početak EKONOMIJA Затворено шест хладњача

Затворено шест хладњача

od nedelja
526 pregleda

privredna-komora-uzice

ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА ХРАНА
У Регионалној привредној комори у петак, 29. октобра 2016. године, одржан је састанак прерађивача и произвођача ситног јагодичастог воћа са начелником Одељења пољопривредне инспекције за безбедност хране и челницима Привредне коморе.
СП лабораторија, једна од првих акредитованих лабораторија у Србији, урадила је презентацију на тему која је од великог значаја за произвођаче и прерађиваче ситног јагодичастог воћа „Појава и спречавање бактеријске и вирусне контаминације воћа“.

privredna-komora-uzice-6

Ненад Вуковић, начелник Пољопривредне инспекције, рекао је да се на оваквим скуповима износе чињенице и подаци шта је урађено и шта ће се радити на безбедности производње и безбедности хране, пре свега воћа.
– Имамо нову законску регулативу која инспекторима даје могућност посматрање рада на терену, контролу, саветодавне послове и превентивни рад. Србија извози доста воћа и јако је важно да имамо потврђене чињенице да је наш производ квалитетан и безбедан – рекао је Вуковић и додао да је нови правилник дефинисао и посебне услове за откупна места која до сада нису била до краја покривена у законодавном систему.

privredna-komora-uzice-2

– Ми морамо да се придржавамо и европског прописа, а то је да се десет посто свих пошиљки контролишу на норо-вирус. То је оно што је тренутно проблематично и то је оно што ћемо данас покушати да још једном подвучемо, да морамо против тога да се боримо и да водимо рачуна да тога буде што мање. У последње три године имамо мање проблема на терену. Ове године смо забранили рад шест хладњача и то из Златиборског округа, а прошле године је било преко 20. Такође, на терену је регистрован велики број хладњача које поседују физичка лица и изнализимо начин да и те хладњаче уведемо у систем – рекао је Вуковић.
Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије је рекао да је улога коморе у овој области да повеже цео ланац од произвођача до трговинског ланца.
– Поред тога што имамо проблема са индивидуалним хладњачама, имамо проблема са квалитетом садног материјала, имамо проблема са организацијом и консолидацијом сектора. Када се све то лепо повеже, онда можемо да причамо о квалитетном наступу на иностраном тржишту. То је огроман посао. Али, када смо, на пример, за руско тржиште могли то да урадимо, које је захтевније од европског, када је реч о количини и квалитету, онда то можемо и морамо да урадимо и са осталим тржиштима. Дакле, морамо да схватимо проблеме у том ланцу и да их решавамо заједнички, кроз састанке групације, лице у лице – рекао је Јовановић.

privredna-komora-uzice-3

На питање да ли је било повраћаја воћа које извозимо, Јовановић је рекао да је било и да је то последица грешака у некој од карика у том ланцу.
– Подвале не остављају последице само на једног произвођача, већ на све у том ланцу. Морамо заједнички да контролишемо, да не би било повраћаја или бар да га буде мање – одговорио је Јовановић, с тим што није имао податак колико је укупно у првих девет месеци враћено воћа.

privredna-komora-uzice-4

Поред финансијских проблема са којима се суочавају наши произвођачи или прерађивачи воћа, а које би држава могла да регулише, тиме што би одвојила више новца за тај сектор, Јовановић је навео и да је највећи проблем, који је стално присутан код малих произвођача, што је недовољно тржишно писмен.
– Наши мали произвођачи излазе на тржишта довољно неспремни и ми морамо да им помогнемо како и где да нађу довољно информације и где да траже информације, да знају да раде на рачунару. Разлог томе је што данас скоро све искључиво функционише преко електронских апликација, нема више папира, и људи морају да науче да раде тако. То треба да буде и стратешко опредељење државе – рекао је Јовановић.

privredna-komora-uzice-5

Раде Љубојевић, председник ужичке коморе, рекао је да они већ дуже време организују састанке хладњачара и произвођача, на којима се разговора о условима на светском тржишту што се тиче безбедности хране.

privredna-komora-uzice-ljubojevic

– Ти услови се прилично заоштравају и овај састанак данас, као и низ других састанака, имају за циљ да приближе захтеве светског тржишта, да се упознају нови захтеви који се постављају пред произвођаче хране, првенствено мислим на произвођаче малина и другог воћа које се извози. Наш регион је велики извозник јагодичастог воћа и зато морамо томе посветити доста пажње и прилагодити се светском тржишту, јер, ако се ми не прилагодимо, неко ће се прилагодити и заузети наше место. Људи морају да схвате да није само циљ произвести храну, већ да произведемо здравствено безбедну храну. То је прво и основно правило – рекао је Љубојевић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.