početak GRADSKAINFO VULIN: BOLJA KONTROLA STARAČKIH DOMOVA

VULIN: BOLJA KONTROLA STARAČKIH DOMOVA

od nedelja
489 pregleda
Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin

UTVRDIĆEMO ŠTA SE DESILO U ČAČKU

– Aleksandar Vulin je najavio da će inspekcija proveriti šta se desilo u domu za stara lica u Čačku, u kome su tri osobe preminule zbog trovanja salmonelom, ali tek nakon što im bude dozvoljeno da uđu u objekat –

Prilikom današnje posete Užicu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, prokomentarisao je i slučaj trovanja salmonelom u jednom domu za stare u Čačku, zbog čega su tri osobe izgubile život.

“Mi smo se ozbiljni uhvatili u koštac sa zlom koje se zove ilegalni domovi za stare. Prošle godine smo uradili više stotina inspekcijih kontrola i zatvorili smo 22 ilegalna doma za stara lica. Dom o kome vi govorite je imao dozvolu, ali je bio zatvaran zbog neispunjavanja određenih uslova koji su predviđeni licencama. Da bi neko dobio dozvolu za rad, naše Ministarstvo proverava da li ima odgovarajući broj zaposlenih, da li su prostorije odgovarajuće veličine i da li je sam objekat u skladu sa standardima. Kvalitet hrane određuju neku druge inspekcije”, rekao je Aleksandar Vulin i dodao:

“Ne možemo mi umesto Zavoda za zaštitu zdravlja ocenjivati da li je hrana zdrava ili kvalitetna. Mislim da je to greška i smatram da ćemo u nekim budućim zakonskim rešenjima sve te stvari treba objediniti na jednom mestu, da bismo imali mogućnost da neprekidno kontrolišemo takve institucije. U Srbiji ima preko 175 domova za stare. To je ozbiljan broj, a mi u Ministarstvu imamo sedam inspektora koji mogu da se bave tom temom. Smatram da treba pojačati inspekcijski rad, iako ne mogu da budem nezadovoljan rad našom inspekcijom. Ona je prošle godine uradila inspecijskih nadzora nego ijedne godine u protekloj deceniji”, istakao je Vulin.

On je rekao da je inspekcija bila i u domu u kome je došlo do smrti tri lica zbog salmonele, i da je tada dom bio zatvoren na 30 dana zbog propusta.

“Bili smo i u ovom domu, i čak smo ga zatvorili na 30 dana zbog odgovarajućih propusta. Ali nije sve nadležnost naše inspekcije, a mi ćemo i danas pokušati da izvršimo novu inspekciju, pošto do sada nismo mogli da uđemo zbog proglašenja epidemije. Nadam se ćemo to moći danas to da uradimo, da ćemo uraditi odgovarajuće analize, utvrditi šta se dešava, a to ćemo uraditi u saradnji sa ostalim inspekcijama. Tek kada sve inspekcije podnesu izveštaj, mi dajemo konačnu reč”, rekao je Vulin.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.