početak KULTURAKNJIŽEVNOST KNJIGE I ČASOPISI IZ TESLINE LIČNE BIBLIOTEKE

KNJIGE I ČASOPISI IZ TESLINE LIČNE BIBLIOTEKE

od nedelja
767 pregleda
Izložba u Istorijskom arhivu

Izložba u Istorijskom arhivu

Izložba “Knjige i časopisi iz Tesline lične biblioteke” otvorena je u Istorijskom arhivu u Užicu u sredu, 18. marta.
– Radujem se ponovo našem dolasku ovde u Istorijski arhiv Užica jer smo imali tu čast i privilegiju da budemo prvi gosti sa izložbom “Tesla u Beogradu 1892” kojom je otvorena galerija u kojoj se i danas nalazimo – rekao je Vladimir Jelenković ispred muzeja Nikola Tesla.

Detalj sa otvaranja izložbe

Detalj sa otvaranja izložbe

– Izložba se u odnosu na čitav niz tematskih izložbi koje je muzej do sada napravio, razlikuje od drugih. Imate priliku da zavirite u nešto intimnije, šta je to Tesla voleo da čita i šta je to prikupljao. On je inače bio jedan vrlo perfektan arhivista, zbog čega mi imamo preko 156 hiljada listova, istraživačkih beležaka, prepisaka, fotografija i tehničkih crteža, ali imamo i jedan veliki i nesvakidašnji broj knjiga i časopisa koji otkrivaju Teslina interesovanja. On je drugovao sa mnogim piscima i književnicima kao što su Mark Tven, Laza Kostić i Jova Jovanović Zmaj, zbog čega ćete videti veliki broj knjiga sa posvetom. Teslu su interesovali i određeni humoristički i ilustrovani časopisi, koji nisu imali veze sa naukom, kojima se on u nekim trenucima okretao i čitao tu ilustrovanu štampu – istakao je Jelenković.
– Od materijala koji je u arhivi muzeja Nikole Tesle, ovaj deo je najlikovniji i najveseliji, ako mogu tako da kažem, jer ono što je vezano za njegov naučni rad je ozbiljna stvar i nauka. Ovo je neki deo koji je presek kroz izdavačku delatnost tog vremena, i to ne samo na američkom kontinentu, već i u svetu. Kao što je rekao gospodin Jelenković, ova izložba se razlikuje od ostalih i može se reći da je likovno lepršasta – rekao je Zoran Jovanović, koautor izložbe.
Radiša Marjanović, predsednik Skupštine grada Užica, zvanično je otvorio izložbu.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.