početak NAJNOVIJE Изабрана нова директорка ОШ „Нада Матић“

Изабрана нова директорка ОШ „Нада Матић“

od nedelja
1,9K pregleda

ЧУВАЈМО КАДРОВЕ!
У нашу редакцију стигло је писмо чланова колектива и школског одбора основне школе „Нада Матић“ у коме се наводи да је градско напредњачко руководство вршило притисак на чланове школског одбора приликом избора директора школе. Како је наведено, за место директора у овој школи била су два кандидата, садашњи Младенко Анђелић и бивша наставница те школе, Бранислава Јовичић. После изјашњавања наставничког већа, Анђелић је, од присутна 82 запослена добио 48, а Бранислава 31 глас, док су три гласа била неважећа.
У писму се наводи да је проблем почео уочи школског одбора. На самој седници одбора члан школског одбора испред локалне самоуправе неколико пута је замолио директора и секретара школе да изађу са седнице, након чега је седница одржана, иако је по службеној дужности секретар морао бити присутан. На тој седници, како је наведено у овом писму, речено је да сви морају да гласају за Браниславу Јовичић, јер је тако тражило градско напредњачко руководство. Њих опутужују да су претходног дана позвали, најпре групно, а потом и појединачно, чланове школског одбора и да су захтевали да гласају за Јовичићку. 
Ово писмо је упућено премијеру Александру Вучићу, министру просвете, помоћнику министра за инспекцијске послове Министарства просвете, министру унутрашњих послова, начелнику ПУ Ужице, градоначелнику Ужица, члану градског већа задуженом за образовање, начелнику школске управе, републичком и градском просветном инспектору, на адресе већине медија у граду. Упркос томе, о овом случају постоји очигледна завера ћутања.
Немања Нешић, заменик градоначелника, на наше питање око овог писма одговорио је кратко:
– Видео сам писмо. Немам коментар, осим да је већина наведених ствари неистина. Да ли треба да коментаришем анонимне пријаве?
Драган Мићуновић, секретар школе „Нада Матић“, рекао је да оно што званично може да потврди да је наставничко веће већином гласова (око 68 посто) било за Младенка Анђелића, а да је школски одбор гласао 9 према 0 за Браниславу Јовичић. Секретар, упркос нашем инсистирању, није желео да разговара о овој теми.

И, шта би са обећањем да ће се директори бирати на конкурсима? Лудом радовање?
Да подсетимо, Мандатар за састав нове Владе и лидер СНС-а Александар Вучић у свом експозеу 2014. обећао је да ће његова влада увести професионални менаџмент у јавним предузећима:
„Оно што ће представљати потпуну новину у раду Владе јесте чињеница да ћемо апсолутно избацити партије из управљачких структура јавних предузећа, увести професионални менаџмент, повећати профит и смањити губитке у сваком од њих.“

Тражили смо по Закону о доступности информацијама од Управе Града Ужица и школског одбора ОШ “Нада Матић” да нам доставе записник са спорне седнице, као и информације када је расписан конкурс, где је објављен, ко је конкурисао, какви су програми кандидата, па чим податке добијемо, јавно ћемо их објавити.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Stefan 30. јануара 2017. - 19:14

Samo napred Uzicani i na sva rukovodeca i direktorska mesta moraju biti UZICANI ,
Zasto da nam decu vaspitavaju ljudi sa strane kad mogu nasi uzicani

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.