početak AKTUELNO Festival posvećen Nušiću

Festival posvećen Nušiću

od nedelja
810 pregleda
Jugoslovenski pozorišni festival konferencija za štampu

Bojan Munjin, selektor, Jelena Vasović Vićović, član veća zadužena za kulturu, obrazovanje i sport, i Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

“Danas ti je, brate, sve na prodaju; čast, savest i prijateljstvo – sve, brate, sve!” – zvanični je slogan ovogodišnjeg “Jugoslovenskog pozorišnog festivala”, koji će se održati od 5. do 11. novembra u Narodnom pozorištu Užice.

Selektor Bojan Munjin kaže za ovaj slogan da nije provokacija. “Mislim da ne treba ovu rečenicu posebno naglašavati, jer je to naprosto slika vremena sa kojim i u kom se borimo. Mi na nju, sa ovim predstavama, pokušavamo da odgovorimo na jedan umetnički i ljudski način”, istakao je Munjin.

Selektor festivala, Bojan Munjin

Selektor festivala, Bojan Munjin

“Ja bih rekao da smo se mi vratili nekim trima temama. Vratili smo se pozorišnoj priči, vratili smo se Branislavu Nušiću i Velikom ratu. Čitava Evropa obeležava sto godišnjicu Velikog rata, a mi se uključujemo na način da to ne bude samo neka ceremonija, nego da to bude ozbiljno ljudsko i umetničko propitivanje jednog velikog, ali i strašnog događaja koji je odredio živote svih nas do dana današnjeg.”

“Mislim da je napravljen dobar balans između velikih i malih gradova u ovoj selekciji”, rekao je Munjin predstavljajući predstave koje ćemo gledati ovog novembra.

Što se predstava tiče, ove godine ćemo tokom sedam dana festivala uživati u sedam takmičarskih predstava, što znači da nećemo gledati predstavu u čast nagrađenih. Publika će tako imati prilike da uživa u predstavama iz Sombora, Kruševca, Banja Luke, Zagreba, Beograda i Tivta.

Konferencija za štampu

Konferencija za štampu

Predstave će se takmičiti za nagrade, Ardalione, u nekoliko kategorija, a odluku o pobednicima doneće žiri koji još uvek nije predstavljen. Direktor pozorišta, Zoran Stamatović, je istakao da će žiri biti sastavljen isključivo od umetnika.

19.JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL

Od 5.do 11.novembra 2014.godine

Branislav Nušić:’’Danas ti je,brate,sve na prodaju;čast,savest i prijateljstvo-sve,brate,sve!’’

Sreda 5.novembar ’’Doktor Nušić’’,prema komadu ’’Dr’’Branislava Nušića,koprodukcija:Narodno pozorište Sombor i Kruševačko pozorište,režija: Kokan Mladenović

Igraju: Saša Torlaković,Biljana Keskenović,Branislav TrifunovićMilica Janevski,Bojan Veljović,Sladjana Nestorović Ristić,Viktorija Arsić,Jovana Djorić,Nikola Rakić,Marko Marković,Boba Stojimirović,Marija Gašić Gajić,Nikola Pantović,Biljana Nikolić,Dragan Marinković,Jelena Tomić Teofil Stojković Beguš.

Četvrtak 6.novembar ’’Trpele’’Beogradsko dramsko pozorište,autorski projekat i režija: Boban Skerlić

Igraju: Ivana Strugar/Paulina Manov,Danica Ristovski,Jadranka Selec,Milena Pavlović Čučilović,Nataša Marković,Sladjana Vlajović,Milica Zarić.

Petak 7.novembar ’’Gospodja ministarka’’tekst:Branislav Nušić,izvodi Pozorište Boško Buha Beograd,režija: Tanja Mandić Rigonat

Igraju: Goran Jevtić Gondža,Mihailo Todorović,Miloš Vlalukin,Uroš Jovčić,Nemanja Oliverić,Viktor Savić,Katarina Marković,Vlasta Velisavljević i drugi.

Subota 8.novembar ’’Tri sestre’’A.P.Čehov,izvodi Dramsko kazalište Gavella Zagreb,režija: Slobodan Unkovski

Igraju: Ozren Grabarić,Bojana Gregorić Vejzović,Dijana Vidušin/Nataša Janjić Lokas,Jelena Mihaljević,Ivana Raščić,Sven Šestak,Ranko Zidarić,Hrvoje Klobučar i drugi.

Nedelja 9.novembar ’’Filomena Marturano’’prema komadu Eduarda De Filippa,izvodi Centar za kulturu Tivat i Gradsko pozorište Podgorica,režija: Jagoš Marković

Igraju: Anita Mančič,Branimir Popović,Jelisaveta Seka Sablić,Vlastimir Djuza Stojiljković,Marija Bergam,Andrea Mugoša,Emir Ćatović,Božidar Zuber,Momčilo Otašević,Simo Trebješanin.

Ponedeljak 10. novembar ’’Četrnaesta’’ autorstvo i režija Ana Djordjević,izvodi Narodno pozorište RS Banja Luka

Utorak 11.novembar ’’Unosno mesto’’tekst:Nikolaj Ostrovski,izvodi Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd,režija:Egon Savin

Igraju: Nikola Rakočević,Branislav Lečić,Seka Sablić,Predrag Ejdus,Bogdan Diklić,Srdjan Timarović,Jovana Gavrilović,Andjelika Simić,Milena Živanović,Nebojša Ljubišić,Stefan Bundalo,Slobodan Tešić,Marko Ajvaz,Andjela Krvavac.

Karte za festival su već u prodaji, a više informacija možete pronaći klikom OVDE.

Opširnije u narednom broju “Užičke nedelje”.

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.