početak GRADSKA Градско руководство колатерална жртва бахатих претходника

Градско руководство колатерална жртва бахатих претходника

od nedelja
637 pregleda

Поводом неоправданих напада на мештане МЗ Крвавци и МЗ Горјани и пребацивања кривице због неуспеха пројекта изградње Централног постројења за пречишћавање отпадних вода издајемо следеће саопштење:

протест против изградње колектора

1992-ге је писана прва петиција против изградње постројења на овој локацији на којој је око 300 потписника (уредно предата и заведена у општини Ужице 11.02.1992. – можемо Вам доставити копију). Потом 2010-те године је поново актуелна прича око изградње Централног постројења за пречишћавање отпадих вода (у даљем тексту ЦППОВ) па је и тада градским властима упућено више дописа и примедби што грађана што месних заједница да нису сагласни да се постројење гради у Горјанима. Затим постоје примедбе и из 2013-те, али ни на једну никад нико из градских власти није реаговао. Чак су мештани МЗ Крвавци и МЗ Горјани ишли дотле да су доставили допис и Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине како би се на време скренула пажња на озбиљност проблема. Упркос томе тадашње локалне власти су аплицирале за средства код Владе Републике Србије иако су знали да је локација благо речено проблематична.
Дугогодишње занемаривање евидентног проблема од стране градских власти је изазвало револт код мештана МЗ Горјани те је као резултат тог револта средином 2013-те поново покренута петиција да се не дозвољава градња ЦППОВ на територији МЗ Горјани а коју је потписало нешто више од 95% грађана Горјана, и исто толико мештана суседног села Крваваца (око 1000 потписа). Петицију је потписао и велики број људи који имају фирме или раде у фирмама које послују на територији МЗ Горјани, као и они који имају њиве, локале, викендице у Горјанима. (Иста је уредно предата и заведена у писарници града Ужица – новембра 2013. -можемо Вам доставити копију ).
И поред свих напора да укажемо на озбиљност проблема и на последице по све нас као грађане Ужица уколико се пројекат не реализује а уговор се потпише и преузму се обавезе које уговор дефинише, 12.06.2014. заменик градоначелника Видоје Дрндаревић потписује у Београду уговор о прихватању средстава (иако је само дан раније био са нама и убеђивао нас како је на нашој страни и разуме наш положај).
Видевши да у Ужицу немају разумевања за наш незавидан положај и наше захтеве за изменом локације за градњу, обратили смо се заштитнику грађана Саши Јанковићу и основали удружење како би ангажовали правнике који ће нас заступати у евентуалним споровима. После више састанака у Влади Србије и ресорним министарствима дошло се до закључка да су пројекат осудили на пропаст управо они који су се прихватили да га спроведу са идеје на дело а од 2010. па до 2014. по том питању нису апсолутно ништа урадили нити су хтели да чују глас народа.

Postrojenje-u-Gorjanima-za-preradu-otpadnih-voda-2

Сматрамо да су грађани Ужица паметни и да неће прихватити искривљену слику о кривцима за пропаст донације и пројекта која се упорно форсира преко медија и друштвених мрежа. Поставља се питање како су то мештани Горјана и Крваваца (шака сељака како нас називају поједини градски функционери) могли да опструишу пројекат?! Не осећамо се ни најмање кривим за новонасталу ситуацију, јер смо свесни да смо учинили све да се средства искористе, пројекат не пропадне…
Од почетка смо били при ставу да је постројење и те како потребно Ужицу, али да локација није адекватна, исто тако смо истицали да је постројење овог габарита неприкладно за постављање било где од Ужица низводно јер оно што не желимо себи не желимо ни другима, па је сходно томе једино прихватљиво решење постављање више мањих пречистача или једног регионалног у околини Пожеге (о овој могућности већ вођени неформални разговори). У складу са тим очекујемо да садашње градско руководство (које је колатерална жртва проузрокована нерадом и бахатошћу својих претходника) преузме иницијативу за измену Планских докумената, Генералног урбанистичког плана и Плана детаљне регулације како се оваква ситуација не би поновила.
Поштујемо искрене напоре градоначелника Тихомира Петковића да заједно са Владом Републике Србије у последњих годину дана реши, много пре њега, настали проблем, али нам нико не може гарантовати да у периоду изградње, функционисања и одржавања постројења на челу градског руководства неће бити неко сличан онима који су својим незнањем и нерадом проблем направили.
Удружење грађана “ОПСТАНАК МЛАДИХ У СЕЛИМА”

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.