početak GRADSKA ВИП гробље у центру града

ВИП гробље у центру града

od nedelja
715 pregleda

ПОБУНА У РИСТЕ ТЕШИЋА
На седници Градског већа одржаној 19. децембра 2018, утврђен је предлог одлуке којом се приступа изради Плана детаљне регулације „Гробље Доварје“. Циљ израде Плана је стварање планског основа за проширење гробља „Доварје“, заштиту јавног интереса, рационално уређивање и коришћење простора и усклађивање планираних решења са ситуацијом на терену. Такође, Планом ће се дефинисати мрежа јавне комуналне инфраструктуре, као и правила уређења и грађења. Рок за израду нацрта плана износи 180 дана од ступања на снагу ове одлуке, која је усвојена на седници Скупштине града 26. децембра.
О овој одлуци Израда Плана детаљне регулације „Гробље“ грађани се нису питали. То је највише засметало становницима улице Ристе Тешића, док већина грађана о овом није ништа знала. Они су, чим су чули за усвајање ове одлуке, покренули петицију против ширења гробља „Доварје“. У тој петицији навели су више разлога против, а то су: то ће бити градско гробље у првој А зони, зато што ће се гробови налазити поред главне улице, свих околних кућа, објеката и локала, изнад насеља које ту постоји преко 150 година и само неколико метара од стамбених кућа; што ће исећи шуму и уништити парк који је реткост у градској зони; брдо Доварје је пуно подземних вода па самим тим када исечемо шуму може доћи до еколошке катастрофе, клизишта и ерозије, и у свим градовима на подручју Србије градска гробља се налазе ван градске зоне.
Ову петицију потписало је до сада преко 500 грађана из улице Ристе Тешића, али и шире.

На једном од састанака станара ове улице поменути су ови разлози, а, између осталог, рекли су да је у питању површина од 6 хектара, која би требала да се претвори у гробове.

– Нама нико није рекао, а камоли питао за наше мишљење. Они планирају да прошире гробље са 18 катастарских парцела, од којих је мањи број, и то онај до самог гробља, у приватној својини. Све остало је јавна површина. У реду, ако је овим власницима у интересу да се прода земљиште, али ова јавна површина не би смела да се дира. Не можемо да разумемо, у свету се води кампања за свако дрво да се сачува и посади, а код нас би власт да исече целу шуму. Знате шта то значи за град, који је међу најзагађенијим у држави?! Да ли је то стратегија за или против аерозагађења? Имамо ли ми екологе, статичаре у овом граду? Нека они дају своје мишљење! Срамота шта раде! – рекао је један од становника ове улице.

Његова комшиница је додала:
– Ово је прва А зона града. Дакле, неко жели да се сахрани у центру града. Хоће ли то да буде ВИП гробље? Већ се прича по граду да су „неки“ заинтересовани за гробне парцеле. Па то гробље би дошло на главну улицу! Замислите лелеке, попови како певају опело да се простиру главном улицом, а и нама испред кућа. Страшно!

Један од становника ове улице каже:
– Постоји Генерални урбанистички план до 2020. године. У том ГУП постоје програмска одређења за детаљну разраду појединих простора (одржавање постојећих паркова), па тако за парк „Доварје“ пише да простор парка, заједно са гробљем, чини јединствену амбијенталну целину, због чега није предвиђено увођење нових садржаја у парковски простор. На овом простору је предвиђено унапређење постојеће вегетације и реконструкција система стаза намењених рекреацији. А затим о гробљу пише: горбље „Доварје“ заузима површину од 8,2 ха и не задовољава стандарде у погледу локације (непосредна близина стамбених објеката). Пошто је гробље „Доварје“ било једино градско гробље до изградње гробља „Сариће осоје“, капацитет овог гробља је давно премашен. Не постоје капацитети за нова гробна места, већ је једино могуће сахрањивање у постојеће породичне гробнице са турнусом од 25 година. И на крају, додао бих као закључак циљева ГУП-а: гробље „Доварје“ са парк шумом и Партизанским гробљем по престанку укопавања и након конзервације заштитити као споменик културе.

Грађани из Ристе Тешића улице кажу да ово више није само њихово питање, већ питање свих грађана – да ли желе гробље у центру града и да се посече сва шума у парку?

Неколико представника становника ове улице се у среду, 26. децембра 2018, пре седнице Скупштине града, састало са председником Скупштине Браниславом Митровићем и начелником урбанизма Зораном Деспићем. Добили су уверења да је ово само израда плана, а да ће грађани имати прилику да се изјасне када буде јавни увид.
У сваком случају, грађани планирају и даље прикупљање потписа против проширивања гробља.
Ипак, познавајући начин рада гласачке машине и интереса појединаца и мањих група, не би нас изненадило, кад буде у фази јавног увида, да ниједан предлог или примедба грађана неће бити усвојен. И на крају, да ли су одборници и они који представљају власт, који хоће да прошире гробље, имали у виду Генерални урбанистички план?

Звездана Глигоријевић (Ужичка недеља 1002)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.