početak AKTUELNO Izlagač sa štanda RPK Užice pobednik na “Sajmu etno hrane”

Izlagač sa štanda RPK Užice pobednik na “Sajmu etno hrane”

od nedelja
1,3K pregleda
Predsednik RPK Užice Dragoslav Nikolić i ministarka Snežana Bogosavljević Bošković

Predsednik RPK Užice Dragoslav Nikolić i ministarka Snežana Bogosavljević Bošković

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, na Beogradskom sajmu se od 26. do 29. novembra održao 9. Sajam etno hrane i pića, koji je okupio oko 350 domaćih i inostranih izlagača sa preko 1.500 različitih prehrambenih etno proizvoda koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenim količinama za tržište. Sajam se održava pod sloganom „Utemeljenje robne marke etno proizvoda“, što praktično znači brendiranje tradicionalnih, domaćih prehrambenih proizvoda kako bi se stvorili novi brendovi i pronašla nova tržišta.

Izlagači su nastupali u organizaciji institucija i regiona: privrednih komora, zadružnih saveza, turističkih organizacija, lokalnih samouprava, udruženja proizvođača. Predstavljeni su domaći proizvođači po regionima, kao i proizvođači iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Ruske Federacije i Italije.

Na štandu RPK Užice svoje proizvode su predstavili: RB Globali Gazela plus iz Užica, Etno stil Jolić iz Zbojštice, Varošanka, Zlatarka, PG Trtović iz Nove Varoši, Farma koza Dosković, Braća Tomašević iz Prijepolja, Poljopromet iz Ježevice, Biljana krin iz Rožanstva, PK Zlatibor i PG Pčelinjaci Pantović sa Zlatibora, Drenovac i PG Jovanović iz Arilje, Biosfera Golija iz Ivanjice.

Štand i proizvodi Drenovac doo

Štand i proizvodi Drenovac doo

Među izlagačima na štandu RPK Užice bilo je i onih koji su prisutni od prvog sajma davne 2006. godine i koji naglašavaju da im je pojavljivanje na ovom sajmu mnogo doprinelo povećanju broja kupaca a time i proizvodnje i razvoja kompanije. Oni koji su ove godine prvi put pojavili na ovom sajmu, ističu da će i narednih godina biti siguran izlagač. Svi izlagači su istakli zadovoljstvo zajedničkim nastupom, organizacijom od strane RPK Užice i Beogradskog sajma, brojem obavljenih razgovora i potpisanih ugovora i očekivanih finansijskih efekata svog nastupa.

Brojni posetioci štanda RPK Užice, kao i izlagači, imali su priliku da tokom sva četiri dana trajanja sajma uživaju u omiljenom brendu potrošača Srbije – specijalitetima firme Zlatiborac. Ova kompanija, dobitnik brojnih nagrada i priznanja je time podržala mala preduzeća i gazdinstva u njihovom putu ka uspehu.

Nemanja Bojičić, "Drenovac doo" prima nagradu

Nemanja Bojičić, “Drenovac doo” prima nagradu

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je svečano otvorila Sajam naglasivši da je proizvodnja prehrambenih proizvoda na tradicionalan način “srpsko zlato”. Zaštita geografskog porekla veoma važan proces a domaćem malom proizvođaču je potreban sistemski stimulans kako bi stvorili BREND tj.robnu marku i profitabilan izvozni artikal.

U cilju prepoznavanja novih srpskih brendova, žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, ocenjivao je eksponate u 12 robnih grupa i 21 podgrupi i dodelio diplome i priznanja najuspešnijim.

U veoma jakoj konkurenciji, proizvodi sa područja Regionalne privredne komore Užice su bili veoma zapaženi, štand izuzetno dobro posećen a priznanja su dobili Farma koza Dosković iz Prijepolja u robnoj grupi mleko i proizvodi od mleka za kozji sir, Drenovac doo iz Arilja u robnoj grupi voće i prerađevine od voća za sušenu liofiliziranu malinu. Regionalna privredna komora Užice je dobila priznanje za uspešnu organizaciju i nastup na Sajmu.

Vrhunsko priznanje – apsolutni pobednik i laskavu titulu Robna marka iz Srbije 2014. dobila je sušena malina firme Drenovac iz Arilja.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.