађевинске инспекције и начелника урбанистичке службе.
– Они су послали грађевинског инспектора на лице места и обавестили су ме да нема ништа спорно. О овоме сам обавестио и Републичку грађевинску инспекцију три пута електронским путем и тражио да дођу да растерају грађевинску мафију у Ужицу – додао је Ђурђић.

TIHOMIR ĐURĐIĆ 2

Иначе, већ 10 година води судски спор око подрумских просторија.
– Испод наше зграде постоји подрум намењен станарима. Некада је ту била уграђена цистерна за воду, цеви и хидрофор постројење, преко којих се водом снабдевале високе зоне. Станари нису користили подрум, па су се ту окупљали наркомани, који су једном приликом изазвали пожар. Изгореле су летве којима је подрум био преграђиван и остао је сав у хаосу. Када сам постао председник Скупштине станара, договорио сам се са станарима да „Водовод“ уклони цистерну и цеви. Затим смо се договорили да га издамо „Н спорту“ за магацин, јер је у згради имао своју продавницу. Власник „Н спорта“ је из подрума изнео и платио изношење три камиона пуна отпада и потпуно очистио тај простор. Када је све то урадио, дошао је грађевински инспектор и забранио извођење радове, јер се за тај простор заинтересовао станар из суседне зграде. На то је насео власник „Н спорта“ и одустао од даљег посла. Истог дана је тај из суседне зграде упао у подрум и 15 дана изводио грађевинске радове. Тражио сам заштиту СУП-а, грађевинске инспекције и сви су ћутали. Упорно сам захтевао од грађевинске инспекције да подрумски простор врати у првобитно стање, јер је инспекција сама донела решење о забрани радова. И то се десило 1997. године и на крају је грађевинска инспекција донела решење да се те подрумске просторије врате у првобитно стање. Међутим, то решење до данас није извршено. Као председник Скупштине станара поднео сам тужбу суду. После две до три године суђења, суд ме је обавестио да је судски вештак изгубио цео предмет и да треба поново да формирају цео предмет. Судија је тражио да уплатимо нову таксу за новог судског вештака, али нисам хтео. Рекао сам им да је претходни судски вештак изгубио предмет и да је он одговоран и да он треба то да плати. Неуки судија није прихватио наш предлог, већ је донео пресуду да се одбија захтев да се врате подрумске просторије у првобитно стање. То је простор од 100 метара квадратних – испричао је Тихомир Ђурђић.
Након те пресуде жалио се Апелационом суду и после две године Апелациони суд је поништио пресуду и вратио да почне суђење из почетка.
– До сада смо имали једно рoчиште, стари судија је у пензији, а нови судија је саопштио да се предлаже нови судски вештак. Ја сам нашао признанице које су потврда да сам платио вештачење претходног вештака од 17.000 динара и поново сам тражио да судски вештак, који је изгубио предмет врати новац или плати новог судског вештака. Ново рочиште имамо у јулу – рекао је Тихомир.
Тихомир Ђурђић такође сматра да се њему лично наноси неправда од 1990. године, када је тражио, пошто му је стан на врху зграде, где је огромна тераса, да зазида један део терасе. Захтев је упутио надлежним институцијама, али је одбијен, јер је тадашњи Савез архитеката одбио његов захтев, јер је та зграда некада добила „Борбину“ награду. Успут је добијао савете да изврши доградњу, да нико неће реаговати, али он је хтео да све то буде легално.
– И ето, после толико година и даље немам право на то, док комшије испод мене у истој згради зазиђују терасе, а један је чак на страни, где никада није био прозор, направио прозор. Тако раде наше службе – закључио је Тихомир.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.