početak GRADSKA Туровић одбијен

Туровић одбијен

od nedelja
1,1K pregleda

СИНОЋ ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ФК „СЛОБОДА“
Иако се очекивало да ће ванредна седница Скупштине ФК „Слобода“, одржана 3. јула 2017. бити бурна, није било тако. Председник Управног одбора Бранко Бешевић је саопштио да је управни одбор одбио понуду Саше Туровића да буде финансијер „Слободе“ , а затим је то усвојено на Скупштини клуба.
Пре седнице Скупштине одржана је ванредна седница управног одбора. На Скупштини је од 35 чланова било присутно 25 чланова. На дневном реду је био извештај о могућем финансирању ФК „Слободе“ од стране Саше Туровића.


О томе је прво говорио Јосип Ристановић, који је на прошлој седници дао оставку.
– Саша Туровић је на предлог градоначелника дошао у клуб и поднео понуду са којом је предложио да преузме руковођење и финансирање клуба под истим условима како је и до сада Управни одбор водио „Слободу“, то јест да користи терене, службене просторије и то бесплатно, без плаћања електричне енергије, воде и осталог. Прихватио је дуг „Слободе“ који утврди надзорни одбор и скупштина клуба. Управни одбор је прихватио његову понуду 1. јуна. Одмах након његове понуде и надзорни одбор и скупштина утврдили су дуг клуба од 643.800 евра. Тражено је од мене да својом имовином гарантујем да се тај дуг неће повећавати. Ми смо на управном одбору донели одлуку да је тај дуг стварни и да се неће повећавати. Све смо учинили да Туровић дође и преузме клуб и финансира у даљем периоду. О томе су донете одлуке и УО и Скупштине. Тада је Бешевић преузео место председника Управног одбора и сваки даљи контакт – рекао је Ристановић.


Бранко Бешевић, који је након Ристановићеве оставке, преузео улогу председника управног одбора представио је члановима скупштине и свим другим присутним, како су се одвијали преговори са Сашом Туровићем, бизнисменом из Чикага.
– Пошто сам преузео место председника управног одбора, потом сам на скупштини јавно изјавио, а и касније у другим разговорима да ја својом имовином гарантујем да се дуг неће повећати. Ако се дуг повећа, ја ћу то платити. Онда је настао вакуум. Господин Туровић је тражио одлагање на седам дана, па на 14 дана, а нама је истицало време. Онда су долазиле друге понуде, да он не може да исплати своју понуду као што је обећао, него да чекамо наплату од Максимовића. Управни одбор то није могао да прихвати. Било је ту непристојних понуда, да ћемо добити 30.000 до 40.000 евра од тих 110.000 евра, а остало да чекамо. Пошто сам својом имовином гарантовао за то, онда смо одржали телефонску конференцијску везу, Саша Туровић, човек из Чачка, којег је Саша Туровић овластио да га представља, и ја. Када смо дошли до неког закључка, питао сам у чему је проблем. Туровић је рекао да има паре на Академији, итд, итд, али не може те паре да подигне. Рекао сам му да је то решено, а он је питао како. Рекао сам му да седне у авион, дође у Ужице, да ћу му позајмити 60.000 евра право на руке, а да ми он напише признаницу да ми дугује 60.000 евра и рок враћања, да ли до краја ове године, идуће године или до 2021. године. То га је мало збунило. Рекао сам му да сам озбиљан човек и да озбиљно мислим. Ту је било туц-муц, и на томе се завршило – рекао је Бешевић присутнима.
Онда је Бешевић рекао да је следећа понуда Саше Туровића била неприхватљива. Рекао је да је добио један непристојан имејл од господина Туровића и да су се друштвене мреже запалиле од разних коментара.


