početak GRADSKA Камен темељац за нову фабрику муниције

Камен темељац за нову фабрику муниције

od nedelja
650 pregleda

 90 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА
Фабрика наменске производње Први партизан 90 година постојања и рада обележила је пуштањем у погон нове производне линије за чауре у комплексу ове фабрике и полагањем камена темељца за погоне будуће производње муниције у Даутовцу на Белој земљи код Ужица. Овим догађајима присуствовали су многе званице – представници војске, Стеван Нинчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, представници локалне самоуправе, пословни партнери из земље и иностранства, а директор фабрике Добросав Андрић и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић пустили линију у рад и положили камен темељац.
Прича почиње када је оснивач фабрике Јакоб Пошингер у сарадњи са војним и државним властима Краљевине Југославије донео одлуку о пресељењу своје радионице крајем 1927. године из Крања у Ужице. Годину дана касније, 1. маја, у просторијама касарне Стефан Немања у Крчагову, Фабрика оружја и муниције званично почиње са радом. Током 1935. године Градско поглаварство Ужица поклонило је Пошингеру земљиште за изградњу нове фабрике и 20. јуна исте године, започета је изградња Фабрике оружја и муниције прве приватне фабрике овакве врсте на Балкану. Од 5. септембра 1947. године предузеће послује под именом Први партизан и постаје државно предузеће од општег друштвеног значаја. Тај значај предузеће има и данас и своје производе високог квалитета извози широм света.

– Постати, бити и опстати у животном окружењу и животи уопште није једноставан подухват. Трајати 90 година и гомилати искуство, како из победа, тако из пораза на којима смо учили, у најмању руку заслужује поштовање – рекао је директор Андрић и подсетио:
– Светла и болна тачка ове фабрике је период Ужичке републике, када је фабрика пресељена на више локација у граду, а један део је био у тунелима у трезорима Народне банке Србије, у данашњем Народном музеју. Фабрика као једина те врсте у Европи, радила је у три смене и производила оружје и муницију за потребе НОР-а. Ова фабрика је била у функцији до 22. новембра 1941. године, када је у подметнутој експлозији погинули преко 120 радника у грађана. Од 1947. године фабрика има велики утицај на привредни и други развој нашег града. Од 150 запослених у прве две године рада фабрике, данас се дошло до 1.650 њих, у години у којој обележавамо велики јубилеј. Данас смо модерна компанија, извозимо широм света и своју понуду стално обогаћујемо новим калибрима и новим врстама производа. У протекле две деценије успели смо да производне капацитете повећамо за више од 500 посто, паралелно уводећи нове стандарде квалитета, што је допринело да се високо позиционирамо на светском тржишту у својој бранши. Као један од стратешких привредних субјеката у Србији и то не само са аспекта јачања одбрамбених капацитета оружаних снага државе, Први партизан је пример успешног колектива који не престаје да шири своје ресурсе, ради нове производне капацитете и упошљава значајан број људи.

– На простору од 74 хектара биће изграђено, у две фазе, 20.000 м2 производног простора са укупним улагањем око 20 милиона евра. Производиће се још 50 милиона јединица. У почетном делу рада новог објекта биће запослено 200 нових радника. Када смо почињали, циљ нашег пројекта је био да се исели производња из подземног објекта и да се у овај овде будући објекат унесе део савремене опреме. Овај погон биће завршен у наредних 15 месеци. – рекао је Андрић и додао да ће погони на Белој земљи подићи ниво квалитета и капацитета, а посебно истакао да ће бити примењени највиши стандарди из безбедности рада запослених.

По концепту Првог партизана Крчагово (где се тренутно налази комплетна производња), убудуће ће бити искључиво безбедна производња, а у новом погону на Белој земљи ниће Б производња. Према Андрићевим речима у нове погоне на Белој земљи долазиће компоненте из Крчагова, ту ће се вршити њихово комплетирање, паковање и стављање у магацине. Највећим делом из тих магацина готових производа роба ће ићи у преко 70 земаља широм света.

– Што се тиче погона у Крчагова он представља допуну нашег асортимана. Овај данас што је отворен и реализован за 20 месеци, производиће се чаура за нови калибар и она ће заједно са зрном овде стизати и претвараће се у метак. Сада са овим капацитетима изашли смо на око 95 милиона долара пласмана, односно укупног прихода. Са овом допуном погона и његовом пуном упосленошћу, тај приход се повећава за 30 посто. То аутоматски значи да ћемо више уплаћивати у буџет државе него сада – рекао је Андрић и додао да ће и ту бити упослено 100 нових радника.

Помоћник министра одбране др Ненад Милорадовић рекао је да је у оба објекта уложено око 25 милиона евра.

– Држава је директно инвестирала око 4 милиона евра и око 15 милиона евра индиректних инвестиција у погон који смо отворили и у који се започиње изградња. Ове инвестиције требало би да повећавају приходе предузећа за 50 посто. Значајно је што се уводе нове технологије, што ће се радити нова генерација стрељачке муниције, пре свега у наоружању Војске Србије – рекао је Милорадовић и додао да се из овога види да улагање у војску и одбрану није само трошак, већ велики извозни бенефит.

З. Г.

         

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.