početak AKTUELNO ZAPOSLENJE PUTEM JAVNIH RADOVA

ZAPOSLENJE PUTEM JAVNIH RADOVA

od nedelja
589 pregleda

javni radovi

НСЗ И ГРАД УЖИЦЕ РАСПИСАЛИ КОНКУРСЕ ЗА ЈАВНЕ РАДОВЕ И САМОЗАПОШЉАВАЊЕ

У Ужицу на евиденцији 5.000 незапослених

– За неке занате је велика потражња радника, али они неће да раде прљаве послове –

Град Ужице, у сарадњи са Националном службом за запошљавање (НСЗ), расписује јавни позив за реализацију јавних мера запошљавања за 2015. годину. Позив ће бити расписан 20. јула, а право учешћа имају сва незапослена лица која се налазе на евиденцији.
– Град је у 2015. години препознао незапосленост као приоритетну ствар, коју треба решавати кроз различите мере запошљавања. Између осталог, Савет за запошљавање је дефинисао мере које ћемо финансирати кроз овај програм са НСЗ. То су јавни радови, субвенције за самозапошљавање и стручне праксе код приватних предузетника. Из градског буџета издвојено је 11.000.000 динара (9.500.000 НСЗ и 1.500.000 град Ужице), а као помоћ, добили смо од Републике је 3.880.281 динар. Ако погледате колико је то новца, видите да је далеко већи износ него што је било збирно у претходним годинама, односно од 2011. године, од када Савет постоји. – каже члан Градског савета Ужица Бранко Гавриловић.
Он истиче и још неке битне ствари:
– Кроз различите мере запошљавања запослићемоо 127 особа, кроз јавне радове 68 лица, субвенције за самозапошљавање 32 и кроз стручну праксу 27. У оквиру субвенција за самозапошљавање остали смо у чврстом ставу да од приоритетних категорија буду млади људи. Зато смо удружили омладинско предузетништво са НСЗ и минимум седам људи ће бити укључено кроз омладинско предузетништво у ове мере кроз посебан програм. Од 9.500.000 које смо одвојили са НСЗ одвојили смо и 1.500.000 динара као посебан вид мере коју финансира само град. То је обука на захтев послодавца и надам се да ћемо у наредном периоду заједно са швајцарском НВО „МСП“ или сами реализовати програм обуке где планирамо да један од приоритета буде и запошљавање у дрвопрерађивачкој индустрији. По истраживањима на терену велика је потражња за тим радницима. – закљујуче Бранко Гавриловић.
На његове речи надовезала се и директорка ужичке филијале НСЗ:
– Биће реализовани јавни радови. То је мера активне политике запошљавања, којом се ангажују лица, евидентирана на НСЗ, а припадају категорији теже запошљивих, лица у стању социјалне потребе, као и нискоквалификовани и неквалификовани радници. Трајање је скраћено на три месеца, новац намењен за спровођење рада биће исплаћен за зараде. Лица ангажована у јавним радовима биће ангажована по основу уговора и привремено повременим пословима. Тај новац ће бити увећан за порез и обавезно социјално осигурање. Биће исплаћен новац и за трошкове обуке, уколико су послови такви да захтевају обуку, као и трошкови јавног рада и извођења. Могу да се пријаве послодавци, без обзира да ли су јавни или приватни сектор. Селекцију ће вршити НСЗ у сарадњи са послодавцима, а одлуку ко ће бити изабран послодавац за извођење радова доносиће директорка НСЗ Ужице и градоначелник у сарадњи са локалним Саветом за запошљавање. Обраду и њихов пријем, као и израду бодовне листе, по унапред утврђеним критеријумима радиће НСЗ.
Што се тиче евиденције за самозапошљавање и омладинско предузетништво, директорка НСЗ Зорица Милошевић, каже.
