početak GRADSKA „Прошао сам целу Србију“

„Прошао сам целу Србију“

od nedelja
1,9K pregleda

ЖИВОРАД ЖИКА НИКОЛИЋ, АУТОР, УРЕДНИК И ВОДИТЕЉ ЕМИСИЈЕ „ЖИКИНА ШАРЕНИЦА“ ГОСТОВАО СА ЕКИПОМ РТС-А У УЖИЦУ

žika šarenica

Уредник „Жикине шаренице“ Живорад Жика Николић рођен је 01. мата 1950. године у Јасиковици, у близини Трстеника. Завршио је Филолошки факултет, одсек руски језик, иако је уписао енглески. У каријери је био уредник школских новина „Покушај“, потом професор руског језика у Средњој медицинској и Шумарско-техничкој школи у Краљеву. Потом постаје уредник „Врњачких новина“, затим главни и одговорни уредник Радио „Врњачка бања“, а потом ради за Радио „Београд“ и РТС. Постаје познат као уредник, аутор и водитељ емисије „Жикина шареница“. У суботу, 29. августа, Живорад Николић гостовао је у Ужицу са својом екипом и урадио једну од његових многобројних емисија. Том приликом Живорад Жика Николић говорио је за „Ужичку недељу“.
Како сте дошли на идеју да радите емисију „Жикина шареница“?
– Ја скоро читавог живота радим једну емисију. То је отприлике оваква емисија. Овде је испала згодна прилика да је и РТС-у, пре 11 година требао неки такав формат и онда смо се договорили са тадашњим директором РТС-а Александром Тијанићем, мало дотерали, средили, утегли и пробали. Прво недељом (9-11 сати), а онда смо прешли и на суботу, јер је одзив гледалишта био заиста велики и леп. То је карактеристика ове емисије и данас. Просто да човек не верује. Она је 11 година, са годинама све стабилнија и у гледалишту. Не осипа нам се гледалиште, него нам се повећава, што је један феномен.
Колико сте, током снимања емисија, упознали Србију и српски народ?
– Имам утисак да сам прошао кроз сва већа места и попричао са људима, приказао кроз емисију колико се могло у њима и мислим да су људи, који прате ову емисију, упознали већи део Србије захваљујући емисији „Жикина шареница“. Тако су схватили колико је ова земља лепа, шаролика и занимљива.
Да ли сте ову емисију радили ван граница Србије?
– Радили смо емисију у Републици Српској, тачније у Бања Луци, Бјељини и Требињу и то је било лепо искуство. Радили смо је и у Бечу. Ви знате да у Бечу живи 180.000 наших људи. Неки тврде и више. То је један од највећих европских „српских“ градова, после Београда. Крајем септембра спремамо се опет да гостујемо у Бечу и да урадимо две емисије.
Видео сам да сте били љути на Наду у току емисије емитоване из Ужица. Да ли Вам је лакше радити емисију уживо или је снимити, па емитовати?
-Зависи како ко воли. Ја волим живе емисије. Нисам био љут на Наду, него је она колегиница која нема толико искуства у живим емисијама. Ја у живим емисијама не волим да нешто непланирано… Неки разговор се одужи непланирано дуго, па да неко други испадне. Ја волим да то, како смо планирали, и спроведемо, па сви који су планирани за емисију уђу и кажу шта имају.

IMG_7425

Знате ли колико сте километара прешли и које још у екипи са Вама?
– Екипа је променљива, тако да ја не могу никога да поменем овако посебно. То је сваки пут нека нова екипа. Имам податак да између 60 и 70 људи реализују ову емисију. Што се километраже тиче, то само Бог зна.
Слушају ли Вам Наталија, Нада, Славица и Јелена (дописнице РТС-а из Ужица)?
– Оне су изванредне колегинице. Мислим да су понос Радио телевизије Србије, да одлично раде свој посао и да захваљујући њима ми увек имамо праву информацију у целој Србији из Ужица и околине.
Како бирате госте и да ли Вам помаже неко у томе?
– Углавном се договоримо са људима из места у којем радимо емисију, тако да је то отприлике неки њихов предлог. Онда ми одаберемо најзанимљиве од тога. Сада, да ли смо погодили, то је питање. То је више субјективни утисак. Некад погодимо за десетку, некад за деветку, некад за осмицу. Зависи. Како кад. У летњем серијалу углавном у сарадњи са људима из места у којем радимо емисију, а током године има разних опција. И гледаоци предлажу и ми проналазимо неке теме. Имамо сугестија са разних страна, тако да се то све склопи.
Какав утисак су на Вас оставили Ужице и овај крај?
– Леп. Ја Ужице не познајем од јуче. Ја овде имам и рођаке и пријатеље и током младости сам свраћао у овај град и одувек ми је био леп и драг град, што је и данас.
На крају Живорад Николић је поручио Ужичанима да буду добри, као што јесу, духовити, као што јесу и да држе до себе, као што увек држе.

Милан Ђокић

Захаљујужи Жикиној телевизијској шареници, наш новинар је направио своју фото шареницу, погледајте.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.