početak GRADSKAINFO Улепшавамо славља

Улепшавамо славља

od nedelja
890 pregleda

ВЛАДИМИР И ДАНКА КОЦИЋ – “CUBE ART“
Владимир и Данка Коцић су власници радње „CUBE ART“ и својим декорацијама балонима, фигурама од стиропора и стиродура учиниће забавнијим и лепшим било које славље. А те фигуре разних цртаних јунака, или имена, остаће да красе и дечије собе или као успомене на најлепше догађаје у животу. Такође, њихове вредне руке могу направити и лого или знак било које фирме, клуба, а да траје дуго, дуго година.
– Радњу смо назвали по коцки – кју, јер смо почели да радимо са стиропором у облику коцке, а и мене зову Коцка, због презимена. Ту је додатак арт што значи уметност. Ми се бавимо прављењем предмета и логоа од стиропора и стиродура. као и декорацијом балонима. Декорацијама балона се бавимо две до три године, а радњу смо отворили 31. јула прошле године. На овој локацији од децембра прошле године. Највише има посла са балонима, а полако ширимо посао са фигурама од стиропора и стиродура – рекао је Владимир.
Својим фигурама најчешће украшавају рођенданска славља и за децу раде све оно што највише воле.
– Деци су најзанимљивији јунаци из актуелних цртаних филмова. Највише се сада траже Патролне шапе, Мики и Мини, Нинџа корњаче, Вину Пу, Маша и медвед, Спајдермен… Предност стиропора и стиродура је да после славља могу са тим фигурама да украсе дечију собу, а фигуре имају 3Д ефекат. Тешко је набавити балоне тих облика и са тим мотивима, а и скупи су. Поред тога, дуго се чекају поруџбине – додао је Владимир.

Међу првим пословима био је посао за „Импол Севал“, када је била додела пакетића.
– Радили смо декорацију балонима и мали лого. Слова од стиропора за лого секао сам ручно на машини коју сам сам направио. На њој сам ручно гурао стиропор на жицу која га је секла, да бих добио фигуру коју желим. После сам уложио новац и купио ЦНЦ машину. Она је аутоматизована. Има ту мало неких ситница које морам ручно да наместим, али у принципу она сама сече. Моје је само да припремим цртеж и водим рачуна у току сечења да не пукне жица или да негде нешто не запне – рекао је власник радње за декорацију.


А како настају све те фигуре, сва та слова и ликови?
– Преко одговарајућег програма урадим фигуру која је деци интересантна, исцртам, припремим за рад и дам команду да се сече. Машина сама по задатој команди обликује фигуру. Када то буде готово, супруга Данка црта и боји. Нема никаквог пресликавања, прецртавања, лепљења фолија. Све то она сама ручно боји и црта. Ја сам ту са те техничке стране, а она је ту да покаже своју креативну уметничку страну. Радимо и мање комадиће, који се стављају на врх торте. Могу бити имена, иницијали, неке малене фигуре и слично. Велика слова имена и презимена раде се углавном у димензијама 90 пута 45 центиметара. Та декорација обично иде за сто или се качи на зид. Дечаци још траже грбове клубова или очеви наруче за синове. Све сами радимо и радимо све по жељама клијената. Ми дамо предлоге, они прихвате или додају нешто. Наравно, све то идемо до неких граница у новцу. Реално, тешко се живи, немају људи много новца, а ово је неки луксуз. Све је ствар финансија – каже Владимир и додао је да је основна предност стиропора што може да се фигура направи у 3Д варијанти, што је много лепше.


Владимир је завршио Техничку школу „Радоје Марић“, смер техничар рачунара, а после је две године учио на Вишој грађевинској, па је напустио.
– Радио сам неколико година као комерцијалиста у разним фирмама, затим као конобар, па музичар, јер свирам гитару, и када сам упознао Данку заједно смо кренули у овом правцу. Њена идеја је била и она је форсирала да радимо декорацију балонима. То смо и почели, а ја сам дошао на идеју да радимо фигуре од стиропора и стиродура.
Највише раде рођендане, први и осамнаести, свадбе, као и прославе фирми, компанија… Обично украсе стубиће и луковима обичним балонима, а ту је и декорација са провидним балонима са конфетама. Владимир каже да има доста простора где може да се примени ова вртса декорације
Он такође каже да главни посао ипак уради његова супруга Данка, која вештим потезима исцрта оно што желе клијенти.
– Постоје две основне варијанте фигура, а то су да фигуре у боји или у сјају праха, штраса. Код ових других користи се лак на бази воде и онда се наноси штрас. Све је ручни рад, а то ради Данка.


Када се погледају све те фигуре изложене у њиховој радњи, човек би помислио да је Данка завршила неки уметнички смер. Међутим, није, то је само њен дар, који је само мало усавршила.
– Када кренем да цртам, помислим да нема шансе да ја ово урадим, али мало, помало, све дође на своје и лепо изгледа. Иначе, спремала сам се да упишем графички дизајн и ишла сам годину дана у атеље на цртање, али сам уписала Вишу туристичку. Увек сам волела да цртам. На стиропору увек добро нацртам, а овако када ме дете замоли да нацртам нешто на папиру, некако не умем – казал је Данка.
Она жељену фигуру брзо нацрта, али сушење дуже траје.
– Ту иду три слоја боја, па све то траје око четири сата. Највише времена треба за наношење сјаја, јер ту сушење траје 24 сата. Такође, док се штрас наноси, треба пазити да не оде са стране и слично – објаснила је Данка.


Владимир каже да је то леп посао.
– Лепа је то делатност, занимљива и весела и увек су лепи поводи за на рад. То су увек неки весели догађаји и то је лепота овог посла.
Имало је доста занимљивих декорација, али једна је посебна за њих.
– Јако занимљива декорација била је декорација са мотивима из Петра Пана. То смо радили за један рођендан у Ужицу. Радили смо огроман брод од скоро два метра дужине, а на њему су били мали гусари који се боре на броду, ту је и сидро, а доле море и крокодил који испливава из воде. И ту је велика фигура Петра Пана и иза лук од балона, а било је доста и балона пуњеним хелијумом – каже Владимир и додао је да Данка прави и фигуре од балона.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.