početak GRADSKA Хинкеман – крик против рата

Хинкеман – крик против рата

od nedelja
884 pregleda

Хинкеман за сада набољи, оцена 4,86
Представа „Хинкеман“ од Ернста Толера у режији Игора Вука Торбице, изведена пете вечери 21. југословенског позоришног фестивала, за сада је добила највећу оцену публике – 4,86, што је више, према гласовима публике, од представе победника прошлогодишњег фестивала.
Представа „Хинкеман“ је антиратна представа, као што је и сам писац био, представља крик против рата, свега оног што рат доноси и што рат за собом оставља. Редитеље Игор Вук Торбица и драматург Катарина Пеовић су ту целу причу врло пажљиво повезали са овим временом, са којим живимо и може се применити у било које доба између ратова. Писац је свом јунаку Евгенију Хинкеману дозволио да преживи, али га је кастрирао и као таквог представио његов судар са светом, а потом исти тај Евгеније прогледа и види духовно кастритрани свет, али и мајстора церемонија из циркуса, који је синоним за друштво у коме се налази.

hinkeman-jpf-bez-prevoda-5

Можда мање запажено, али небитно, и став Евгенијеве жене Грете, која и поред жудње за сексом, неће да га остави, да би на крају обоје страдали, и он као јунак рата, па и она са њим, добили бронзане статуе. Ту слојевиту причу Хинкемана и света који га окружује, ужичка публика је, како су многи рекли после представе, нетремице гледали и да ниједног момента нису осетили досаду.
Глумци кажу да су много тога импровизовали у представи, тако што је редитељ прво дао да прочитају текст писца, а онда рекао да га заборави. Затим је одређеним глумцима дао да образложе неке тезе, али супротно од њихових ставова.

hinkeman-jpf-bez-prevoda-9

Тако је глумац Озрен Грабарић, који је глумео Мајстора церемоније, рекао да му је редитељ дао да направи монолог на тезу зашто је рат добар.
– Кренули смо са неким импровозацијама и вежбама. Неки од нас су добили понеки задатак да пишемо некакв монолог и да га на неки начин прочитамо и изведемо пред свима. Ја сам, рецимо, добио конкретно на тему зашто је рат добар. Онда сам у себи, иако не мислим да је рат добар, морао наћи премисе на којима могу на неки начин оправдати ту тезу. Онда од тих монолога су Игор и Катарина писали, преправљали, узимали наш материјал. Цео тај процес био је узбудљив и на крају нисам знао шта ће бити од тога. Ја сам из једног другог позоришта, али сам имао привелигују и част да са оваквим ансамблом и оваквим сјајним глумцима радим. То ми је било изузетно подстицајно, и с једне стране врло корисно за мене, зато што се у једној таквој ситуацији позоришта отварају према гостима, постаје веза међу њима. Долазио сам на пробе са неком већом дозом одговорношћу и већом тремом, морао сам се пред овим глумцима доказати и у мени самом је производило веће давање, него тамо где сам радио, рекао је Озрен.

hinkeman-jpf-bez-prevoda-12

Глумац Рахан Рушадант, који је глумио Евгенија Хинкемана, каже да је што виш улазио у лик и саму причу писца, схватао је колико је цела прича слојевита, колико има дубине у тим речима.
– Ја нисам писао те задатке, јер сам имао већ текст од Толера. Мало смо се поигравали око реченица, како бисмо их мало осавременили – рекао је Рахан.

hinkeman-jpf-bez-prevoda-13

Глумица Миа Биондић, у улози Кларе Хинкеман, каже да су њихова тела на жутој плочи представљала сценографију, и да је седећи отворено са стране сцене дало још бољи квалитет покрета.

З. Г.

hinkeman-jpf-bez-prevoda-2 hinkeman-jpf-bez-prevoda-3 hinkeman-jpf-bez-prevoda-4  hinkeman-jpf-bez-prevoda-6 hinkeman-jpf-bez-prevoda-7 hinkeman-jpf-bez-prevoda-8  hinkeman-jpf-bez-prevoda-10 hinkeman-jpf-bez-prevoda-11   hinkeman-jpf-bez-prevoda-14

hinkeman-jpf-bez-prevoda-1

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.