početak EKONOMIJA Аеродром Поникве животна потреба

Аеродром Поникве животна потреба

od nedelja
642 pregleda

arsen djuric

ЗЛАТИБОР ДОБРО МЕСТО ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ: Арсен Ђурић
Општина Чајетина већ годинама представља једну од најпривлачнијих дестинација за инвеститоре. Уложено је доста труда и средстава како би Златибор постао најпосећенији туристички центар у Србији и у овој општини имају намеру да ту позицију и сачувају. Доскорашњи директор Туристичке организације Златибор, тренутно на позицији Заменика председника општине, Арсен Ђурић, објашњава шта је локална самоуправа до сада учинила како би подстакла развој и каквим мерама се труде да привуку будуће инвеститоре.

УН: Чајетина спада у општине у које се највише улаже. Шта је оно што вашу општину препоручује потенцијалним инвеститорима?
-Пре свега, ми имамо срећу што се у нашој општини налази Златибор, који је као туристички центар мотор развоја целог краја. Претходних година смо доста улагали у развој инфрaстуктуре, како на Златибору и Чајетини, тако и у сеоским срединама. Створили смо неопходне услове како би инвеститорима обезбедили што бољи пословни амбијент. У сарадњи са домаћим и страним институцијама, урађени су сви плански документи, Просторни план, планови генералне и детаљне регулације, модернизована је општинска управа, што знатно олакшава и убрзава процедуре потребне за добијање грађевинске дозволе. На тај начин трудимо се да на најбољи начин искористимо све потенцијале Златибора и обезбедимо му дугорочан, стабилан развој, базиран на јасно дефинисаним правилима. Инвеститори то препознају и зато радо долазе и улажу новац у нашој општини.

УН: Годинама сте били на челу Туристичке организације Златибор. У ком правцу се креће развој туризма у вашој општини?
– Већ годинама број туриста на Златибору је у константном порасту. Прошла година је рекордна по броју остварених ноћења, а досадашњи показатељи показују да ће 2016. тај рекорд бити надмашен. Наш циљ је да гостима понудимо што више различитих садржаја, како би свој боравак на Златибору учинили што испуњенијим и богатијим. Претходних година смо стварали услове за велике инвестиције, које би ускоро требало да буду реализоване. Поред гондоле, која представља наш највећи пројекат, нашли смо инвеститора за изградњу Дино парка, воде се се преговори око изградње аква парка, који ће, надамо се, бити изграђен по моделу јавно-приватног партнерства, урађено је доста на уређењу зелених површина, трим стаза, теретана на отвореном. У сарадњи са планинарским друштвом, обележавамо пешачке и планинарске стазе, које су атрактивне свима који желе да проведу време у златиборској природи. Такође, активно радимо на промоцији у земљи и иностранству. Озбиљно смо приступили маркетиншкој промоцији и анализи тржишта. Стални смо гости туристичких сајмова у земљи и иностранству, успоставили смо контакте са страним туроператерoма, којима Златибор постаје необилазни део понуде. Ових дана Златибор су нпр. обилазили немачки туропераори, а у ауто кампу тренутно бораве гости из Холандије. Све те активности дају резултате, па је број страних гостију на Златибору прошле године порастао за 40 посто. Очекујемо да ће тај број у наредном периоду само расти. Један од најважнијих услова за то је, свакако, оспособљавање аеродрома Поникве за цивилне летове. Општина Чајетина је животно заинтересована да тај аеродром проради и учинићемо све како би он што пре почео да функционише.

arsen

УН: Шта је са пољопривредом и њеним развојем?
– Општина активно ради на развоју сеоских средина, тако што са 30 посто субвенционише готово све трошкове које имају пољопривредници, куповину механизације, сточних грла, куповину семена и садница. Активно радимо на повећању сточног фонда и подизању његовог квалитета. Поред тога, трудимо се да сва села добију добру инфрастуктуру, без које је немогуће успешно се бавити пољопривредом. У наредном периоду ћемо покушати да обновимо рад задруга, које би олакшале продају пољопривредних производа и обезбедиле ефикаснији приступ широком тржишту. Колико год ситуација у руралним срединама понекад била тешка, успели смо да их очувамо, побољшамо услове живота, јер нам је стратешки циљ да сачувамо нашу пољопривреду и обезбедимо јој онеопходне  услове за развој.

УН: Индустрија у целој Србији је у приличном тешком стању. Шта могу да очекују они који желе да улажу у ту привредну грану?
-Поред Златиборца, који већ представља озбиљну и велику компанију, која наставља да шири своје капацитете, имамо више мањих фабрика. Мачкат је познат по малим погонима за производњу и прераду месних производа. Поред тога, постоји још малих фабрика које се баве другим делатностима. Са наше стране, трудили смо се да олакшамо улагања у ову привредну грану, па субвенционишемо цену комуналног опремања за изградњу индустријских постројења. Сви који инвестирају у индустрију у некој од сеоских средина, потпуно су ослобођени трошкова комуналног опремања, јер желимо да и на тај начин помогнемо опстанку златиборских села. Циљ коме тежимо је да од наше општине направимо функционалну целину, која ће својим грађанима, омогућити пристојан живот и добру перспективу.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.