početak GRADSKA Клизиште у Дрежнику не може да се смири

Клизиште у Дрежнику не може да се смири

od nedelja
697 pregleda

klizište u drežniku užice 5

Југослав Јовановић из Дирекције за изградњу и члан Штаба за ванредне ситуације, каже да је клизиште у Дрежнику ново и да задаје велике проблеме.
– Имамо једну кућу на врху тог клизишта и једну кућу испод клизишта. Сматрамо да обе куће нису угрожене, на њима нема пукотина, док су помоћни објекти, гаража и овчарник у домаћинству испод клизишта, потпуно угрожени. Ово је ново клизиште, које се појавило ове године. Пре њега смо имали клизиште у 2006. и 2014. години, а ово ново клизиште се појавило на 50 до 100 метара даље од њих. Ми већ пет дана водимо битку са њим. Био је затрпан пут из центра села ка Рзаву, па смо механизацијом очистили, али у току ноћи се поново свали земља, тако да се непрекидно ради на отклањању земље са пута, а уједно да се умањи притисак земље на домаћинство испод клизишта – објаснио је Јовановић.

klizište u drežniku užice 7

Он је још рекао да у сушитини то клизиште не би смело да се дира, док се не смире воде, а очигледно је да се у дубини клизишта налази подземна вода.

klizište u drežniku užice 3

– За сада, колико нам то могућности дозовољавају, рекли смо да се ископају канали, како би се одводила вода са клизишта. Схватили смо да је у питању нека вода која је дубоко у клизишту и да та вода пробија негде испод асфалта. Чим буде мало пресушило мораћемо да извршимо гео-механичка испитивања и радове. Морамо прво да видимо на којој су дубини те воде, па тек онда да видимо да ли вреди дренажа, потпорни зидови или нешто треће. У сваком случају, увек има дежурна екипа која отклања земљу са пута, да би пут колико-толико био проходан – рекао је Јовановић.

klizište u drežniku užice 2

Јовановић је још рекао да ће и ЕПС морати да интервенише, да измести две бандере, које су баш на том клизишту и на којима су затегле жице, чије пуцање може да буде сваког момента.

З. Г.

klizište u drežniku užice 3 (2)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.