– Стизале су неке смешне приче да смо се ми договорили и да смо нашли људе који ће да врате нама паре, а да после „Слободу“ пустимо низ воду. Не знам откуд новинару то право тако да пише и јавно кажем да ћу тужити новинара, који је то објавио, јер не може да произвољно и непроверено писати. Мора да докаже да смо се ми то тако договорили. Добијао сам телефонске позиве и у суботу и у недељу, питали што ми то кочимо. Разговоре које сам водио били су мучни. Свима сам тада одговарао да сам ја само један од чланова Управног одбора и да ће УО и Скупштина донети одлуку – рекао је Бешевић, а потом прочитао имејл који му је стигао од Саше Туровића.
– Мистер Бешевић, хајде још једном да пробамо да нађемо компромисно решење. За нас америчке Србе ова прича је била испричана последњим мејлом, али на инсистирање нашег градоначелника, једног доброг и надам се честитог човека, на његову молбу и противном мишљењу наших Срба из Чикага, које ја предводим, и мимо њихових овлашћења, могу да вам понудим макар из свог џепа извадио 50.000 евра одмах и 60.000 евра 1. 10. и да разлику од 188.000 евра чекате од Максимовићевог трансфера. Или друга опција да будете исплаћени 376.000 евра за фамозног Максимовића, кад се то деси. Моји и ваши земљаци овде у Чикагу, у случају да изаберете прву опцију (углавном ваши Ужичани), очекују од вас да вас више не виде на стадиону, нити сто метара око стадиона, као и вашу децу и унучад. Наравно, личне гаранције да је дуг ФК „Слобода“ 520.000 евра, а не више, мора бити задовољена. Меродавност гаранције ће адвокат Крстић вредновати – прочитао је Бешевић.
С обзиром да је Бешевић посумњао у тај емајл, каже да је позвао човека из Чачка, Рада, и Златка Ђерића, за кога каже да Туровић ни у једном тренутку није рекао да ће га представљати. Пошто нису добили спорни имејл, Бешевић га је проследио.
– Онда ме је позвао Ђерић и каже да је разговарао увече са Туровићем скоро два сата и да му овај није поменуо ово. Кратко сам одговорио на тај имејл, новим имејлом да ако он, Саша, није послао такав имејл, већ можда да га је други користио, нека пошаље деманти. Деманти нисам добио – рекао је Бешевић.
Зато је ова седница и Управног одбора и Скупштине накнадно сазвана. На седници УО од 15 чланова присутно је било 12, од којих је 11 било против да се прихвати Туровићева понуда, а само један глас за, и то баш глас Бранка Бешевића.


– Пре него што сам добио имејл, звало ме је много људи и рекло да смо ми гробари „Слободе“. Значи овај УО, који је дао својих 400.000 евра у клуб у последње три године, од тога 200.000 евра као донације, а 200.000 евра као позајмицу, онда нека смо гробари – рекао је Бешевић.
Након тога су чланови Скупштине гласали, и од 25 присутних сви су били за да се понуда Саше Туровића одбије, осим једног гласа који је био уздржан.
Након тога уследило је гласање за новог председника УО и чланова УО. За председника је изгласан Бранко Бешевић.
Бешевић се захвалио на указаном поверењу, мада је сматрао да би ову функцију требало да преузме неко млађи.
– Када је пропала прича са Туровићем, замолили су ме да преузмем место председника Управног одбора и да пређем на план Б. После оних прича да смо гробари, можда ми је прорадио неки инат. Доказаћу да нисмо ми то што се прича и пише. Овај Управни одбор, односно ново, у већини старо руководство, био је мој услов да све снаге усредсредимо на млађе категорије и на децу из овог окружења и да нам основни циљ буде да стварно поведемо рачуна, односно да правимо свој имиџ – рекао је Бешевић и додао да тек сада предстоји да обезбеде средства за функционисање клуба.
Јосип Ристановић је још рекао да су на прошлој седници скупштине били адвокат Михаило Крстић и Златко Ђерић, као представници Саше Туруновића, и изнели нетачан податак да смо узели 27.000 евра од трансфера и да за то не постоје папири.
– Ми смо то демантовали и показали све папире у вези тога. Постоји уговор, средства су ушла у клуб и за шта су утрошена – рекао је Ристановић.


Седници је приусуствовао и Драган Суботић, председник управног одбора пре доласка Јосипа Ристановића, који је говорио о функционисању клуба у време његовог мандата. Подсетио је на фузију Слободе и Севојна, на његов труд да „Слобода“ не буде у минусу што и није била, о изградњи стадиона и рефлектора, па чак и тужбе и санкције које је лично трпео у Ваљаоници бакра због својих активности у клубу. Рекао је да је поносан што у том периоду није купио, нити продао бодове, а да су га многи за то криво оптужили. И поред тога он је и даље наставио да помаже клубу преко своје личне имовине и његових пријатеља. Он је рекао да је његово срце уз „Слободу“ још од малих ногу и да нико не може волети „Слободу“ ко није одрастао уз њу.
– Проблем овог града што су директори из околине и нису имали времена да заволе „Слободу“. Мој проблем је што сам ја од пете године закорачио у овај клуб и гледао је сваки дан. Ту љубав, ту емоцију, ретко ко поседује. А ми имамо директоре који су дошли у Ужице, „а сваког викенда иду да раде у селу”, они не знају шта је „Слобода“. У управи „Слободе“ треба да буду они који имају емоције и љубав према овом клубу, ко осећа „Слободу“ срцем – рекао је Суботић и рекао да градоначелник треба да помогне да се нађе 30 људи који би финансијски помогли клуб, а управи поручио да је можда требало поново размотрити понуду, а не да проради сујета.


Драган Тодорић Аре, као навијач, подржао је нову управу, изнео критике о пласману, и питао присутног члана Градског већа да ли је Туровић испунио све њихове финансијске услове.

Звездана Глигоријевић

  

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

prle 7. јул 2017. - 20:15

Ovi američki Srbi me potsećaju na slučaj kada je Radiša Sapun išao da kupi hotel Turist od tadašnjeg direktora Sloge. Avioni, kamioni … ali kada se dođe do para, e onda će doći tetka u ponedeljak i doneće svu lovu, mame mi.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.