početak GRADSKA У Златиборском округу нема заразе

У Златиборском округу нема заразе

od nedelja
689 pregleda

СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА
У Ужицу је од јутрос у 10 сати почео да заседа кризни штаб за ванредне ситуације. Оно што је као најважније истакнуто је да на територији Златиборског округа нема заражених од корона вируса. Према речима директорке Завода за јавно здравље у Ужицу урађена су четири теста по дефиницији и сва четири су била негативна, док у самоизолацији има доста грађана.
– У самизолацији имамо доста грађана, нарочито камионџија, али и оних који су се вратили из страних земаља. Самоизолација траје 28 дана за оне грађане који долазе из Италије, Швајцарске, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Грчке и Словеније, а из осталих земаља је 14 дана. Од сутра ће на сајту Завода бити доступна четири броја на која грађани могу да позову и разговарају са епидемиолозима. Још једном да упозоримо грађане који су дошли из других земаља да се придржавају мера самоизолације – рекла је др Влатка Стефaновић.


Заменица директорка Здравственог центра Ужице др Наташа Гаговић је додала да су сви здравствени радници обезбеђени адекватном опремом и да је Инфективно одељење ужичко одељење спремно за збрињавање евентуално оболелих – рекла је др Гаговић.
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да грађани Ужица немају разлога за панику и да је снабдевање трговинских објеката под контролом. Једино у апотекама нема маски и дезинфекционих средстава. Такође је рекао да ће се организовати снабдевање најстаријих лица на територији града, нарочито на сеоском подручју. Истакао је да је рад јавних служби и установа на оптималном нивоу и позвао грађане да се придржавају мера и препорука Владе Србије.


Мере о раду угоститељских објеката биће донете на седници Градског већа у току дана, као и измене у режиму саобраћаја. Мере у режиму саобраћаја ће вероватно бити као на летњем нивоу, односно када ђаци не иду у школу.


– Забрањено је одржавање свих спортских манифестација, базен неће радити, спортске хале. Престаје рад школских установа, вртића и високо образовних установа. Где год је могуће у јавном и приватном сектору, једно од родитеља ће остајати кући да пази децу – рекао је градоначелник.
Скренута је пажња да у појединим трговинским објектима има преко 50 грађана, што је противно мерама у ванредном стању. Такође, пред банкама су редови, па су замољени грађани да чекају у реду на удаљености од бар једног метра. Такође, градоначелник је рекао да се решава питање деце која се налазе на рекреативној настави у “Голији” на Златибору, која припада установи Дечије одмаралиште “Златибор”.


– Размишљамо о мерама које да спроведемо да би деца била заштићена или ће се деца вратити својим кућама – рекао је Петковић и додао да ће многа предузећа и установе имати економске губитке.
Начелник инспекција Зоран Милитаров је рекао да су све инспекције у сарадњи са МУП-ом активне и да ће грађани имати доступне бројеве телефона да се информишу и око пореских обавеза и рада других служби. Такође је нагласио да су досадашње препоруке о понашању у вези преношења заразе постале сада обавезе, и да су предвиђене и новчане и затворске казне за оне који се не буду придржавали тих мера.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.