– Реч је о једнократној исплати од 160.000 динара намењених свим онима који желе да покрену сопствени бизнис. Није битно да ли је реч о оснивању занатске радње, задруге или удруживања са другим лицима ради обављања одређене привредне активности. Привредна активност се мора обављати најмање годину дана и лица која конкуришу за то морају бити на евиденцији НСЗ бар месец дана. Трећа мера за коју ће бити расписан јавни позив је мера стручне праксе и подразумева стицање практичних знања и вештина за самосталан рад у струци незапослених лица која немају радно искуство, а стекли су одређене квалификације. Да напоменем да могу конкурисати само предузетници и привредна друштва из приватног сектора и позивам их да конкуришу за ове програме. Поменула бих да је 26% младих на евиденцији НСЗ, што је јако много. То су млади испод 30 година који немају скоро никакво радно искуство.
Колике ће бити новчане накнаде?
– Биће 10, 12 и 14 хиљада, зависно од степена образовања. Говорим о стручној пракси. За раднике преко јавних радова накнада је 15.000 динара, уговор је по привремено–повременим пословима и исплата је фиксна. Плус порез и социјално осигурање, као и 1.500 динара за превоз. Максимум јавних радова је три месеца, а може бити и краће. Као што знате, конкурс је расписала и НСЗ на територији целе Србије, а ово је посебан конкурс. У случају да незапослени не прође конкурс на нивоу Републике Србије, биће кандидат и на нашем конкурсу за који се не мора опет пријављивати. Једино што послодавац мора да се изјасни хоће ли да конкурише и на други конкурс.
Ускоро очекујемо проширење квоте за стручну парксу.
– Вероватно ће бити у току овог месеца пошто нисмо утрошили сав новац. Квота нам је дата у броју лица. Нисмо потрошили сав новац. Добили смо новац који је пројектован више на лица са вишим образовањем који ће бити укључен у стручну праксу. Али, ми смо у стручну праксу укључили 50% лица са средњим образовањем. Они су добијали по 10.000 динара, тако да смо утрошили само 40% новца. Сада очекујем да нам тај преостали новац пребаце за одређени број лица и повећање квоте за стручну праксу.
Завршен је конкурс и за самозапошљавање?
– Одлука треба у понедељак да се донесе и сви захтеви за град Ужице који не буду прошли биће пребачени на овај конкурс. Поднето је 87 пријава у Ужицу, а на нивоу Филијале 193, када је у питању самозапошљавање, што је јако велики број у односу на претходне године.
Услови за стручну праксу су исти као што је расписала и НСЗ на нивоу Републике.
– Стручна пракса траје шест месеци и трајаће шест месеци и по конкурску који ће бити расписан у сарадњи са Градом. Стручна пракса може трајати шест месеци, ако по посебном закону није прописано да је због полагања стручног испита потребно дуже и то максимално 12 месеци. Пријавили су се адвокати за адвокатске приправнике, а за друга занимања нисмо имали. Ове године град је издвојио 11.000.000, много више него раније, када је годишње издвајано 1-1.5 милиона динара, до највише 3.000.000 динара, тако да је то помак у односу на све претходне године. Локална самоуправа је свхатила да мора да се укључи у проблем решавања незапослености, а то није посао само НСЗ и да не могу рачунати само на републички новац већ се мора издвојити и новац из градске касе. – закључује директорка Зорица Милошевић.
Ове године, на нивоу целе филијале НСЗ Ужице има 13.200 незапослених, а у граду Ужицу 5.211, рачунајући и Севојно. Ово су подаци из маја 2015. Дефицитарна су занатска занимања и то годинама, за које послодавци показују интересовање, али НСЗ нема те кадрове или их има, али не одговарају послодавцу. Има их и који неће да се запосле код послодавца или му не одговара посао. Ово је шанса послодавцима да доквалификују или дошколују људе за раднике који им требају и да знањем одговорају специфичним потребама послодаваца. То су занимања која нису у школском систему и онда је проблем на тржишту рада. Ако се погледају сајмови запошљавања задњих година види се да су најтраженији бравар, тесар, армирач… Управо је то локалну власт навело да крене у решавање овог, највећег проблема у земљи – незапослености.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.