početak AKTUELNO ŽELEZNICE JUGOISTOČNE EVROPE U MOKROJ GORI

ŽELEZNICE JUGOISTOČNE EVROPE U MOKROJ GORI

od nedelja
645 pregleda

zeleznica

ŽELEZNICE JUGOISTOČNE EVROPE U MOKROJ GORI DOGOVORILE ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI ZA POVEĆANJE PREVOZA NA TRANSPORTNOM TRŽIŠTU

Jačanje i integracija

-Verujem da zajedničkim snagama železnice jugoistočne Evrope i grupa G4 mogu da unaprede svoje kompanije značajnim angažovanjem u svojim zemljama i u Briselu. Ponekad se čini da se putnički I teretni železnički saobraćaj povlači pred drumskim, ali mislim da možemo da se izborimo za značajniju poziciju. Nadam se da ovi sastanci upravo tome i služe i da mi možemo zajednički da nastupamo i pred našim vladama i pred Briselom – rekao je Anđelković –

Četrnaest železničkih kompanija iz osam država jugoistočne Evrope, među kojima su bile i “Železnice Srbije”, potpisalo je danas u železničkoj stanici Mokra Gora, nakon dvodnevnog skupa Protokol o saradnji i zajedničkim aktivnostima.

Učesnici skupa potpisanim protokolom su se saglasili da će voditi zajedničke aktivnosti i usaglašavati svoje prevozne, infrastrukturne i komercijalne programe kako bi železnički saobraćaj u ovom delu Evrope na transportnom tržištu postao što konkurentniji i povećao prevoz robe i putnika železnicom.

– Grupa železnica jugoistočne Evrope, čije železničke uprave imaju zajedno skoro 300 hiljada železničara i kroz koje prolazi čak pet od deset evropskih koridora imaju zajednički interes da se na transportnom tržištu što uspešnije bore da u našim vozovima bude što više putnika i robe. U skladu sa tim, tokom dvodnevnog skupa na Mokroj Gori dogovorili smo se da koordiniramo i uskladjujemo sve aktivnosti u putničkom I robnom saobraćaju, ali I kada je reč o razvoju infrastructure, kako bi železnički prevoz preuzeo primat u ovom delu Evrope. Infrastrukturni i transportni potencijali železničkih uprava na jugoistoku Evrope daju nam za pravo da se u narednom period organizovano, aktivno I angažovano na svim planovima borimo za bolji status železnice I za naše sveukupno uspešnije I efikasnije poslovanje, – izjavio je na današnjem skupu u Mokroj Gori generalni director “Železnica Srbije” Miroslav Stojčić, koji je i predsedavao ovim skupom.

“Železnice Srbije”, kao ove godine predsedavajuća članica Grupe železnica jugoistočne Evrope juče i danas u Muzejsko-turističkom kompleksu “Šarganska osmica” u Mokroj Gori bile su domaćin redovnog godišnjeg sastanka ove grupe.

Tokom dvodnevnog skupa na “Šarganskoj osmici” predstavnici “Železnica Srbije” i železničkih kompanija iz Turske, Rumunije, Republike Srpske, Grčke, Bugarske, Crne Gore, Makedonije dogovorili su dalje zajedničke aktivnosti kada je reč o prevozu putnika i robe, kao i o železničkoj infrastrukturi u region, a članice ove Grupe upoznale su se i sa promenama u zakonodavstvu i međunarodnim propisima iz oblast železničkog saobraćaja. Takođe bilo je reči o integraciji Panevropskog koridora 10 u mrežu robnih koridora za železnički saobraćaj, a govorilo se i o saradnji Grupe SERG sa drugim organizacijama.

Na sastanku je inicirana i intenzivnija saradnja sa medjunarodnom železničkom grupom G4, koju čine železničke uprave Madjarske, Austrije, Hrvatske i Slovenije.

-Verujem da zajedničkim snagama železnice jugoistočne Evrope i grupa G4 mogu da unaprede svoje kompanije značajnim angažovanjem u svojim zemljama i u Briselu. Ponekad se čini da se putnički I teretni železnički saobraćaj povlači pred drumskim, ali mislim da možemo da se izborimo za značajniju poziciju. Nadam se da ovi sastanci upravo tome i služe i da mi možemo zajednički da nastupamo i pred našim vladama i pred Briselom – rekao je Anđelković.

Generalni direktor kompanije CFR S.A, koja je samo jedna od tri rumunske kompanije koje su učestvovale na ovom skupu, gospodin Macarie Alexandru Moldovan, rekao je da je zajednički cilj svih predstavnika železničkih kompanija da železnica postane konkurencija drumskom saobraćaju i da privuče što više putnika i robe. Predstavnik turske delegacije i pomoćnik generalnog direktora Turskih državnih železnica (TCDD), İsa Apaydin, rekao je da je neophodna jaka saradnja na razvijanju mreže i osiguravanju veze sa Azijom, kako bi se povećala mobilnost u ovim krajevima.

Drugi sastanak ove godine kojim će predsedavati “Železnice Srbije” planiran je za novembar.

Skup na Mokroj Gori završen je vožnjom svih učesnika muzejsko-turističkim vozom “Nostalgija” na “Šarganskoj osmici”, koja je ostavila izuzetno pozitivan utisak na tridesetak najznačajnijih predstavnika železničkih uprava iz ovog regiona.

Nenad Stanisavljević

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.